Gündem

“Rahat bir nefes için harekete geçin!”

“Rahat bir nefes için harekete geçin!”

“Rahat bir nefes için harekete geçin!”
07-03-2016 18:55

Batman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, Pulmoner Rehabitasyon Haftası etkinlikleri kapsamında yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamasında Acar: “Sağlık Bakanlığı, Türk Toraks Derneği ve GARD Türkiye  (Kronik Havayolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı) kapsamında her yıl Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri yapılmakta olup konuya ilişkin sağlık personelinin ve toplumumuzun bilgilendirilmeleri, farkındalıklarının artırılması ve güncel gelişmelerin paylaşılması amaçlanmaktadır. Bu yıl 7-13 Mart 2016 tarihleri arası Pulmoner Rehabilitasyon Haftası olarak belirlenmiş olup bu çerçevesinde tüm yurtta GARD Türkiye, Türk Toraks Derneği ve T.C. Sağlık Bakanlığı ile birlikte konu ile ilgili çeşitli etkinlikler yapılması planlanmıştır. Günümüzde kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen Pulmoner  Rehabilitasyon, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel  olarak  belirlenen  egzersiz  eğitimi,  davranış  değişikliği  ve  hasta  eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür. 
PULMONER REHABİLİTASYONUN AMAÇLARI NELERDİR?
a) Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırması, 
b) Hastalığın ilerlemesini önlenme,
c) Egzersiz toleransının artırılması,
d) Sağlık durumunun iyileştirilmesi,
e) Komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi,
f) Hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi, 
g) Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, 
h) Hastaneye başvuru sıklığı ve yatış süresinin azaltılması sonucunda sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılması, 
i) Sağ kalımda artış sağlamasıdır. 
PULMONER REHABİLİTASYON KİMLERE UYGULANIR? 
Nefes darlığı,  günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma,  yaşam kalitesinde azalma ve/veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına pulmoner iyileştirme uygulanabilmektedir. Pulmoner Rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede,  ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir. KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir. 
PULMONER REHABİLİTASYONUN İÇERİĞİ NELERDİR?
Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel bileşen egzersiz eğitimidir. Hasta ve ailesine eğitim verilmesi, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş uğraşı tedavisi,  enerji koruma yöntemleri ve gerektiğinde beslenme desteği pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almaktadır. 
SOLUNUM HASTALIKLARINDA EGZERSİZ NEDEN GEREKLİDİR?
Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı ve/veya yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik kemik erimesi ve kas kuvvetinde azalma ile sonuçlanır. Ayrıca kalp ve akciğer fonksiyonları gittikçe azalır. Egzersiz ile kas kuvveti ve dayanıklılık arttırılarak daha uzun mesafeler yürünebilir. Kas ve eklemlerin hareket kapasitesi artar, kalbin çalışması iyileşir ve nefes darlığı şikâyeti azalır. 
PULMONER REHABİLİTASYON NE KADAR SÜRE İLE UYGULANIR?
Pulmoner Rehabilitasyon programı en az 8 hafta (toplam 24 seans) süre ile uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, kronik akciğer hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanız,  günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız değerlendirme için Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurduktan sonra pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanmalısınız.” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER