USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

OLAYLAR UNUTULABİLİR, ACILAR ASLA 2

20-06-2021

13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası.

Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti. Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Tarafından işletilen maden ocağında, patlamaya elektrikli ekipmanların sebep olduğundan şüphelenildi. Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı.

17 Mayıs 2014'te, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiği ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklandı.

2020'de en az 2 bin 427 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

Soma'da 6 yıl önce meydana gelen maden faciasının ardından çalıştıkları maden ocaklarının faaliyetinin durdurulması sonucu işten çıkarılan 3 bin 334 işçinin kıdem tazminatı hesaplamaları tamamlandı. 22.12.2020

Soma'da 2014'te meydana gelen maden kazasının ardından çalıştıkları maden ocaklarının faaliyetlerinin durdurulması sonucu işten çıkarılan madencilere tazminat ödemeleri devam ediyor.

Bu süre içinde emekli olmayan ve maden kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları maddi sıkıntı yaşanırken yetkililer tarafından umursamazca izlendi. İşçi ve ailelerinin yaptıkları toplu açıklamalar mağdurların seslerinin Ankara'ya ulaştıramadıklarını gösteriyordu.

Yıllar süren tazminat sorunu yaşayan maden işçilerinin Soma'dan Ankara'ya millet meclisine yürümeleri kararını aldırmıştı. İşçiler Ankara yakınlarına geldikleri zaman, jandarma ekipleri tarafından durdurularak Ankara'ya girmeleri engellenmişti.

İşlerinden çıkarılan işçilerin başka bir kuruma entegre edilmeleri gerçekleşmemişti. İşverenin ağır kusuru nedeni ile yaşamlarını yitiren işçilerin ailelerine ek tazminat verilip verilmediği bilinmiyor.

Soma'da ayağını ciddi şekilde burkarak rapor almak zorunda kalan dönemin Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel de unutulmadı.

Geçtiğimiz yıl Taner Yıldız’ın kirlenen gömleğinin yasını bile tutamadan Yusuf Yerkel’in ayağının burkulduğu haberiyle yıkılan vatandaşlar, o kara günleri bir kez daha acıyla yâd ederlerken, Yerkel’in ayağına illegal bir biçimde maden işçisine attığı tekmenin olduğu yere çiçekler bırakıldı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma maden kazasının ikinci günü akşamı Kanal 24’ün canlı yayınında "Olayı duyunca hiçbir hazırlık yapmadan geldik. Arkadaşlarım soruyor neden iki gündür aynı gömleği giyiyorsun. Ben de durumumuz bu diyorum" dedi. Yıldız'ın bu sözleri 284 işçinin yaşamını yitirdiği Soma'da günlerdir uykusuz kalan ve madenden gelecek iyi bir haber bekleyen işçi yakınları tarafından tepkiyle karşılanmış.

Son yapılan mahkemede kurumun yöneticilerinden birine 20 iki mühendise de 12 şer yıl hapis cezası verilerek dava sonlandırıldı.

O dönemde işçilerin üyesi olduğu sendika üzerine düşen görevi yerine getirmediği için yaptırımla karşılaşmadı. Madenin denetlemesinden sorumlu kurumu denetlemekle görevli olan uzmanları yaşanan kazada ihmalleri sebebiyle yargılanmadılar. Madenin sahibinin mahkeme boyunca ifadesine başvurulmadı.

Dava son buldu ama mağdurlar gerçek anlamda haklarına kavuştular mı? İşte o tartışılır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?