USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KISIR DÖNGÜ-1

07-04-2022

Sistem çalışan, emekli, memur ve asgari ücretle alan vatandaşlara yılda bir veya iki defa zam yaparak yaşam kalitelerinin ve alım güçlerinin azalmasını önlemeye çalışır.  Akaryakıta ve doğal gaza gelen her zam vatandaşın alım gücünü düşürür.

Art, arda gelen zamlar vatandaşların alım gücünü azaltırken huzursuz olmalarına neden olur.  İki gün önce doğal gaza %35 zam yapıldı.

Bir sonraki gün ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bugünkü Resmî Gazetede yayımlanan kararına göre, elektriğe bugünden itibaren geçerli olmak üzere yaklaşık %20 zam geldi.

Bunun piyasaya yansıması konut, işyeri ve sanayideki etkisi ile ortaya çıkacaktır.

Esnafın elektrik ile olan bağı temel ihtiyaçlardandır. Esnaflar elektriği aydınlatmada kullandıkları gibi işyerlerindeki klima, soğutucu, buzdolabında da kullanırlar.

Dükkân kiralarını da hesaplarsak esnafların çoğu iş yerlerini kapatmayı dahi düşünüyorlar. Tekstil sektöründe üretim yapan araç gereçlerde kullandıkları bilinmektedir. Doğal gaz ve elektrik sanayi dede kullanılır.

Bunların tümü üretilen veya vatandaşa sunulan ürünlerde fiyat artışı dayatır. Sonuç okkalı zamlar ve geçim sıkıntısı. Doğal gaz sanayide de kullanılmaktadır. 

Vatandaşın geliri yerinde sayıklarken gelen zamlar ile geçinme imkânı kalmadı. Vatandaşlar bütçelerinde oluşan farkı kapatmak için kredi kartlarına yüklenerek gündelik çözümlerle yaşamaya devam ediyorlar.

İstatistiklere göre kredi kartı borcu olan vatandaşların sayısı on milyonlar ile ifade edilmektedir.

Evlerinin kapısında iki araba olanlar var. Bu guruba kapıcılar da dahil edilerek ülkenin kalkınmışlığı anlatılmaktadır. Otomobil sahibi olmak android telefon sahibi olmak lüks olarak değerlendirilmektedir. Araç sahibi olmak artık lüks değil. Akaryakıta verilen zamlar ile lüks sınıfına sokuldu.

İyi de otomobil sahibi olan vatandaşlar bunu düşük fiyatla mı alıyorlar? Aracın fabrika çıkış fiyatı ÖTV ve KDV ile iki kat arttığı halde vatandaş araç alarak ülke bütçesine katkı sunmaktadır. Aracın lüks olmadığı ihtiyaç olduğunu belirlemek gerekmez mi?

Normalde araç fiyatları fabrika çıkış fiyatlarından halka satışa sunulması gerekmez mi? Vatandaşlar yüklenmiş fiyatlar ile araç alıyorlarsa zaruretten olamaz mı?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?