YOLUN SONU SAVAŞ MI?

M. Şah Ayaz
M. Şah Ayaz

M.Şah Ayaz

YOLUN SONU SAVAŞ MI?
03-02-2020

Nihayet yolun sonuna geldik, beraberlikler, ortaklıklar, karşılıklı çıkarlar, anlaşma ve görüşmeler, hepsi bitti Suriye de, ikinci kez aldatıldık mı?

Dış politika da Suriye kartını hep yanlış mı oynayacağız, yoksa birilerinin hesapları için hep yanlışlardan mı döneceğiz…

Dün itibari ile kopma noktasına gelen Rusya ve İran ilişkilerinin bittiğine dair kesin işaretler ortaya çıktı, 4 Şehit ve 9 yaralı ile bu iş tescil edildi.

Bu ortaklığın bozulmasının en büyük faydalanıcısı her zaman olduğu gibi yine ABD oldu diyebiliriz, şimdiye kadar berber görünen dostlar bir gece de düşman olunca, iş ABD nin çıkarlarına dönüyor.

Uzun süreden beri işine geldiği için Rusya’nın oyunlarına seyirci kalan, ABD günün birinde en güçlü müttefik i ile bu oyunu bozacağı bekleniyordu!

Amerika kendi çıkarlarını ve hakimiyet alanlarını Rusya ya bırakacağını kimse aklına getirmemeliydi, bu arada bu senaryonun hazırlanması uzun süreden beri gündemdeydi.

Zoraki birliktelikler, zoraki anlaşmalar ve görüşmeler, bir yere varılmayacağının hesabı üzerine kurulur, buna göre gidebileceği yere kadar gider!

Ne Rusya bizi severek bizim çıkarımızı düşünür, ne de İran, bu coğrafya da hakim olmamızı ister, bizleri günün birinde arkadan vuracakları belliydi!

Kimse bize aldatıldık! Veya kandırıldık, deyip te uyutulduğumuzu sanmasın, açık ve net ortada herkes kendi çıkarına çalışır bu coğrafya da, çıkarlar bitince dostluklar da!

Türkiye yi her alanda kendi çıkarları için çok güzel kullanan Amerika ve onun kurumları olan Nato ile Birleşmiş Milletler, kısa sürede devreye girerek, bu savaşın kızışması için çaba sarf edecekler!

Kötüye giden Türkiye ekonomisi ve iktidarın tutmayan politikaları için belki hayırlı olur bu savaş, ama her zaman olduğu gibi bu savaşın galibi olmaz!

Bu savaşın her zaman kaybedenleri bölge coğrafyasının halkları olmuştur, olacaktır, Suriye savaşı yeni bir sürece girdi diyebiliriz, bunu böyle tahmin ediyorum.

Bundan sonra, savaş Türkiye ile Rusya, İran ve Suriye ordusu arasında kızışacak, Amerika ve Batı sessizliğini bozarak, Türkiye’yi destekleyecek, olan bizim ekonomiye ve insanımıza olacak, tahminime göre…

Bu günden itibaren kimse ekonomik sıkıntı, zam ve enflasyon şikayetinde bulunamaz, doların yükselmesi, işsizlik ve üretim ikinci dereceye düşecek, söz konusu vatan ise gerisi teferruat olacak!

İşte bu dış politika ve bu ekonomik idarenin gideceği son bu, bundan daha iyisini kimse beklemesin, çözüm olarak savaş bulundu bence…

Bakın dünden beri tarafların tavrına ve muhatapların karşılıklı söz düellosuna bu sonuçtan siz olsanız ne beklersiniz? 

Bize düşen sabretmek ve bu olumsuz tablo karşısında Allah ın yardımına ve onun merhametine sığınmak….

Nedenine gelince kullar bir türlü paylaşamadılar ve bir türlü yer yüzünde barışın hakim olmasını istemediler, bu sıkıntılara yıllardır katlanan komşularımızın acılarına kimi zaman seyirci kaldık, kimi zaman ise ateşlerine odun taşıdık!

Bize Orta doğuda biçilen rol buydu, bizde rolümüzü oynamak zorundaydık, yoksa oyunun dışında kalacaktık! 

Oyunun içinde iken kimin ne yatığını ve bizim nasıl oynadığımızı bilmemiz imkansız ancak seyirci yorumları ile bu performans ortaya çıkar!

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?