Gündem

FIRAT “TÜRKİYE’DE TOPLUMSAL GÜVEN ZAYIFLIYOR”

Saadet Partisi Batman İl Başkanı Mehmet Fırat, toplumsal güvene ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fırat, paylaştığı araştırma verilerine göre Türkiye’de insanlara güven oranının yüzde 14 seviyesinde olduğunu belirterek, güvenin yeniden tesis edilmesi için adalet, liyakat, aile ve mahalle kültürünün güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

FIRAT “TÜRKİYE’DE TOPLUMSAL GÜVEN ZAYIFLIYOR”
16-09-2026 19:58
16-09-2026 19:59

Saadet Partisi Batman İl Başkanı Mehmet Fırat, Türkiye’de toplumsal güvenin zayıfladığına dikkat çekerek, insanlar arasındaki ilişkilerin ve komşuluk bağlarının giderek aşındığını savundu.

Fırat, açıklamasında bazı araştırma verilerine atıfta bulunarak toplumsal güven düzeyinin düşük seyrettiğini ifade etti.

“İNSANLARA GÜVEN ORANI YÜZDE 14”

Fırat’ın paylaştığı verilere göre Türkiye’de insanlara güven oranı yüzde 14 seviyesinde bulunuyor. Katılımcıların yüzde 36,4’ünün insanlara güven konusunda “sıfır” puan verdiğini belirten Fırat, toplumun yüzde 62,7’sinin düşük güven aralığında yer aldığını söyledi.

İnsanların dürüst davranıp davranmayacağına ilişkin sorularda ise güvensizlik oranının yüzde 53,6’ya ulaştığını aktaran Fırat, bu tablonun toplumsal ilişkileri de doğrudan etkilediğini savundu.

“KOMŞULUK GÜÇLENDİKÇE GÜVEN ARTIYOR”

Komşuluk ilişkilerinin toplumsal güven açısından önemli olduğuna dikkat çeken Fırat, paylaştığı araştırma sonuçlarında komşularıyla haftada en az bir kez görüşenlerde mahalleye güven oranının yüzde 36’ya çıktığını, daha seyrek görüşenlerde ise yüzde 18’e gerilediğini ifade etti.

Gençlerin komşularına güven düzeyinin daha düşük olduğunu belirten Fırat, 55 yaş üzerindeki vatandaşlarda mahallede yaşayanlara güven oranının gençlere kıyasla yaklaşık iki kat fazla olduğunu söyledi.

“LİYAKATİN ÖNÜNE TANIDIK İLİŞKİLERİ GEÇMEMELİ”

Toplumsal güven sorununun yalnızca bireysel ilişkiler üzerinden ele alınamayacağını belirten Fırat, adalet ve liyakat vurgusu yaptı.

Fırat, “Her vatandaşımız ‘Hakkımı ararsam adalet yerini bulur’, ‘Çalışırsam emeğimin karşılığını alırım’, ‘Hak edersem o göreve gelirim’ diyebilmelidir” ifadelerini kullandı.

“GÜVENİN TEMELİ AHLAK VE ADALETTİR”

Saadet Partisi’nin “Önce Ahlâk ve Maneviyat” yaklaşımına işaret eden Fırat, ahlak ile adaletin birlikte ele alınması gerektiğini söyledi.

Toplumsal güvenin yeniden güçlendirilmesi için adalet ve liyakat sisteminin güçlendirilmesi, aile yapısının korunması, mahalle kültürünün canlandırılması, gençlerin toplumsal yaşama katılımının artırılması ve dayanışmanın geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER