USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EKONOMİ EYLEM PLANI

27-05-2019

Hani bazen derler ya ,dünya nereye gitti, biz nerdeyiz.Kendimi bildim bileli ,hep kayıt dışı ekonomi ile mücadele sözcüğünü duyduğumu hatırlıyorum.Bu nasıl bir mücadele ki ,kayıt dışı ekonominin  önüne bir türlü geçilemedi.
En son geçen gün gün şöyle bir yazı gözüme takıldı.2019-2021 Dönemini Kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı yayımlandı ….
Peki eylem planının içinde neler var?
2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programının “Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı” başlığı altında yer alan 239 uncu Tedbirde; Gelir İdaresi Başkanlığı sorumluluğunda, ilgili kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları ve önerilerinin değerlendirilmesi ile geniş katılımlı bir Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planının (2019-2021) hazırlanarak uygulamaya konulması öngörülmüştür.
Eylem Planı, Gelir İdaresi Başkanlığının sorumluluğunda tüm bakanlıklar ve diğer devlet kurum ve kuruluşları koordinasyon içerisinde yürütülecek, gerek duyulan hallerde ise diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla da işbirliği yapılacaktır.
Planda Yer Alan Bazı Eylemler: 
Üç ve üzeri işçi çalıştıran işverenlerin ücret ödemelerinin bankalar vasıtasıyla geçekleştirilmesine yönelik düzenleme ile bu kapsamda elde edilen verilerin analizi yapılacaktır.
Ödemelerin nakit yerine banka kartı vb. ödeme araçları ile yapılmasının teşvik edilmesi amacıyla kart kullanıcısı ve üye işyerleri nezdinde avantaj sağlayan düzenlemelerin hayata geçirilmesi sağlanacaktır.
Tapu işlemlerinde gerçek bedelle satış işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla söz konusu işlemlerin diğer kurumlardan alınan bilgilerle karşılaştırılarak analiz edileceği, gerçek beyanda bulunulmaması halinde ise düzeltme yapmaları gerektiği iletişim kanalları vasıtasıyla muhataplarına hatırlatılacaktır.
Spor müsabakaları, tiyatro, sinema ve konser etkinlikleri gibi biletle girilen alanlarda e-bilet uygulaması yaygınlaştırılacak ve belirlenecek etkinliklere zorunluluk getirilecektir.
Şehir içi yolcu taşımacılığında hâlihazırda kullanılmakta olan kartlı taşıma sistemlerinin ülke çapında yaygınlaştırılması sağlanacaktır.
Sahte belge düzenleyen mükelleflerin mükellefiyet kayıtlarının re’sen durdurulmasına yönelik idarî ve teknik düzenlemeler yapılacaktır.
Turizm sektöründe çoğunlukla internet siteleri üzerinden veya emlakçılar aracılığıyla gerçekleşen işletme dışı konaklama faaliyetlerinin (otel, pansiyon, günübirlik ev, vb.) ve rezervasyonların takibinin yapılması ile elde edilen çıktıların ilgili denetim birimleriyle paylaşılması sağlanacaktır.
Özel muayenehanesi olan doktorların özel hastanelerde yapmış olduğu işlemlere (tedavi,muayene, ameliyat vb.) ait Özel Hastaneler Yönetmeliği gereğince tutulması ve bildirilmesi gereken kayıt ve bilgilerin, Sağlık Bakanlığı tarafından kurulacak elektronik sistemlere girişlerinin yapılması ve bu şekilde kurulan sistemlerin ilgili kurumların bilgi sistemleri ile entegrasyonu sağlanacaktır.
İnşaat projesinin onayından itibaren her aşamanın izlenebilmesi için gerekli sistem ve teknik altyapı vasıtasıyla kurumlar arası veri paylaşımı ve çapraz kontrol imkânları sağlanacaktır.
Veri paylaşımına esas olmak üzere ilgili kamu kurum/kuruluşları belirlenerek, bu kurumların veri tabloları hazırlanarak diğer kurumlarla paylaşılması ve söz konusu verilerde gerekli standardizasyon sağlanması suretiyle kurumlar arasındaki paylaşım kapasitesi artırılacaktır.
Tüm bu önlemlerin bir nebzede olsa katkı sağlamasının umut edilmesinin yanında ,asıl eylem planın aşırı israf harcamalarının önüne geçilmesi,bütçelerini kullanmada herhangi bir sınırlama olmayan belediye,üniversiteler gibi kurumların bütçelerini nerlere ve ne gibi işlere kullandıklarının sorgulanması ve mevcut devlet büçesinin üretim ve imalatı destekleyici unsurlara kanalize edilmesi  daha katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.Yoksa yukarda anlatılan önlemlerin çerez parası kadar önemi olacağını düşünmüyorum

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?