USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ALTI KURULAR...

04-04-2020

Dünyada ortaya çıkan virüs nedeni ile ülkemizde herkesin ismini sıkça duyduğu ve merak ettiği kısa çalışma ödeneği ile ilgili olarak, şahit olduğumuz bazı gereksiz uygulamaları dile getirmek istiyorum.

Bilindiği üzere virüsün hızını kesmek adına, tüm ülkede hayat akışı hem yasal hem de gönüllü olarak yavaşlatılmaya çalışılmaktadır. İnsanların sokağa çıkmamaları gerekliliği sürekli dillendirilmekte, şehir içi ve şehirlerarası insan akışının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. En son alınan karar ile 31 şehire giriş ve çıkışlar kontrol altına alınarak, tüm Türkiye de 20 yaş altı ve 65 yaş üstü insanların dışarıya çıkmalarına yasak getirilmiştir.

Bilindiği üzere birçok işyeri kapanmış ve işverenler çalışanlarına ücret ödeyemeyecek hale gelmişlerdir. Ülkedeki resmi ve gayri resmi işsiz insan sayısı artmıştır. Karşılaştığım örneği anlatmaya çalışıp taktirlerinize bırakmak istiyorum. Firmamız, BATMAN da otel işlemeciliği faaliyeti yapmakta ve 31/03/2020 tarihi itibari ile oteldeki kapasite oranı yüzde 80 oranında azalmıştır.

Kısa çalışma için müracaata bulunulmuş ve kendilerine cevaben, müracaatlarının kabul edilebilmesi için kanıtlayıcı belge sunmaları gerektiği belirtilmiştir. Tüm ülkede hayatın durma noktasına geldiği bir ortamda ve çıkarılan yasaklardan daha büyük bir belge olabilir mi? Ama gel gör ki, değerlendirmeyi yapan altı kurular, firmadan kanıt istemişlerdir. Daha işin başında suyunun çıkarılmasına kimsenin hakkı yoktur. Ülkede yaşayan insanlar olarak her zaman ne çekmişsek, altı kuru sorumluluktan kaçan kendini bilmez çalışanlarından çekmişizdir.

Dünya han olsa viran olsa umurlarında değildir.

Nasıl olsa, ay sonu alacakları sabit bir maaşları vardır. İşverenlerin nasıl kazandıkları ve çalışanlarına nasıl ödeme yaptıkları umurlarında değildir. Ekonomik olarak herkesin tüm alanlarda seferberlik ruhu ile hareket etmesi gerekirken basit gerekçeler ile insanları caydırmak bence ülkeye düşmanlıktan başka bir şey değildir. Sonra niye devlet maaşımızı artırmıyor sezlenişini yapmaya hakları yoktur.

Kısa çalışma müracaatları ile ilgili diğer bir saçmalık ise, müracaat formunun uygun olmaması sebebi ile taleplerin geri çevrilmesidir. Talepte bulunan bir işverenin talebi, sırf müracaat formu formatının eski olmasından dolayı talebin yenilenmesi gerektiği şeklinde geri dönüş olmuştur. Bu kadar şekle takılmak ne kadar akılcı bir davranıştır? İnsanların ümit ve şevkini kırmak neyin nesidir?

Türkiye de sigortalı çalışan insanların büyük çoğunluğu asgari ücret ile çalışmaktadırlar.

Tüm çalışanların yanında, kayıt dışı çok sayıda çalışan insanında olduğu gerçekliği ile hareket edilerek, özel sektörde çalışan tüm işçilere ayırım yapılmadan, belirlenecek bir tutar üzerinden ödemenin yapılması ve iş yerini kapatan diğer işveren ve esnaflarında hızlı bir şekilde tespit edilerek beli bir tutar üzerinden ödemenin yapılması sağlanmalıdır. Açıklanan banka kredi taleplerinde bile birçok gereksiz belge istenmektedir. En azından bankalarca verilecek borç parada kolaylık sağlanabilirdi.

Bir diğer konuda, başta TOBB olmak üzere diğer tüm işveren ve mesleki odaların üyelerinin aidatlarında kolaylıklar sağlaması ve üyelerine destek olmalarıdır.

Örneğin nisan ayında verilecek kurumlar vergisi Beyannameleri ile birlikte beyan edilen kar üzerinden alınan nisbi aidatları almamaları ve aidatını ödememiş üyelerinin aidat faizlerini silmeleri gerekmektedir.

Tek gider kalemleri çalıştırdıkları işçilere verdikleri maaşın yanında temsil ve ağırlama giderinden başka hiçbir gideri olamayan odaların bu zor zamanda üyelerine sahip çıkmaları gerekmektedir.

Son yıllarda TOBB farklı illerde çok sayıda okul yaparak bu okulları milli eğitime bağışlamış olması taktir edilen bir husus olmak ile birlikte kasasının dolu olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

Devir, herkesin sorumluk alma devridir. Yani herkes yaptığı işi layıkı ile yapmalı ve basit bürokratik engellemelerde bulunamaması gerekmektedir. En büyük vatanseverlik işini doğru yapmak, işi zorlaştırmak değil de kolaylaştırmaktır.

ASIL, İYİ YÖNETİCİ VE İDARECİLİK ZOR GÜNLERDE ORTAYA ÇIKMAKTADIR…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?