USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

FİRMALARA SÜPER BİR DESTEK DAHA!

15-06-2020

Hükümet   imalat ve ihracat firmalarına süper bir destek paketi daha açıkladı.Destek paeketi merkez bankası tarafından yürütülecek.

Adı Yatırıma Destek Kredisi olan ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kaynaklı 18 milyar TL’lik 10 yıla kadar vadeli Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi imkanını %7.75 sabit faizli “Yatırıma Destek” TL kredisi ile Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan kalkınmada öncelikli sektörleri cazip kredi koşulları ile desteklenecektir.

 İstisnai ve özellikli yatırım projeleri haricinde her firma için 400 milyon Türk lirası ile sınırlanan krediden böylece olabildiğince çok firmanın yararlanması hedeflenmektedir.Yatırıma Destek TL kredisi Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda; ithalatı azaltan ve ihracatı destekleyen, dışa bağımlılığı ve cari açığı azaltan, istihdamı artıran, verimliliği ve katma değeri yüksek üretim yapan yatırımları güçlendirmeye odaklanmaktadır.

 Hedef sektörler Yeni Ekonomi Programı’nda da önceliklendirilen enerji, enerji verimliliği, imalat sanayii, makine, kimya, eczacılık ürünleri, elektrikli teçhizat, bilgisayar, elektronik, optik, otomotiv, turizm ve madencilik başta olmak üzere Türkiye’nin kalkınmasına yönelik ihtiyaçlara yanıt veren sektörlerdir.

Kredi TL olarak kullandırılacak olup “yatırımcıları” döviz kurundaki dalgalanmaların yarattığı güvensizliğe karşı TL güvencesinde ve sabit faizle korumak amaçlanmaktadır.

 Kredi Koşulları Nedir?

* 10 yıla kadar vadeli olabilecektir.

* Kredi TL olarak kullandırılacaktır.

* Kredi, Yatırım Teşvik Belgeli yatırımların finansmanında kullandırılacaktır.

* Öncelikli sektörlerde yatırım yapacak firmaların kullanımına açık olacaktır.

* Proje nakit ihtiyacına uygun olacak şekilde kredi vadesi içinde kalmak koşuluyla 24 aya kadar ödemesiz dönem imkanı sunulmaktadır.

* Kredi kullandırım Ücreti azami %2 olmak üzere vadeye göre değişkendir.

Kredi için şartlar nelerdir?

* Krediye uygunluk için aranan şart bir Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yatırım yapılmasıdır. Kredi TL cinsi ve azami 10 yıl vadeli olarak kullanılacaktır.

Firma başına limit nedir?

* Firma başına limit 400 milyon TL’dir.

Kredinin teminat yapısı nasıl olacaktır?

* Bu kredi kapsamındaki yatırımlar, kredi analiz ekiplerimiz tarafından değerlendirilecek ve yatırımın finansmanına ilişkin gerekli görülen teminatlar banka tarafından yatırımcılardan talep edilecektir.

Hedef sektörler var mıdır? Nelerdir?

* Hedef sektörler Yeni Ekonomi Programı’nda da önceliklendirilen enerji, enerji verimliliği, imalat sanayii, makine, kimya, eczacılık ürünleri, elektrikli teçhizat, bilgisayar, elektronik, optik, otomotiv, turizm ve madencilik başta olmak üzere Türkiye’nin kalkınmasına yönelik ihtiyaçlara yanıt veren sektörlerdir.

* Ülkemizin cari açığını azaltıcı, ithal ikamesi yaratan, ihracatı artıracak yatırımların finansmanı öncelikli olacaktır.

Özellikle imalat sektörü için çok cazip olan bu paketten tüm  yatırım teşvik belgesine sahip firmaların faydalanmalarını öneriyor ve bu konuda her türlü desteği verebileceğimi ayrıca belirtmek isterim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?