Gündem

BÜ’de Osmanlı arşivleri sergisi

Batman Üniversitesi Sosyoloji topluluğu ‘Birlikte Yaşama Kültürü’ konulu bir sergi düzenledi.

BÜ’de Osmanlı arşivleri sergisi
18-05-2015 18:16

Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı Uzmanları ile Batman Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu’nun birlikte hazırladığı ‘Birlikte Yaşama Kültürü’ konulu sergi BÜ Merkez Kampüsü Rektörlük Binası’nda sergilenmeye başlandı. Yapılan sergi hakkında bilgi veren BÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hakkı Ertan: “Sergide yayınlanan Osmanlı arşivlerinde bütün inançlara tarihimizde ve kültürümüzde ne kadar önem verildiği görülmektedir. Mesela Peygamber efendimiz zamanında ve Hz. Ömer döneminde Kudüs’teki kiliselere verilen hakların Osmanlı döneminde de tanındığına dair belgeler, Avrupa’da bütün kiliselerin koruma altına alındığına dair belgeler var.” dedi.

“TARİHİMİZDE HİÇBİR TOPLUM İSMİYLE, CİSMİYLE, DİNİYLE AYIRT EDİLMEMİŞTİR”

 

Ermeni meselesine dair belgeleri de sergilediklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hakkı Ertan: “Bu sergide dikkat çeken belgelerin yanı sıra yayınlamış olduğumuz bir de poster var. Bu belge ve poster 1912-1913 yıllarında Ermeni kökenli olan Gabriel Noradunkian’ın Dış İşleri Bakanlığı yaptığı döneme ait bir belgedir. Bizim tarihimizde ve kültürümüzde hiçbir toplum ismiyle, cismiyle, diniyle ayırt edilmemiştir ve bunlara ait belgeler vardır.” dedi. 

“3 DİNİ TEMSİL EDEN İBADETHANE VAR”

Bir diğer önemli konun da Darülacezede kalan Musevi ve Hıristiyan kökenli vatandaşların hizmetine sunulan mescit ve havralar ile ilgili belgeler olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. M. Hakkı Ertan: “Bugün de hala var olan ve devam eden Darülacezeye gelen eğer Musevi ise onun inancına yönelik ibadethane açılmıştır, Hıristiyan ise kilise açılmıştır. Müslümanlar için de cami açılmıştır. Bugün İstanbul’da Darülaceze’nin içerisinde 3 tane dini temsil eden mescit ve ibadethane vardır. Ermenilerin okullarına, özellikle hastanelerine yapılan bir dizi yardımlar, onlar tarafından yapılan imzalı teşekkür belgelerinin de bir kısmı bu sergide sunulmuştur. Tarihi niteliği olan çok önemli bir sergidir ve herkes tarafından gezilmesini ve görülmesini tavsiye ediyoruz.” dedi. Sosyoloji topluluğu tarafından hazırlanan ‘Birlikte Yaşama Kültürü’ konulu Osmanlı arşivleri sergisi Cuma gününe kadar ziyaretçilere açık kalacak. | Hüseyin Sakar

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER