USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İŞVERENLERE 3 AYLIK ÜCRET DESTEĞİ

28-02-2019

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ücret desteği ile istihdam artışı sağlanması için devletin bütün imkânları seferber edilmiş durumda.
Ücret desteğinden 1 Şubat - 30 Nisan arasında işe alınan kişiler için yararlanılacak. İşverenler bu tarihler arasında işe aldığı kişileri, 2018’in en az sigortalı çalıştırdığı aydaki işçi sayısına ilave olarak çalıştırırsa 3 ay boyunca ücret desteğinden faydalanacak. Bu şekilde sağlanan ücret desteğinden faydalanmak için teşvik kapsamındaki kişilerin 9 ay istihdam edilmesi gerekiyor.
Ücret desteğinden yararlanmak için işe alımlar hangi tarihlerde yapılmalı?
Yeni ücret desteğinden yararlanmak için Kanunda üç aylık bir tarih aralığı öngörülmüş. Buna göre 1/2/2019 – 30/4/2019 tarihleri arasında işe alınan kişiler için ücret desteği verilecek. Başka bir deyişle 2019 Şubat-Mart-Nisan ayları dışında işe alınanlar için ücret desteği uygulanmayacak.

İşe alım döneminde işçi sayısı ne kadar olmalı?
Yeni ücret desteğinin en önemli koşulu işyerinde çalıştırılan işçi sayısının belirlenmesi ile ilgili. Bu belirlemenin yapılabilmesi için öncelikle işverenin 2018 yılı Ocak-Aralık aylarındaki prim belgelerine göz atması gerekiyor. Burada önemli olan husus 2018 yılında en az sigortalı bildirimi yapılan ayı bulmak. En az sigortalı çalıştırılan ayı bulduktan sonra o ayda çalışan sigortalı sayısına ilave olarak işe alınanlar için ücret desteğinden faydalanmak mümkün olacak.
Örneğin; 2018 yılında en az sigortalı bildiriminin Ağustos ayında 4 sigortalı ile olduğu görülmüşse ve 2019 Şubat ayında işe alınan bir kişi ile 5 sigortalı bildirimi yapılmışsa bir kişi için ücret desteğinden faydalanılabilecek.

Ücret desteğinden hemen yararlanılabilecek mi?
 Buna göre 1/2/2019 – 30/4/2019 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar bakımından ücret desteğinden yararlanabilmek için bu sigortalıların işe alındıkları tarihten itibaren dokuz aylık sürede işten çıkartılmamaları, yani iş sözleşmelerinin feshedilmemesi gerekiyor. Dolayısıyla işverenin ücret desteğinden yararlanıp yararlanamayacağı işe alımdan itibaren dokuz ay sonra ortaya çıkacak.

 Ücret desteği hangi aylar için uygulanacak?
Ücret desteği sigortalının işe alındıkları ay dâhil üç aylık süre için uygulanacak.

Ücret desteği ne zaman işverenin cebine girecek?
Yukarıda belirttiğimiz gibi ücret desteğinden faydalanmak için işe alımdan itibaren 9 ay beklenmesi gerekiyor. Ancak bu süre sonunda da işverene nakdi bir ödeme yapılmayacak. Bu süreden sonra işverene sağlanan ücret desteği işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarına mahsup edilecek.

ÖRNEK UYGULAMA
Örneğin Ocak - Aralık 2018 boyunca 2 kişinin çalıştığı bir işyerinde 1 Şubat 2019’da yeni bir kişi işe başlarsa ve şubatta SGK’ya 3 kişi bildirilirse şubatta işe alınan kişi için ücret desteğinden yararlanılabilecek.
Ocak - Eylül 2018’de 2, Ekim - Aralık aylarında 1 kişinin çalıştığı bir işyerinde 1 Şubat’ta bir kişi işe başlarsa ve şubatta SGK’ya 2 kişi bildirilirse bu kişi için ücret desteğinden yararlanılması da mümkün. Yani işverenlerimizin teşvik hesabı yaparken 2018’de istihdamlarının en düşük olduğu ayı esas almaları, 2019’un 1 Şubat - 30 Nisan tarihleri arasında bu en düşük rakamın üzerine istihdamı çıkarmaları durumunda artırdıkları istihdam için teşvikten yararlanmaları söz konusu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?