Sağlık

SOBADAN ZEHİRLENEN 14 YAŞINDAKİ ÇOCUK, SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu Batman Eğitim Araştırma Hastanesine getirilen 14 yaşındaki S.Ç hızlı müdahalelerin sonucunda sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

SOBADAN ZEHİRLENEN 14 YAŞINDAKİ ÇOCUK, SAĞLIĞINA KAVUŞTU
04-01-2023 14:41
04-01-2023 14:42
BATMAN

14 yaşında kız hasta, ani bilinç kaybı ile sabah saatlerinde acilimize başvurdu diyen Uzm. Dr. Sinan Yavuz “Alınan bilgilere göre öncesinde sağlıklı olan hastanın öyküsü derinleştirildiğinde sobalı evde kaldığı öğrenildi. Diğer aile fertlerinde bir şikayet olmamasına rağmen kararlılıkla hastada karbonmonoksit zehirlenmesi olduğu düşünüldü ve pediatri uzmanımız Dr. Fatma Kanat’ın yaptığı tetkiklerde kandaki karbonmonoksit düzeyi yüksek olarak ölçülen hasta, çocuk yoğun bakıma alındı ve acil olarak hiperbarik (yüksek basınçlı) oksijen tedavisi organizasyonu 112 ekibiyle birlikte gerçekleştirildi. Bu süreçte pediatri uzmanımız Dr. Rabia Gündoğan Serin, her anında hastamızın yanında oldu ve Diyarbakır’da tedavisini alan hasta yoğun bakımımıza tekrar getirildi.

Daha yoldayken bile bilinci açılan hasta, soba içindeki kazanı ısınmak için kendi odasına aldığını, bir süre sonra uyuyakaldığını bizlere söyledi. Erken tanı ve olası şüpheden yola çıkarak ısrarlı şekilde tedavi uygulanması ile hastamız tekrar hayata tutunmuş oldu.

Renksiz, kokusuz, tatsız ve havadan hafif bir gaz olan karbonmonoksit sessiz katil olarak ta bilinir. Kırmızı kan hücrelerine bağlanarak organlara oksijen dağıtılmasına engel olur. Bu nedenle hiçbir farkındalık vermeden ölüme neden olabilir.

Isınma sistemlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi, yeterli havalandırmanın olması, bilinçli kaliteli yakıt kullanımı ve erken uyarı sistemleri kullanılarak olası üzücü olaylardan kaçınmak oldukça önem arz etmektedir. İçinde bulunduğumuz bu kış aylarında benzer vakalar yaşamamamız adına gerekli tedbirleri herkesin almasını öneriyoruz" dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER