USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ESKİ BAKAN EROĞLU, BATMAN’I ZİYARET ETTİ

Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere İlimize gelen Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ilk olarak Batman Valiliğini ziyaret ederek, Vali Ekrem Canalp ile bir araya geldi.

ESKİ BAKAN EROĞLU, BATMAN’I ZİYARET ETTİ
30-11-2022 16:29
30-11-2022 16:31
BATMAN
Google News

Daha sonra Hasankeyf’e geçen Eski Bakan Eroğlu, Hasankeyf Kaymakamlığını ziyaret ederek, Kaymakam  Şenol Öztürk’ten ilçede yürütülen hizmetlere ilişkin bilgi aldı.

Kaymakamlık ziyaretinin ardından Eski Bakan Eroğlu ve Vali Canalp, DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından Yeni Kültürel Park Alanı'nda gerçekleştirilen fidan dikme törenine katıldı. 

Burada bir konuşma yapan Eski Bakan Eroğlu “Hasankeyf, bu bölgenin en muhteşem turizm merkezi olacak. Turizm açısından burası büyük bir potansiyele sahip. Burada en büyük pay DSİ’nin. Dünyanın sayılı barajlarından biri burada yapıldı, enerji üretiyor. Baraj yapılıyorken tarihi eserler yok olacak denildi. Bakın bütün eserleri yeni yerlerine taşıdık. Taşınma süreçlerini bizzat ben takip ettim. Cumhurbaşkanımız Hasankeyf'i o kadar çok seviyor ki, bütün eserler taşındı. Burayı yemyeşil yapacağız. Türkiye’nin en güzel turizm merkezi olacak. Hasankeyf ayrıca Batman’ın lokomotifi de olacak” dedi. 

Daha sonra bir selamlama konuşması yapan Vali Ekrem Canalp “Üzerine basmış olduğumuz bu topraklar, insanlığa medeniyeti hediye etmiş olan topraklardır. 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan bu topraklar, bir taraftan tarım toplumunun ve aynı zamanda da medeniyetin hayat bulduğu topraklardır. Burada yapılmış olan Ilısu Barajı ve sizin adınızın verildiği bu baraj ve aynı zamanda bu topraklar üzerindeki bu medeniyetin de kalıntılarının sular altında bırakılacağına dair bir kaygı vardı.  Dünyanın birçok yerinden, memleketimizden buna yönelik pek çok itiraz geldi. Ama Sayın Bakanımızın yönetiminde ve Cumhurbaşkanımızın Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen çalışmalar neticesinde bu tür kaygıların boş olduğu ortaya çıktı. Biz tarihimize saygı duyuyoruz ve tarihi eserlerimizi koruyoruz.  Aynı zamanda memleketimizin enerji ihtiyacı olduğunu da biliyoruz. Memleketimizin sulamaya ihtiyacı olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla da bir birine tezat gibi duran bu hususları çok güzel dengeleyecek, bu paradoksların hepsini de çözebilecek mekanizmaları kendimiz bulabiliyoruz. Burada da bunu nasıl bulduk, arkamızdaki Zeynel Bey Türbesi örneğinde olduğu gibi dünyada eşi ve emsali bulunamayacak şekilde,  yekpare bir şekilde böylesine bir abideyi yerinden söktük, restore ettik. Buradaki yerine yine yekpare şekilde taşıdık. Dünyada bunun başka bir örneği vardır. Mısır’daki Asvan barajını bilirsiniz. Mısır’da Asvan barajı yapılacağı zaman piramitlerle ilgili belli kısımların su altında kalacağı kaygısı ortaya çıkınca Birleşmiş Milletler müdahil oldu. Birleşmiş Milletlerin desteğiyle bu şekildeki tarihi yapılar, yerinden söküldü ve taşındı. Ama nasıl taşındı? Parçalanmak suretiyle, parça parça taşındı. Ama Zeynel Bey Türbesi nasıl taşındı? Bu yapı Türkiye’nin kendi mühendisiyle, kendi tasarımıyla ve kendi becerisiyle bu şekildeki devasa bir yapıyı yekpare bir şekilde taşımayı başardık. Ve su altında kalacak diğer eserlerimizi de bir tarafından müze yapmak suretiyle ve diğer eserleri de taşımak suretiyle tarihimizi de korumayı başardık.

Bir tarafından tarih, bir tarafından kültür ve öbür tarafından turizm. Kültür turizminin yanında başka unsurlarla desteklememiz gerekiyor. Bu çerçevede de altı ay içerisinde Batman’daki en esaslı iki festivali Hasankeyf’te yaptık. Bunlardan bir tanesi ‘Gastronomi Festivali’, ikincisi de ‘Su Sporları Festivali’ni yaptık. Batman’da yapacağımızın en önemli işlerden bir tanesi de gençlik merkezi ve bununla beraber su sporları merkezini kurmak olacaktır. Burada konaklama ihtiyacını gidermek anlamında da doğal taştan bir öğretmen evi projemiz olacak, ilerleyen zamanlarda da burada taş yapıları mağara şeklinde oymak suretiyle, mağara oteller buradaki konaklama ihtiyacına hem farklı bir yaklaşımla hem de buradaki doku ile uyumlu, buranın geçmişi ile uyumlu bir çözümü hep beraber üretmiş olacağız.

Hasankeyf’in çok farklı özelikleri var. Bir özeliği de şudur; Hasankeyf Türkiye’de bir ilçenin bir bütün olarak bir yerden başka bir yere taşınmasının ilk örneğidir. Bir ilçeyi bir bütün olarak naklettiğiniz zaman envai çeşit sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Hele hele bu işi ilk defa yapıyorsanız, hepsinden zordur ve meşakkatlidir.  Bugün misafirimiz olan Bakanımız Prof. Dr Veysel Eroğlu, 2002 yılından bu yana Hasankeyf’in taşınmasıyla ilgili sürecin hem genel müdür hem de bakan olarak da hep içinde olmuştur, hep destekçisi olmuştur. Bugün burada kendisiyle beraber olmamız aynı zamanda kendisine karşı duyduğumuz hem minnet duygularının hem de vefa duygularının bir tezahürüdür. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyoruz“ diye konuştu. 

Konuşmaların ardından fidan dikimi gerçekleştirildi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA