USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KARAMSARLIK İYİMSERLİK-1

21-06-2022

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 29. Olağan Genel Kurulu'nda konuşma yaptı. Enflasyon sorununun geride kalacağı tarihi paylaşan Erdoğan "2023 Şubat ve mart aylarından itibaren artık enflasyon sorunlarını önemli ölçüde geride bırakmış olacağız" ifadesine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 29. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuştu. Ekonomiye ilişkin önemli mesajlar veren Erdoğan, artan enflasyon sorununun çözümü için de tarih verdi.

Ülkede üç yıl önce başlayan ekonomik sıkıntılar bugün artarak sürmektedir. Görünen o ki alınan bütün önlemler istenen sonuca yönelik iyimser düşünmeye yardımcı olmamıştır. Günü birlik gelen akaryakıt zamlarını açıklamak için inandırıcı açıklamalar yapılmamaktadır.

Ülkedeki ekonomik sorunların azaltılamamasındaki en önemli sebep ithal edilen akaryakıttır. Ülkenin doğal gaz meselesinde de aynı durumda olduğunu tekrar etmeye gerek yok. Akaryakıt zamları bütün sektörlerde zam yapmasına neden olmaktadır. İktidar açığı kapatmak için ihracata yönelik girişimde bulunamıyor.

Üretim için hammadde bağımlılığı ihraç edilecek ürünlerin hammaddelerinin dolar üzerinden ithal edildiği için pahalıya mal olmaktadır. Bu durum maliyet artışı sebebiyle ihracatta cari açığın kapanmasına olanak vermemektedir.

Yetmez savaşlar nedeniyle bölge ülkelerinden gelen göçmenlerin oluşturduğu işsizler ordusunun düşük ücret ile çalışmaları ülkedeki işsizlerin artmasını da beraberinde getirdi.

Bardağın yarısı boş mu yoksa yarısı dolu mu? (İngilizce: Is the glass half empty or half full?) biçimde belirli bir durumun hem iyimserlik (iyimserlik, yani yarısı dolu) hem de kötümserlik (kötümserlik, yani yarısı boş) kaynağı olabileceğini belirten deyiştir. Deyiş aynı zamanda soruyu cevaplayacak bireyin iyimser mi kötümser mi olacağını basitçe belirleyecek bir test olarak da kullanılabilir.

Soruda kastedilen yarısına kadar dolu, kalan yarısı boş bir bardağın birey tarafından ne şekilde görüldüğüdür: Yarısı boş veya yarısı dolu. Sorusunun amacı durumun, gözlemcinin bakış açısına göre farklı şekillerde yorumlanmasına neden olmaktadır.

Kısa süren sıkıntılı dönemlerde yaşanan olumsuzluklara bardak boş denerek yorum yapılmaz. Bir süre beklenir. Ancak! Sorun uzayıp her gün artarak devam ettiğinde sıkıntı yaşayanlar tedirgin olurlar. Bardağın boş olduğuna inanırlar.

Bugün ülkemizde, küresel Emtia fiyatlarındaki yükseliş kendi küçük hesapları uğruna fiyatları artışlarını körükleyenlerin sebep olduğu belirsizlik, dövizdeki istikrarsızlık gibi faktörlerin yol açtığı dengesizlik sorunlar vardır.

Biz buna bardağın boş tarafı diyoruz. Bardağın dolu tarafında ne var. 20 yılda 3,5 trilyon dolarlık yatırım yapan her alanda güçlü altyapıya sahip ülke var. 243 milyar doları yakalayan ihracatçılarımızın başarıları var. Açıklaması gelinen son durumun yorumu olamaz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?