USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KARAMSARLI İYİMSERLİK 2

21-06-2022

Ülkede ekonomik sorunun olmadığı alım gücünün azaldığı açıklaması yapıldı. Alım gücünün azalması bütçeye yeterince maaş veya gelirin irmemesi ile ilintilidir.

Aldıkları veya iş yerlerinin gelirleri her geçen gün yapılan zamlar ile eriyip gidiyorsa, vatandaşın gelirinin erimesi manasına gelir. Pahalı olan her ürün için vatandaşların cebinden daha fazla para çıkmasına neden olmuyor mu?

Gelire Endeksli Senetler (GES), devlet iç borçlanma senetlerinin çeşitlendirilmesi amacıyla getirisi Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) statüsündeki bazı kuruluşların bütçeye aktarılan hâsılat paylarına endekslenen senetler olarak tanımlanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığından, yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"Bakanlığımızca, yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yatırımcıların Türk Lirası cinsi varlıklara yönelimlerini teşvik etmek amacıyla gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) İhraç edilecektir. Bu çerçevede, Türkiye genelinde 15 Haziran – 22 Haziran 2022 tarihleri arasında, GES ihracına ilişkin talep toplama işlemleri gerçekleştirilecektir.

Ülkede altın korumalı mevduat, dolar korumalı mevduat adı altında vatandaştan alınarak paraların ülkenin ihtiyacı olan paranın yetmemesi ile sonuçlanmış olmalı ki GES devreye alınıyor.

Bu tür teşvikler ile yapılmak istenen ülkenin bulunduğu ekonomik ortamdan çıkmasına yönelik çabalardır.

Uygulamaların istenen sonuç vermemesinin tek sebebi ülkenin sorunlarının alınan parasal yardımlarla düzeltilemeyeceği gerçeğidir.

Teşvikler ve döviz ve altına güvenceli çıkarılan yasalar ile vatandaştan alınan paralar ülkenin dış ve iç borçlarının ödenmesine yetmemektedir.

Bu bir havuza bir çeşme ile su doldurmaya çalışırken havuzun tabanında birden fazla açık çeşmeden suyun boşalmasına benzer.

Çeşmeyi ne kadar açarsanız açın bu duruma değiştirmek imkânsızdır. Ancak çeşmelerin tümünün kapatılması eylemi hariç.

Ülkede her türlü israf yapılırken elde edilen gelirlerin yatırıma dönüşmemesi, dönüşmeyen yatırımlar sebebi ile istihdamın olmaması işsizliği işsizlik üretimi direk etkiler. Üretemeyen toplumlar ithal etmek zorunda kalırlar. Ülkelerin sınırsız para gelirleri yoksa bu durum enflasyonu enflasyon başladıktan sonra gerekli tedbirler alınmadığında ise hiper enflasyonun gerçekleşmesine neden olunur. Ülkedeki tek sorun ekonomik değildir. Ekonomik sorun elbette etkilidir.

Ancak! Bu durum her alanda etkili olur.

Hukuk, adalet, işsizlik, fakirleşen toplum, eğitimlerini sürdüremeyen gençlik, evlenip yuva kuramayan kesimler artar. Huzur azalır. Ülkeye yabancı yatırımların artarak devam ettiği açıklamaları yapılıyor. Yabancı yatırımcı yatırım güvencesinin olmadığı bir ülkeye yatırım yapmaz. Ülkedeki otomotiv üretimi enflasyon sebebi ile satışların azalmasına neden olmaktadır.

Vatandaş yetersiz bütçeleri ile nasıl geçineceğinin hesabını yaparken milyonluk fiyatlara ulaşan araçları alamamaktadır. Üretip satamayan fabrikalar ise ya üretimi azaltarak ya da durdurarak sorunun bitmesini beklemektedirler. Bu döngünün uzun sürmesi…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?