USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Halkın Sesi

FISTIK HASADI BAŞLADI

Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, İlimiz merkeze bağlı Binatlı Köyünde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen fıstık hasadı etkinliğine katıldı.

FISTIK HASADI BAŞLADI
07-09-2022 18:10
Google News

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aydın ve Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş’in açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik Vali Ekrem Canalp’ın selamlama konuşmasıyla devam etti.  
Konuşmasın tarım sektörünün tüm dünyada stratejik bir konuma geldiğini ifade eden Vali Canalp, eskiden diğer sektörlerdeki ürünlerin fiyatları yüksek iken bugün geldiğimiz noktada tarım ürünlerinin fiyatlarında yükseliş olduğunu belirtti.
Hem küresel hem de ulusal anlamda gıda güvenliğinin en önemli gündemlerden bir olduğunu ifade eden Vali Canalp “Artık her ülkenin gıda güvenliğini sağlamak gibi öncelikli bir görevi ve hedefi olmak zorundadır. Gıda güvenliğini sağlamak için de birkaç stratejik hedefi çok iyi tutturmamız gerekiyor. Bu anlamda nitelikli tarım alanlarının korunması çok anlamlı ve değerlidir. Diğer bir hedef iklim ve toprağa uygun bitkilerin belirlenmesi ve verimlilikten asla taviz verilmemesidir. Diğer bir boyut çiftçilerimizin sürekli destekleniyor olması gerekiyor. Hükümetlerimizin bu manada çiftçilerimize verdiği destek her yıl katlanarak devam ediyor” diye konuştu. 
Bu sene fıstık rekoltesinde nispi bir düşüşün beklendiğini ifade eden Vali Canalp “Özellikle son dönemlerdeki soğuklardan dolayı düşüş yaşandı. Geçen seneye göre rekoltede yüzde 25'lik bir düşüş bekliyoruz, ama fiyatlarda da yüzde 100'ün üzerinde artış bekliyoruz. Çiftçilerimize destek verirken, eğitilmelerini de sağlamamız gerekiyor. İlaçlama konusunda yeni teknoloji ve metotları bilmeli, sulama konusunda yeni alanlar açmalıyız, Çiftçilere yönelik yapacağımız en büyük hizmetlerden biri sanayi alanıdır.
Batman’da 50-60 bin kişinin daha istihdamını sağlayacak yeni sanayilere ihtiyaç var. Aksi halde uzun vadede işçiliği bitirmek mümkün olmayacaktır. Kuracağımız sanayi alanlarından biri de Gıda İhtisas OSB olmalıdır. Çiftçinin ürettiği ürünü hammadde olarak değil de yüksek katma değerli ürüne yani nihai ürüne dönüştürmek gerekir” dedi.
Programa; Vali Canalp’ın yanı sıra İl  Tarım ve Orman Müdürü yetkilileri,  Ziraat Odası Başkanı ve fıstık üreticileri katıldı. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA