Platform tarafından yapılan basın açıklamasında, Türkiye'nin geçmişte birçok askeri ve sivil darbe ile darbe girişimine maruz kaldığı belirtilirken, bu süreçlerin siyasi, ekonomik ve toplumsal etkilerinin halen devam ettiği ifade edildi. Açıklamada, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamu kurumlarında gerçekleştirilen ihraçların hukuki tartışmalara neden olduğu savunularak, OHAL sürecinde binlerce kamu emekçisinin yargı kararı olmaksızın görevlerinden uzaklaştırıldığı öne sürüldü.
KESK, açıklamasında Konfederasyona bağlı 4 bin 259 üyenin ihraç edildiğini, aradan geçen 10 yılı aşkın süreye rağmen yaklaşık 1.700 kişinin yargı sürecinin halen devam ettiğini iddia etti. Açıklamada, söz konusu kişilerin önemli bir bölümünün daha önce herhangi bir disiplin veya ceza soruşturması geçirmediği belirtilerek, görevlerine iade edilmeleri talep edildi.
KESK Batman Şubeler Platformu, ihraç edilen kamu emekçilerinin görevlerine dönmesi talebiyle yürüttükleri mücadelenin devam edeceğini belirterek, 17 Temmuz 2026 Cuma günü saat 15.30'da Adalet Bakanlığı önünde düzenlenecek bir günlük oturma eylemine Batman'dan da katılım sağlayacaklarını açıkladı. Platform, kamuoyunu da eyleme destek vermeye davet etti.
Açıklamanın sonunda KESK, tüm ihraç edilen kamu emekçileri görevlerine dönünceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.