USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BAHÇELİEVLERE OKUL!

31-08-2020

Batmanın eski mahallelerinden olan ve tıpkı adı gibi küçük bahçeli evlerden oluşan mahallede, her geçen gün bu bahçeli küçük evlerin yerini apartmanların ve sitelerin aldığı görülmektedir.

Mahallede sadece Petrol İlkokulu ile Petrol Ortaokulu dışında okul bulunmamaktadır. Okullarda sabahçı ve öğlenci dediğimiz yöntem ile eğitim öğretim yapılmaktadır. Buna rağmen sınıflardaki öğrenci sayısının her yıl arttığı görülmektedir. Özellikle kentsel dönüşüm kapsamında küçük bahçeli evlerin yerini apartman ve siteler alınca, mahalledeki nüfus yoğunluğunda artış meydana gelmiştir.

Örneğin eski stadın yerine yapılan millet bahçesinin bir köşesine bir okul yapılabilirdi. Bu gidiş ile mevcut okulların bu yükü karşılama imkanı kalmayacaktır. Sınıflardaki öğrenci sayısının artışı ile birlikte, hocaların büyük özveri ve çabaları neticesinde, Batman’da eğitim ve öğretimde derece yapan bu güzelim iki okulun gerilemesine neden olacağının korkusunu şimdiden dile getirmek istiyorum.

Onun için mutlaka ama mutlaka zaman geç olmadan mevcut okullara takviye olacak okulların yapılması kaçınılmazdır. Okul yeri için devlete ait arsa bulunmuyor ise, kamulaştırma yapılmalıdır. Yada kentsel dönüşüm kapsamında büyük parselasyon halinde yeni imarı yapılan alanlara yüksek kat verilerek, buna karşılık okul yeri tahsis edilmelidir. Her geçen gün büyüyen bu mahallede bu okullar ile eğitim ve öğretim yapmak imkansız hale gelecektir.

Yapılan imar çalışmalarında bunun düşünülmemiş olmasını gerçekten de çok acı buluyorum. Örneğin, eski otogar yerinde yapılan SGK ile İŞKUR un yanında, yani arsanın bir köşeninde bir okula yer açılabilirdi.

Bahçeli küçük evlerin yerini apartman ve siteler almasının yanında, mahalledeki yeşillikler yok olmaktadır. En azından yok olan yeşilliğin yerine kaldırımlarda ağaçlar dikilmelidir. Çünkü mevcut yollar dar olduğu için orta refüjlerde ağaç dikme imkanı yoktur.

Bir şehrin her alanda düzenli büyümesi ve gelişmesi için, yapılacak imar çalışmalarında birçok dengenin göz ününde bulundurulması gerekmektedir. Yapılan imar değişiklerinde nüfusun artışına bağlı olarak diğer alt yapı ve okul-cami gibi yerlerin ihtiyaca ne kadar cevap verip vermeyeceği konusu iyi düşünülmelidir.

Yoksa her tarafa inşaat yapıp, bu inşaatlarda oturacak insanların eğitim öğretim ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağını dikkate almamak çok büyük bir eksiklik olacaktır. Birde, insanlarımızın ev alırken bu tür konulara  çok dikkat etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Yani, peyzajı güzel sitede oturmak ve ev alırken bunu öncelemek yanlış olur.

Çünkü insanların temel yaşam gayesi çocuklarına iyi bir eğitim verip iyi yaşam koşullarını hazırlamaktır. Şahsen ben ev alırken bunu düşünmediğim için çok pişman olmuş durumdayım. Bence bir mahallede ev almadan önce o bölgede iyi bir keşif yapıp ona göre ev almaya karar vermek gerektiğini düşünüyorum.

Örneğin mahallede var olabilecek 2 -3 ticari tandır işi yapan yer varsa, dumanlardan çok etkileneceğinizi ve rahatlıkla camlarınızı açamayacağınızı bileceksiniz. Kısacası imar alanları genişlerken, buna karşılık okul ihtiyacının nasıl karşılanacağı konusunu kendimize dert edinmeli ve buna göre çözümler getirmemiz gerektiğini tekrardan hatırlatmak isterim. İlk hedefimiz peyzajı güzel evlerde oturmaktan ziyade, çocuklarımızı hangi okula nasıl gönderebiliriz düşüncesi olmalıdır…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?