USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÜNİVERSİTELER VE TOPLUMSAL GELİŞMİŞLİK

20-07-2016

Üniversiteler bir ülkenin gerek duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde, bilginin üretilmesinde ve topluma hizmette önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu tanımlama tüm toplum bilimcileri tarafından hep dile getirilmiştir. 

Dünyada yaşanan büyük değişimler toplumdaki diğer sektörleri etkilediği gibi eğitimi de etkilemiştir. Eğitimdeki değişmelerden yükseköğretim de payını almıştır. Yükseköğretimde kalıcı ve derin değişiklikler yapan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Bu dönüşümün yaşanmasında küreselleşmenin etkisi çok büyüktür.Üniversitenin değişme hızı ve yenilik temposu hiçbir zaman son on yılda olduğu kadar hızlı olmamıştır. Üniversitelerde yaşanan dönüşümde yeni teknolojiler, yeni öğrenci biçimi (gittikçe çeşitlenen yaş grupları, geri dönen ve çalışan öğrenciler, yaşam boyu öğrenme ideali), yeni yükseköğretim sağlayıcıları, kar amaçlı şirket üniversiteleri, sanal üniversiteler, yeni ve gittikçe küreselleşen öğrencilerin beklentileri, gittikçe artan pazar odaklı rekabetçilik ve başarı hırsıyla dolu toplumsal çevre gibi etkenler etkin olmakta ve sonuçları hissedilmektedir.İşte bu değişimi yakalayabilecek ekip ve insan gücünün ne kadar önemli olduğu gerçekliği karşımıza çıkmaktadır. 

Üniversitelerin yükseköğretim hizmeti sunan bir eğitim kurumu olarak, ulusal ve uluslararası eğitsel, sosyal, ekonomik, siyasal ve teknolojik değişmelere ayak uydurması artık bir zorunluluktur. Üniversitelerden özellikle eğitim- öğretim, bilim ve teknoloji alanlarındaki değişmeleri yönetmesi ve daha da önemlisi bu alanlardaki değişmelerin başlatıcısı olması beklenmektedir. Üniversitelerin değişimi yönetmesi ve öncelikle kendisinden beklenen değişimi başlatabilmesi için bugünden geleceği görüp buna göre kararlar alıp, planlama yapması ve uygulaması gerekmektedir. Eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve topluma hizmet görevlerini üstlenen üniversitelerin bugünden gelecek için önceliklerini belirlemesi büyük önem taşımaktadır. Bugün değişen koşullar nedeniyle değişime uyum sağlama, değişimi yönetme ve değişimde başlatıcı olmada stratejiler değişmiş ve çok çeşitlenmiştir. Değişen stratejilerle birlikte planlama artık yalnızca tümdengelim yöntemine dayalı teorik ve analitik temelli modellere dayanmamaktadır. Eğer yüksekokul ve üniversiteler gelecek yıllarda daha az sorunla baş etmek istiyorlarsa güçlü planlamayı ve iyi yetişmiş idareciler yönetiminde yönetilmeyi temel almalıdırlar. Üniversiteler güçlü planlamayla hem değişimi başlatmada hem de değişimi yönetmede daha etkili olacaklardır. Aksi takdirde gittikçe uluslararası hale gelen yükseköğretimde kurum olarak sıradanlaşıp sıradan herhangi bir üniversite olacaklardır. Topluma hizmet edebilme noktasında ,toplumsal dinamikleri yakalamak,ihtiyaçları belirlemek ve bu ihtiyaçlar temelinde projeler geliştirmek, iyi idareci ve uzman ekiplerin işidir. 

Üniversitemizin kısa bir geçmişi olsa bile yukarda belirtilen toluma hizmet etme faaliyetleri açısından çok hemde çok geride kaldığını söyleyebiliriz.Kurulduğu gönden bugüne ,bir çok alanda dedikodu veya iddia niteliğindeki bir çok olumsuz hadiseyi duyduk. Kısa bir süre sonra BATMAN Üniversitesinde rektörlük seçimleri yapılacaktır.Bu seçimlerde, adaylar arasında en iddialı olan aday ,sayın PROF.DR.ŞEMSETTİN CİVELEK Hocanın olduğu, işin içinde olan ve bu konu ile ilgili duyarlı tüm BATMAN kamuoyu tarafından da dillendirilmektedir.Sayın CİLEK hocanın kazanması ile üniversitemizin toplumsal işlevlerini daha iyi bir şekilde yerine getireceğine dair umutlar artmış durumdadır.Yıllardan beri halktan kopuk bir yönetim anlayışının sergilendiği bir ortamdan ,halk ile birlikte ve toplumun faydasına olacak projeler ,aktiviteler geliştirmek yolu ile,halkla sarmaş dolaş olacağı günlerin kısa bir süre sonra başlayacağı temmenisi ile heyecanla seçimlerin sonuçlarını beklemekteyiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?