USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÖRNEK ALIRKEN…

19-03-2019

Bu hafta Diyarbakır’da bir mobilya markasının bayisi olan  fimamızın şube açılışı vardı.Bende açılış için gitmiştim.Açılışta ,Diyarbakır Ticaret odası başkanı ve eski bir milletvekili katılmışlardı.Her ikiside bir konuşma yaptı.Konuşmalarında ,mobilya firmasının  imalatını Diyarbakır’da gerçekleştirmesi durumunda kendilerine büyük  katkı sunacaklarının sözünü  verdiler.

Bunun yanında, Diyarbakır’da tekstilcilere yönelik yapılacağı söylenen, tekstil kentin kurulması çalışmasına çok kısa bir şekilde değindiler. Tekstil kent alanı içinde kendilerine yer tahsisi yapılan bazı firmalardan,  mevcut durum hakkında  hoşnut olmadıklarını dinlemiştim.İlk etapta ,parsellerin konumuna göre kendilerinden 140 bin ile 200 bin TL aralığında  para alındığını ve şimdi de alt yapı çalışmaları adı altında kendilerinden tekrardan  200 bin TL ve üzeri bir paranın istendiği iddasını duydum.Tabi iddalar ne kadar gerçek onu bilemiyorum.

Açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra mağazayı gezen başkan ve diğer misafirlere ikramlar yapılırken, bende başkanın yanına oturdum.Benim de kötü bir huyum vardır ,bilenler bilir.Bildiğimi veya yanlış gördüğümü söylemeden duramam.Kendimi tanıtıktan sonra ,konuyu kurulacak tekstil kente getirdim.İdaa edilen konuları dile getirdim.Başkan, ilk etapta biraz duraksadıktan sonra, cevap vermeye başladı.Olayın farkında olduğunu,alınan miktarı düşürmeye çalıştıklarını söylediler.Şu aşamada aşırı derecede talebinde olduğunu söylediler.Kendilerine, bu gidiş ile  yer tahsisi yapılan bir çok firmanın vaz geçeceğini ,sadece dillendirilen iddaalardan haberinin olmasını istediğimi kendilerine söyledim.Ayrıca, bu konuyu görüşmek ve Diyarbakır’daki uygulamayı örnek almak adına , BATMAN valisininde Diyarbakır’a geleceğini konu hakkında kendilerine bilgilendirme yapılacağını söylediler.

Şu aralar, Batman’daki tüm tekstil kamuoyunun bildiği üzere, Batman İŞKUR müdürlüğü  aracılığı ile, tekstilciler için arsa tahsis taleplerinin alındığı bilinmektedir.Yapılacak çalışmalarda Diyarbakır’daki uygulamanın örnek alınması durumunda başarı şansının az olacağını şimdiden hatırlatmak isterim.

Öncelikle tekstil sektörünün, artık fasonculuktan çıkıp, kendi imalatını yapma noktasında adımların atılması sağlanmalı ve fasonculara iş verebilecek büyük firmaların getirilmesi teşvik edilmelidir. Yani, kumaş üretiminden, boyama, model tasarımı, gibi ileri düzeydeki imalatın gerçekleştirlmesi hedeflenmelidir.Bu gerçekleştirildiğinde düşük düzeydeki firmaların iş bulmaları kolaylaşacaktır.

Bu anlamda, bu düzeydeki firmaların Batman’a getirilmesinde, özellikle yerli firmaların referanslarının kullanılması, buna öncülük etmeleri çok önem arz etmektedir. Batman’da tekstil sektörünün öncülerinden olan, Neteks tekstilin yönetim kurulu başkanı, Batman Tekstilcileri yardımlaşma ve dayanışma derneği başkanlığını yürütmekte olan Mehmet Can Önür’ün büyük çaba ve uğraşlar içinde olduğu görülmektedir.

Bugün firmaların önünü tıkayan engellerin başında uygulamada olan bazı formalitelerin çokluğudur. Firmların ihtiyaçlarının belirlenmesi ve verilecek katkıların sağlanması noktasında, gereksiz bürokrasi ve proje hikayesinden vaz geçilmelidir. Valilik bünyesinde kurulacak uzman bir ekip ile firmaların verileri alınmalı ,bu veriler ışında firmalara acil destekler sağlanmalıdır.Bunu yaparken bazı memurların küçük hesapların peşini bırakıp ,engelleyici değil, yapıcı manada yorumlar getirip destek sağlamaları büyük önem arz etmektedir.İşine duyguları ve kibrini değil ,mantık ve ülkenin menfaati ilkesine öncelik vermelidirler.
Günah içermeyen kolaylaştırmanın her türlüsü mübarek ise de kamu ve özel sektör idareci ve görevlilerinin kolaylaştırıcılığı özel bir önem arzetmektedir. Şanlı Peygamberimiz, yönetimle ilgili olarak görevlendirdiği kişilerin her birine yaptığı uyarıyı Muaz b.Cebel ve Ebu Musa'yı Yemen'e görevli olarak gönderirken de yaparak onlara şöyle buyurmuştur:
"Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Sevdiriniz, nefret ettirmeyiniz. Uyumlu olunuz, ihtilafa düşmeyiniz"
Bu buyrukları ile kolaylaştırmayı ilkeleştiren Peygamberimiz, hayır duâları ve bedduâlarını da özellikle idarecilere yönlendirerek şöylece yakarmıştır:
"Allah'ım! Kim ümmetimle ilgili bir görevi üstlenir de onlara zorluk çıkarırsa sen de ona zorluk göster. Üstlendiği görevde kolaylaştırana sen de kolaylaştır."
AMİN…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?