USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SON PAKET!

18-11-2020

Tüm Türkiye’de işverenlerin sabırsızlıkla bekledikleri 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17/11/2020 tarihi itibari ile resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ancak, diğer geçmiş yıllarda çıkarılan ve diğer adına da af yasaları denilen torba kanunlardan farklı olarak bu sefer, matrah artışı torbaya eklenmedi.

Bu yönü ile kanunun çok eksik olduğu söylenebilir.

Bu torba yasada, özellikle SGK yönünden çok büyük avantajların devam edilmesi yönünde süre uzatımları ile ilave bazı yeni destekler yapıldı.

*Kısa çalışma yönünden, kısa çalışma uygulamasının 30 Haziran’a kadar uzatılmasının önünü açıldı.

*Yeni kanunla 4447 sayılı Kanun’un geçici 10. maddesi kapsamında hâlihazırda uygulanan prim teşvikinin, yani genç, kadın ve mesleki eğitim belgesine sahip kişilerin ilave istihdamına yönelik olarak yürürlükte olan 6111 sayılı teşvikin uygulanma süresi için Cumhurbaşkanı’na tanınan uzatma yetkisi 31.12.2023’e kadar uzatıldı.

Böylece, bu yılsonunda sona erecek olan prim teşvikinden işverenlerin önümüzdeki üç yıl daha yararlanması sağlanmış oldu.

 *En önemli kanunlardan biri olan ve 31.12.2020 tarihinde sona erecek olan 7103 sayılı teşvikin süresinin uzatılması konusunda da Cumhurbaşkanına yetki verildi. Büyük avantaj sağlayan söz konusu teşvik de 31.12.2023 tarihine kadar uzatılabilecek.

*7252 Sayılı SSK desteği, yani normalleşme desteğinin süresinin 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılması da Cumhurbaşkanı kararına bırakılmış durumda.

Söz konusu destekle salgın nedeniyle ekonomik zorluk yaşayan işverenlerin sosyal güvenlik maliyetlerinin azaltılması yoluyla desteklenmesi ve böylece normalleşme sürecinin hızlandırılması amaçlanıyor

*İşsiz kalan kişinin işe dönmesi, durumunda , işsizlik ödeneğinden yararlandırılıp, işten ayrılmalarını takip eden 90 gün içerisinde özel sektör işyerlerinde işe giren ve işe girdiği tarihten itibaren hizmet akdine tabi olarak en az 12 ay süreyle kesintisiz çalışanların talepte bulunması halinde destek sağlanacak.
*Torbaya Yeni SSK prim teşviki ilave edildi.

4447 sayılı İşsizlik Kanunu’na eklenecek geçici 28. maddeye göre, ekonominin normalleşmesiyle birlikte artacak ekonomik aktivitenin istihdamla desteklenmesi için işverenler tarafından Ocak 2019 ila Nisan 2020 döneminde en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilecek her bir sigortalı için işverenlere destek sağlanacak.

Bu destek kapsamında, işe alındığı tarihten itibaren fiilen çalıştırılacak sigortalılar için aylık en fazla 1.324,5 TL; ilave olarak işe alınacak kişilerden işveren tarafından ücretsiz izne ayrılacak olanlara ise aylık 1.177 TL nakdi ücret desteği verilecek.
Bu madde kapsamında nakdi ücret desteğinden yararlanan kişiler genel sağlık sigortalısı sayılacaklarından, nakdi ücret desteği aldıkları süre içerisinde sağlık hizmetlerinden de yararlanabilecekler.

Diğer taraftan, nakdi ücret desteğinden yararlanan kişilerin işveren tarafından fiilen çalıştırıldıkları tespit edilirse idari para cezası uygulanacak.
Kısaca torba yasadaki SSK ile ilgili olan boyutu yazdık…

HAYIRLI OLSUN.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?