USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KRİZ VAR MI?

19-07-2020

İlk bakışta çok sinirlenebilir ve bana kızabilirsiniz.

Ancak öncelikle yazıyı okuduktan sonra her türlü eleştiriyi yapabilirsiniz.

Uzun bir süredir inşaat sektöründeki daralma nedeni ile konut sayısında azalmanın yanında satışlarda sıkıntılar yaşanmakta idi.

İnsanlar konuta ilgi göstermedikleri gibi aynı zamanda tapu istatistiklerine bakıldığında alım satımın çok az olduğu görülmekteydi.

Hatta hükümet stoktaki konut sayısını düşürmek için ARAP ülkelerinde konut alımına karşılık Türk vatandaşlığı verileceğine dair reklamlar bile yapılıyordu.

Ne oldu ise, bu son faiz paketi ile birlikte konut bulunamaz oldu.

Fiyatlar nerde ise yüzde elli arttı.

Buna rağmen aşırı bir talebin olduğu son istatistik verilerden de anlaşılmaktadır.

Aşırı talebin sadece BATMAN da değil hemen hemen tüm Türkiye’de yaşandığı görülmektedir.

Aynı fiyat patlaması arabalar içinde geçerli olduğunu ayrıca belirtmek isterim.

Geçen sene fiyatı 200,000 olan araçların bugün 400,000 gibi fiyatlara alıcı görmesi, insan aklını zorlayan sosyolojik bir vaka olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Ne oldu da fiyatlar bu kadar yükseldi ve buna rağmen alıcı bulabiliyor?

Buna sürü psikoloji mi demek lazım yoksa gerçekten de millete para çoktu, yeni mi çıkarmaya başladılar demek doğru olacak bilemiyorum.

Batman özelinde konuyu değerlendirdiğimizde ekonomik krizden çok etkilenmediğini söylemek ne kadar doğru olacak bilemiyorum.

Bir nebze bile hız kesmemiş lüks yaşam, arabalar her gün açılan lüks cafe ve eğlence yerleri, gayrimenkule olan talep patlaması gibi veriler sizlere hangi sonucu vermektedir.

Elbetteki her şehirde olduğu gibi şehrimizde çok zorlu yaşam koşulları içinde olan insanlar vardır. Kimse bunu inkar edemez.

Ancak, parasal hareketler ile taleplere bakıldığında ve son açıklanan gayrimenkul satışı sıralamasında BATMAN'ın ilk sıralarda yer alması gibi veriler ele alındığında, krizin olmadığı sonucu çıkarmak yanlış olmayacaktır.

Geçen gün sohbet ettiğim bir arkadaşımın ifadesi ile geçen sene İstanbul'da 350,000 ne aldığı dairesinin şimdi 1,000,000 gibi bir fiyata alıcı bulduğunu duyunca şok oldum.

Aynı şekilde bir ay öncesine kadar fiyatı 200,000 olan dairenin şimdi 290,000 TL'lik fiyata satılıyor olmasını birisi çıkıp izah etsin.

Aşırı talebin kaynağının ne olabileceğine psikologlar ile sosyologlar kafa yorarsa iyi olur. Şahsen ben sürü psikoloji ve bittii bitttiiii psikolojisi ve o aldı bende almalıyım duygusunun neden olduğu görüşündeyim.

Yoksa son gelişmeleri anlamak ve izah etmek mümkün değildir.

Ayrıca krizin olup olmadığı konusu kişiden kişiye göre değişebilmektedir.

Elbetteki tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ve Batman dada ekonomik kriz vardır.

Asıl anlayamadığımız konu, bu büyük fiyat artışlarına rağmen insanların talep patlaması yapmaları olmuştur.

BATMAN'daki konut talebinin dengelenmesi adına imarlı alanların alt yapı sorunlarının çözülmesi büyük bir rahatlama sağlayacaktır.

Bu konuda daima duyarlı olan Sayın Vali Beyin duyarlı olacağını düşünüyor ve konuya el atacağını tahmin ediyorum.

Çünkü geçen gün kendi ifadesi ile Batman’ın 2040 yılına kadarki imar sorununu hal edeceklerini belirtmişlerdi.

TÜM KAMUOYU YAPILACAKLARI SABIRSIZLIKLA BEKLEMEKTEDİR.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?