Gündem

Veterinerlikten ‘Cüce Ağustos Böceği’ açıklaması

Batman Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü ilaçlama çalışmalarının ihtiyacı karşılayacak şekilde düzenli olarak sürdüğünü ve “Cüce Ağustos Böceği”ne karşı herhangi bir ilaç üretilmediği için bu böceklere karşı da bir çalışmanın olmayacağını açıkladı.

Veterinerlikten ‘Cüce Ağustos Böceği’ açıklaması
28-06-2015 17:40

Son günlerde kentte görülen kimi böceklere yönelik halktan gelen yoğun şikayetler üzerine bir açıklama yapan Batman Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü, kentte ilaçlama çalışmalarının ihtiyacı karşılayacak şekilde düzenli olarak sürdüğünü belirtti. Veterinerlik İşleri Müdürü Azat Çiftçi, her yıl özellikle bu dönemde ışıkların önünde beliren beyaz, gri ve yeşil renkte görülen böceklerin insan sağlığı açısından herhangi bir zararı bulunmadığını ve bu böceklere yönelik herhangi bir ilacın üretilmediği gibi kendilerinin de bunlara yönelik bir ilaçlama çalışmasının olmayacağını ifade etti. 

‘KİMYASAL MÜDAHALE OLMAYACAK’

“Mevsim itibari ile bu sene aldığı yağmur ve nem oranı ile orantılı kentte özelikle ışıkların önünde belirlenen beyaz, gri ve yeşil renkte görülen böceklerin insan sağlığı açısından herhangi bir zararı bulunmamaktadır” diyen Çiftçi, “Halk tarafından sivrisineğe benzetildiği için yoğun şikayetler alıyoruz. Bu böcekler üzerinde üniversitelerde yapılan akademik çalışmaların sonucunda, bunların yaprak öz sıvısı ile beslendiği, yeşil alan ve nem ile bağlantılı olarak artış gösterdiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir olay. Literatüre bu böcek, ‘Cüce Ağustos Böceği’ olarak geçmiştir. Zararsız olduklarından dolayı Türkiye’de bu canlılara yönelik üretilen spesifik bir ilaç bulunmamaktadır. Hasat mevsimi nedeniyle tarım araçlarının doğal ortamlarını tahrip ettiği için bu günlerde kent merkezine geçici göç yapan buğday biti, kahverengi kabuklu böcek, çekirge vb. uçkunlar yoğun bir şekilde görülebilir.” dedi.

“EKOLOJİK DENGENİN SAĞLANMASINDA ROLLERİ VAR”

Halkın herhangi bir tedirginliğe kapılmaması gerektiğini ifade eden Çiftçi,”Bu böcekler tamamen zararsız ve ayrıca adı geçen tüm bu uçkunlar ekolojik dengenin sağlanmasında belirli bir rol üstleniyor. Doğal yaşamda zaten birbirlerine karşı biyolojik düşmanları olduğu bilimsel verilerle de açıklanmışken bunlarla herhangi bir kimyasal müdahale edilmemesi gerektiği konusunda bütün uzmanlar hem fikir. Biz de ekolojik dengeyi gözetme ve doğal döngüye verdiğimiz değer itibariyle böyle müdahale içinde olmayacağımızı belirtmek istiyoruz.” dedi. 2000’li yıllara kadar Tarım Bakanlığı tarafından uçaklara yönelik yapılan ilaçlamada doğadaki yararlı ve zararlı bütün canlıların ölmesi sonucu doğada bir dengesizlik ortaya çıktığını hatırlatan Çiftçi: “Bu müdahale, bir türün diğer bir türe göre fazlalığı ve üstünlüğüne sebep olmuştu. Bunu fark eden Tarım Bakanlığı kimyasal mücadeleyi terk etmek ve yaratılan dengesizliğin ortadan kaldırılması için yine laboratuarlarda yok ettikleri türleri özel olarak yeniden üretip bu böceklerden milyonlarcasını yine buğday tarlalarına sünne (kımıl)  ile biyolojik mücadeleyi sürdürebilsin diye doğaya salmak zorunda kalmıştı.”

SICAK SİSLEME YERİNE SOĞUK SİSLEME

Batman Belediyesi İlaçlama çalışmalarının bütün hızı ile devam ettiğini sözlerine ekleyen Çiftçi: “Bizim ilaçlama çalışmalarımız kesinlikle uçkunlara değil, belirli hastalıkları taşıdıkları kanıtlanmış olan sivrisinek ve karasineklere yöneliktir. Geçmiş dönemlerde yapılan sıcak sisleme (dumanlı ilaçlama) fenol, petrol (Mazot, benzin) ve kanserojen maddeler içerdiğinden Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilmemekte, biz de uzun süredir zaten bu yöntemi kullanmamaktayız. Belediyemiz 6 soğuk sisleme aracı ile ilimizin ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde ve en olağan sürede ilaçlama faaliyetlerini sürdürmektedir.” şeklinde konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER