USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Büyük anne maaşı geliyor!...

19-01-2017

Büyük anneler büyük müjde başlığı ile çıkan bu haber üzerine tüm büyük anneleri bir heyecan sardı, tüm büyük anneler maaş alma hayali kurmaya başladı…
Oysa iş sanıldığı gibi çok cazip ve herkesi kapsayan nitelikte yaygın bir büyük anne maaşı değil, hatta fazla sayıda büyük anne nin alabileceği bir maaş değil!
Her kesin kafasındaki soru işaretleri şöyle şekilleniyor… Hangi büyük anneler, ne kadar maaş alabilecek? Bu maaş kaç ay veya kaç yıl sürecek? Bu maaş için büyük annelerde aranacak kriterler ne olacak?...
Bu sorular kamuoyu tarafından merak edilirken, bunu hükümet kanadının ilgili bakanı bile tam olarak cevaplamaktan uzak olduğu görülmektedir…
Önce büyük bir müjde olarak verilen bu yasanın sonunun ne olacağı belli değil. Çünkü bu konuda deneme yanılma yolunu tercih eden bakanlık, öncelikle pilot iller tayin ederek belli bir süre bu illerde büyük anne maaşı dağıtacak…
Önce bu illerdeki çalışan anneler ve onların bebeklerinin büyük annelerini memnun edeceğini kararlaştıran hükümet bu illerde bu uygulamanın ne zaman başlanacağı da meçhul…
Bazı çevreler ise bu kararın tamamen referanduma yönelik popülist bir oy rüşveti olduğu iddiasında olmalarına rağmen, bir çok aile şimdiden bunun sevincini yaşıyor.
Bakan Müezzinoğlu konu ile ilgili ulusal gazetenin birinde yaptığı açıklama, bir çok belirsizlikle dolu:
“Çalışan annelere yarı zamanlı iş imkanı ve bakıcı desteğinin ardından, yeni bir müjde daha geldi. Son olarak torun bakan büyükannelere maaş verileceği duyuruldu. Büyükanneye maaşın ilk etapta Bursa ve İstanbul’da hayata geçireleceği açıklanırken; asıl soru büyükanne maaşını kimlerin alabileceği oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Hürriyet Ankara Büro’yu ziyaret ederek torunlarına bakan büyükannelere verilecek maaş ile ilgili açıklamalar yaptı. Önümüzdeki hafta kriterlerin belirlenmesinin ardından pilot uygulamanın başlayacağını açıklayan Müezzinoğlu, suistimallerin önlenmesi için çalışan anneye geçmişe dönük 1 yıllık çalışma şartı getirilebileceğini vurguladı.
Müezzinoğlu, her yıl yaklaşık 1.3 milyon kadının doğum yaptığını, bunun 400 bininin istihdamda, yarısının da devlette olduğunun varsayılması halinde, özel sektörde her yıl yaklaşık 200 bin kadının anne olduğunu anlattı. Büyükanne yardımının uygulamasına yönelik 1 yıl mı, 2 yıl mı, 5 yıl mı olacağı konusunun değerlendirildiğini anlatan Müzezzinoğlu, öncelikle İstanbul ve Bursa’da pilot uygulama yapılacağını belirtti. Pilot uygulama öncesinde kriterlerin belirleneceğini dile getiren Müezzinoğlu, “Güzel bir örnek çıkmasını istiyoruz. Büyükanne çocukların duygu dünyasına farklı şeyler katıyor” dedi.”
Büyük annelerden ziyade çalışan annelerin çocuklarının bakımı yönünden onları rahatlatan bir kanun olması hesabı ile önce bakıcı parası sonra büyük anne parası veya maaşı ile çalışan annelerin, iş gücünden uzaklaşmaması ve çocuklarının sağlıklı büyümesi hedeflenmektedir…

Bu çok büyük bir sosyal proje olarak görülmesine rağmen istenilen verimliliği sağlaması konusunda endişeler mevcuttur.. 
Daha şimdiden bazı kısıtlamalar ve şartlarla, bir çok engelin getirilebileceği korkusu mevcuttur…
“Kendisine bakmakta zorlanan büyükanneler olabileceğini bu nedenle yaş kriteri konulabileceğini anlatan Müezzinoğlu, kriterlerin duygusal olarak kendilerini zorlayabileceğini söyledi. Doğum yapan annenin ilk 6 ay izin kullandığını dile getiren Müezzinoğlu, 1 yıl da uygulamanın sürmesi halinde çocuğun 1.5 yaşına gelmiş olacağını kaydetti. Anne için de geriye dönük sigortalılık şartı aranacağını vurgulayan Müezzinoğlu, “Kriterleri belirledikten sonra şubat sonuna kadar talepleri toplayıp mart ayında da başlayabiliriz. Pilot uygulama başladıktan 6 ay sonra bir değerlendirme yapacağız. Veriler yeterli gelirse beklemeyebiliriz de. Kriterlere ilave edelim, çıkaralım diyerek uygulamayı yaygınlaştırabiliriz” dedi.”
Bu kriter ve bu şartlarla çok fazla büyük annenin bumaaştan yararlanması beklenmiyor…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?