USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MATRAH ARTIŞI VE ÖZEL ESASLAR YAZISI SAÇMALIĞI

30-05-2021

Yıllardan beri, hep birkaç yıl ara ile vergi barışı adı altında devlet borçları için taksitlendirme imkanı ile birlikte, defterlerin incelemeye girmemesi için matrah artışı adı altında yasal düzenlemeler yapılmaktadır.

Vergi barışı gibi kanunlar, piyasayı çok rahatlattığı gibi, yüklü miktarda ödemenin dönüşüne vesile olmaktadır.

Özellikle emekliliği gelmiş vatandaşların BAĞ-KUR borçlarını yapılandırarak emekli olabilmeleri çok büyük bir imkan sağlamaktadır.

Bunun gibi diğer vergi ve SGK borçlarında işverene bir nebze nefes sağlamaktadır.

Ancak, firmaların korkulu rüyası olan vergi incelemelerinden kurtulma imkanı sağlayan matrah artışının tekrardan gelmesi, büyük bir heyecana neden olmadığı gibi, çok sayıda firmanın faydalanmak istemeyeceği kanısındayım.

Matrah artışlının gelmesi için talepte bulunan, O işveren temsilcilerine asıl şunu sormak gerekiyor.

Geçmiş yıllarda yapılan matrah artışlarından faydalanmış olan firmalara vergi daireleri tarafından gönderilen ÖZEL ESAS yazıları için ne yaptılar, veya ne söylediler, yada bundan hiç haberleri var mı ki?

İnsanlar devletin çıkardığı kanunlara güvenerek matrah artışını yaptığı halde, bazı akıllarımızın, neye göre ve nasıl hazırlamış olduğunu anlamakta güçlük çektiğim “20 Seri No'lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğ ile 26/04/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/E.13) bölümünden sonra” şeklinde yazılmış olan özel esaslar yazısıdır.

Bu yazı ile matrah artışından faydalanmış firmadan, tebliğe istinaden yazının devamında “hakkında olumsuz rapor/olumsuz tespit bulunan mükelleflerden yapmış olduğunuz alımlara ilişkin işlemin gerçekliğini KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/E-5) bölümündeki açıklamalara göre ispat etmeniz veya ilgili dönem beyanlarınızı tebliğde belirtildiği şekilde düzeltmeniz gerekmektedir.

Yazımızın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Dairemize bilgi verilmemesi, işlemin gerçekliğinin ispatlanmaması veya beyanlarınızın düzeltilmemesi halinde ise Dairemizce inceleme sonucu yapılacak hesaplamalar neticesinde gerekli tarhiyat/düzeltme işlemi yapılacaktır denilmektedir.

Yani denilir yor ki, her ne kadar siz matrah artışını yapmış olsanız bile bu belgeleri ispat edemez iseniz faydalanmış olduğunuz KDV’yi çıkaracaksınız…

Yada sonuçlarına katlanırsınız. Şimdi soruyorum. Tebliğler ne zamandan beri kanunların önüne geçmiştir. Bunu kaleme alanlar dünyadan ne kadar haberdar acaba?

Hakkını yemeyelim. Vergi müfettişleri, incelemeye alınacak işletmelerden, Matrah artışını yapanları inceleme almamakta ve dosyayı kapatmaktadırlar.

Ancak, vergi daireleri tebliğe sığınarak, aslında yasanın ruhuna çok aykırı olan bu yazılar ile milleti bezdirdiler.

Burada vergi dairesindeki çalışanları suçlamak elbette ki haksızlık olur. Onlarda önlerine konulmuş olan bu tebliği uygulamak zorundadırlar.

Yalnız matrah artışı yaptığı halde özel esaslar yazının gereğini yapmadığı gerekçesi ile kendisine olumsuz rapor düzenlenen işletmeler ,mahkemelere müracaat ettiklerinde kazandıklarını söylemek isterim. Şimdi buna ne gerek var değil mi?

Mecliste kabul edilen son pakette yine matrah atışı hakkı verildi.

Sosyal medyada TÜRMOB adına katılan sayın başkanın paylaşımını görünce, hemen yönetim kurulunda olan sayman MUSTAFA LEVENT DEMİRÖZ beye bu özel esas yazılarının gündeme getirilmesinin çok önemli olacağını söyledim.

Kendileri de plan bütçede konun bittiğini söyledi. Ondan şu ricada bulundum. En azından yasa sonrası çıkacak tebliğde bu konunun netleştirilmesi gerektiği, matrah artışı yapan iletmelerin özel esas yazılarından dolayı çok mağdur olduklarını paylaştım.

Kendileri bunu ilgili yerlere ulaştırmaya çalışacağını söyledi.

Aslında tüm bunları, TOBB ANKARA da ki işveren temsilcileri, yani büyük patronların dile getirmeleri gerekiyordu diye düşünüyorum. Eğer ki çıkan yasada, diğerleri gibi 20 nolu KDV tebliğinin önüne geçecek bir düzenleme yapılmaz ise, matrah artışının çok rağbet görmeyeceği kesinlikle söyleyebilirim.

Vatandaş matrah artışı yaptığı yıllardaki bir belge için hesap verecek ise neden Matrah artışı yapsın ki? YA SİZCE…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?