USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KANUNLARIN UYGULANMASI

16-12-2019

Türkiye’de mevcut kanunların yazım dili çok karmaşık ve anlaşılır değildir. Böyle olacak ki, özellikle tartışma programlarında da şahit olunduğu üzere aynı konu ile ilgili çok farklı bakış açıları ve yorumlar getirilebilmektedir.
Hayatın her alanını bir bütün etkileyen yazılı kanunların anlaşılır olamaması ve farklı yorumlara açık olacak şekilde ele alınması, günlük yaşamda çok büyük sıkıntılara neden olmaktadır. Anayasa-kanun-tüzük-yönetmelik şeklinde sıralanan yazılı metinlerin bir biri ile uyumlu olmaması, farklı yorumlara sebebiyet verilmesi gibi hadiseler özellikle ticari hayatta sık karşılaştığımız konuların en başında gelmeketedir.
Ülkeyi yönetenler, ticari hayatın canlanması ve yatırımların artırılması için birçok yeni kanuni düzenlemeler yaparlarken, yapılan düzenlemelerin şehirler ve bölgeler arasında farklı uygulamalar ile yerine getirilmesini anlamak mümkün değildir. Bazende bir kurumdaki en ufak bir yetkilinin değişmesi ile birlikte birçok yeni uygulamalar ile karşılaştığımız olabilmektedir. Sanırsın ki, şimdiye kadar ki tüm yapılanlar yanlıştı ve kendisi çok iyi biliyor havalarına girildiğine de çok şahit olmaktayız.
Özellikle bazı uygulamalar var ki, insanın aklını duruduracak niteliktedir. Örneğin; organize sanayi bölgesinde iş yerini kiraya veren ile kiracı şirketlerin ortaklar kurulu kararlarının noterde tasdik edilmesi gerekir iken, bölgemizdeki bazı OSGBler, firmalara “mali müşaviriniz kararı kaşelesin ve imzalasın” dediklerine şahit olmaktayız.
Yâda, bir KDV isitisna yazısı için bin dereden su getiren bazı vergi dairelerininde olduğu görülmektedir. Kdv isitisna yazısnın verilmesi için özellikle yoklamanın beklenilmesi ve bunu olmazsa olmaz kabul eden, yoklamanın yanında firmadan kira kontratı-ticaret odası faaliyet belgesi ile birlikte zaman zaman hata kapasite raporununda istendiğine çok şahit olmuşum. Firmanın talep ettiği kdv isitisna yazısının, faaliyeti ile ilgili olduğu daha önce yapılan tespitlerde belli olmasına rağmen veya mevcut satışlarının, isitsna yazısındaki faaliyeti ile ilgili olduğu bilinmesine rağmen özellikle yoklamanın esas alınması ve bunun idarecelerin insafına bırakılması kabul edilebilir değildir.
Devlet büyüklerimiz işsizliğin azaltılması ve ekonominin canlanadırılması adına her türlü yasal düzenlemeyi yaparlarken taşradaki memeurların bunlara uymayarak keyfi davranmaları yatırımcıları çok olumsuz etkileyebilmektedir. DÜŞÜNÜN Kİ, yatırımcı firma, yeni makine alımını yurt içinde yada yurt dışından gerçekleştirecek, ancak vergi dairesinin kdv istisna yazısını veya yoklamacının ne zaman yoklamaya çıkacağı, ilgili servisin yazıyı ne zaman sisteme yükleyeceği ile karşılaşması durumunda neler his edebileceğini düşünebiliyor musunuz?
Yada, yürülükteki mevzuatın aynı sektördeki firmalar arasında eşit ve adil bir şekilde yerine getirilmemesi, bazı firmalara ayrıcalık tanınması gibi hadiseler, rekabet gücünün bazıları lehine dönmesine neden olduğu hatta bundan dolayı diğer işletmenin yok olmasına ortam hazırladığı gerçeği unutulmamalıdır.
Şirket kuruluşlarının mersis sistemi üzerinden gerçekleştirilmesine imkan sağlandıktan sonra, tüm veriler ticaret sicil müdürlüklerince ilgili vergi dairelerine gönderilmektedir. Ancak, hala bazı vergi daireleri bunu yeterli görmeyip eskisi gibi evrak istemektedirler.
Yine, net olmayan bir konu ile ilgili yazılı görüş talebinde bulunulduğunda, verilen cevaplar tam açıkalayıcı olamamakta ve mevcut kanun yazılarak cevap verilmektedir.Oysaki zaten mevcut kanunlar tam açıklayıcı olmuş olsa, ayrıca görüş istenme durumunda kalınmayacaktır.Yani herkes sorumluluktan kaçınmakta, verilen cevaplardan çok farklı yorumların çıkarılmasına neden olunmaktadır.
Uzatmadan, kısaca şunu demek istedim. Her ne kadar devleti idare eden hükümetler, bir çok kanunu devreye koysalar bile, uygulamada bilgisizlikten yada bilerek çok sıkıntıların çıkarıldığını duymaktayız. Önemli olan, mevcut kanunların uygulayıcılar tarafından nasıl yapıldığının üst amirleri tarafından sürekli denetlenmesi gerektiğidir. Ayrıca bazı eski alışkanlıklarında bırakılması ile birlikte, kilit noktalardaki insanların iyi seçilmeleride çok büyük bir rahatlama getirecektir. ZORLAŞTIRICI DEĞİL, KOLAYLAŞTICI OLMAK dinimizin bir gereği olduğunu da ayrıca not etmek isterim

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?