USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALILIĞI

22-07-2019

Şirket ortaklarının kendi şirketlerinde sigortalı olarak çalışmaları ile ilgili  tereddütleri ortadan kaldıran 2019/9  nolu genelge, 24/04/2019 tarihinde yayımlandı.Genelgede, Ortakların 5510  sayılı Kanun öncesi (01.10.2008) ve sonrası (01.10.2008) SSK lımı, veya  BAĞ-KUR lumu olduklarına açıklık getirilmektedir. Genelgeyi sadeleştirerek anlatmaya çalışacağım.

BAĞ-KUR lu olanların, ortağı olduğu şirkette  SSK lı olarak bildirilmesi hali;

Şirket ortağı olması nedeniyle  BAĞ-KUR kapsamında sigortalı olan şirket ortağının, daha sonraki bir tarihte ortağı olduğu şirketten SSK kapsamında sigortalı olarak bildirilmesi halinde, BAĞ-KUR sigortalılığı sona ermediği sürece ,SSK sı  devreye girmeyeceğinden, SSK iptal edilecek ,BAĞ-KUR  sigortalılığı geçerli sayılacaktır.

Şirket ortağı olup BAĞ-KUR tescili yapılmamış olanların, ortağı olduğu şirketten daha sonra veya aynı gün SSK lı olarak bildirilmesi hali;

2008/Ekim öncesinde  SSK lı çalışırken, çalıştıkları işyerine veya başka bir şirkete ortak, anonim şirkette ise kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi olanlar, 16-60 Ek sayılı Genelge gereğince SSK  sigortalılıkları kesintiye uğramayıncaya kadar BAĞ-KUR kapsamına alınmazlar ve SSK ları devam ettirilecektir.

1/10/2008 tarihinden önce  BAĞ-KUR kapsamında tescili yapılması gerektiği halde ,506 sayılı Kanun kapsamında SSK tescili yapıldığında, SSK  tescil kaydı beyan kabul edilerek, BAĞ-KUR sigortası olması gereken tarih itibariyle,BAĞ-KUR sigortalılığı başlatılacaktır. SSK  hizmetleri BAĞ-KUR olarak değerlendirilecektir.
 Ancak, şirket ortağı olduğu gün diğer bir ifadeyle, BAĞ-KUR kapsamında sigortalı olması gerektiği halde aynı gün ortağı olduğu şirketten ,SSK lı bildirim yapıldığı tespit edilenlerin, şirket ortaklığı nedeniyle  BAĞ-KUR kapsamında bildirimi;
*Yapanların SSK sigortalılığı iptal edilecek,BAĞ-KUR sigortalılığı geçerli sayılacaktır.
*Yapmayanların ise,SSK  tescil kaydı bildirim kabul edilerek,BAĞ-KUR sigortalı olması gereken tarih itibariyle BAĞ-KUR sigortalılığı başlatılacak ve SSK hizmetleri BAĞ-KUR  hizmeti olarak değerlendirilecektir.

SSK sigortalısı olup çalıştığı işyerine veya başka bir şirkete ortak olanların hali;

2008/Ekim öncesinde SSK hizmet akdiyle çalışırken, çalıştıkları işyerine veya başka bir şirkete ortak, anonim şirkette ise kurucu ortak veya yönetim kurulu üyesi olanlar;
*SSK  kapsamındaki sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar,BAĞ-KUR kapsamına alınmayacaktır.
*SSK kapsamındaki çalışmaları sona erdirip en az bir gün ara vererek ortağı olduğu şirketten yeniden hizmet akdine tabi çalışmaya başlanması durumunda hizmetler kesintiye uğramış kabul edilecektir.

Sigortalıların kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden kendilerini sigortalı göstermesi hali;

Şirket ortakları BAĞ-KUR kapsamında sigortalı sayılmış ve BAĞ-KUR sigortalı sayılanların, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinde,SSK kapsamında sigortalı bildirilemeyecekleri belirtilmiştir.
Buna göre, 2008/Ekim sonrası şirket ortaklığı nedeniyle BAĞ-KUR sigortalı olanlar kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden SSK sigortalı olamayacakları gibi, SSK lı olarak çalıştığı işyerine ortak olanlar,BAĞ-KUR  kapsamına alınacak ve SSK sigortalılıkları sonlandırılacaktır. Kişinin çalıştığı işyeri dışında bir şirkete ortak olması halinde, SSK  sigortalılığı devam ettirilecek ve BAĞ-KUR kapsamına alınmayacaktır.

Yine, SSK lı çalıştığı anonim şirkette, ortak olmayan yönetim kurulu üyesi olanların SSK sigortalılıkları devam ettirilecek, ancak sigortalının yönetim kurulu üyeliği yanında anonim şirkete ortak olması halinde ise SSK kapsamındaki sigortalılığı sonlandırılarak,BAĞ-KUR  sigortalısı sayılacaktır

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?