USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KİLİT PARTİLER

18-04-2019

Yerel seçimlerde de görüldüğü üzere  ,Türkiye yönetim sistemini değiştiren cumhurbaşkanlığı sisteminin bazı partileri kilit konumuna getirdiği görülmüştür. Yıllarca koalisyonların kötü olduğu ,ülkenin büyümesine engel teşkil ettiği tezleri ileri sürülmekteydi. Son gelinen aşamada, sistemin partileri  mecburi koalisyonlara ittiği sonucu çıkmıştır.
Şu anki cumhurbaşkanlığı sistemi ülkeyi adeta koalisyon olmazsa olmaz gibi bir mecburiyet ile karşı karşıya getirmiştir. Bu neden ile bir çok küçük parti, hak etmediği konuma ulaşmış ve ülke yönetiminde  daha çok belirleyici olma noktasına ulaşmışlardır.
Son yerel seçimlerde ,seçimin kaybedeni, 2 tane parti olmuştur. Bunlar, AKP ile HDP partileri olmuşlardır. AK parti  Türkiye genelinde , Türkiye ekonomisinin yüze 60 nı elinde bulunduran yerlerdeki belediyeleri kaybetmiş, HDP ise  geçmiş yıllardaki belediye sayısı kadar belediyeyi kazanamamıştır. Bir biri ile milliyetçilik yarışına girmiş olan MHP ile İYİ partiler bugün TÜRKİYE siyasetinin belirleyici partileri olmuşlardır. MHP ile AK Parti ,İYİ parti ile CHP adeta ablukaya alınmış ve gerçekte hak etmedikleri derecede bu partilerin ve Türkiye  siyasi hayatı üzerinde  belirleyici olmaya başlamışlardır.
Örneğin, AK Partinin ana felsefesine aykırı olduğu düşünülen bir çok siyasi hamle, MHP nin dayatmaları sonucu  yürürlüğe konulduğu görüşü özellikle sosyal medyada  çok fazla dillendirildiği görülmektedir. Buda AK partiye gönül vermiş bazı kitleler nezdinde hoş karşılanmadığı dile getirilmektedir. Seçimler sonucunda MHP belediye sayılarını artırmış ve geçen gün Devlet Bahçeli’nin  MHP nin oy oranının yüzde 18 lerde olduğu söylemi çok manidar olmuştur. Ak partinin, marjinal siyasi düşüncesi olan bir partinin peşinden sürüklenmesi durumunda gelecek seçimlerde daha çok oy kaybı yaşayacağı ,bir an önce kuruluş beyannamesindeki politikalara dönmesi gerektiği  söyleyen çok sayıda AK parti gönüldaşından duymaktayız.
Aynı şekilde CHP de ,İYİ parti tarafından çembere alınmıştır .İYİ parti ,CHP üzerinde o kadar etkili  konumdadır ki ,seçimlerde kendisine zafer kazandırmış bir partinin adını bile anmaktan korkmakta ve o parti ile aynı karede olmaktan imtina ettiği  görülmektedir. Şu anki söylemleri itibari ile CHP nin  ileriki süreçlerde takınacağı tavırları gelecek seçimler için belirleyici olacaktır. Çünkü metropollerde Ak partiye seçimi kaybettiren kitle HDP kitlesi olmuştur. Bu gerçeklik hem sayın Cumhurbaşkanı ,hem de DEVLET Bahçeli tarafından dile getirilmiştir.
Ak partinin seçim başarısını, doğuda HDP den almış olduğu birkaç şehir ile dile getirmesi  yanlıştır. İkisinin didişmesinden başka partiler kazançlı çıkmış ve yukarda da dile getirdiğim üzere her  iki parti zararlı çıkmışlardır . Beraberinde hareket ettikleri partilerin ne kadar kıvrak oldukları ve istedikleri anda, AK parti ile HDP yi satacakları ,onları ortada bırakacakları unutulmamalıdır. 
Seçimin en kötü kaybedeni HDP olmuştur. Belediye sayısı azaldığı gibi, kendisine seçim kazandırdığı  CHP den  bile, bir teşekkür alamamıştır. Ak parti ile HDP nin en kısa sürede ,eskiden olduğu gibi görüşmeleri gerektiği ,aksi taktirde erimeye devam edecekleri gerçeğini bir an görmeleri gerekmektedir.
Gelecek seçimlerde ,AK partinin kaybetmiş olduğu metropol  illerini tekrar almasının yolu ,HDP İle kuracağı ilişkilere bağlı olacağı bilinmesi gerekmektedir.  Asıl, Türkiye’nin gerçek bekasının buradan geçtiği bir kez daha hatırlanmalı ,Türkiye deki  kırgınlık ve küslüklerin bitirilmesinin  bu iki partinin uyumlu hareket etmeleri ile gerçekleşebileceği  gerçeği unutulmamalıdır. Marjinal milliyetçi partilerin Türkiye ye kazandıracağı hiçbir şey yoktur… 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?