USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

23 NİSAN NEŞE BULAMIYOR İNSAN…

23-04-2019

 Hani o eski bayramlar diyesi geliyor insanın, biz çocukluğumuzda 23 Nisan bayramlarında yaşadığımız coşku ve neşeyi bu günkü çocuklarda göremiyorum…
Onlar bizden daha mı olgun yoksa bizler mi onlardan daha neşeliydik, bunu bilemiyorum, ama teknoloji ve elektronik çağ, sanal alem, maalesef kimsede, coşku ve neşe bırakmıyor…
Büyükler gibi çocuklarda hiç mutlu olamıyorlar, neden bu mutsuzluk, sebebi araştırılmalı ve sosyologlar tarafından bir sonuca varılmalıdır.
Toplumun her kesiminin mutsuz ve neşe siz olması biraz tuhaf geliyor insana, hani eskiden derdik çocuklar masumdur, onlar her şeyden muaftır…
Çocukların günahsız olduğuna inanırdık ve gerçekten de öyleydi, son yıllarda ise masum kimse kalmamış gibi, herkesin bu toplumun ve sistemin çarpık çarklarında bir sorumluluğu vardır…
Bu çarpıklık, ne Kadın, ne yaşlı ne de Çocuk dinliyor, herkesi çarkları arasında acımasızca ezip geçiyor, kimse istisna ve muaf tutulmuyor…
Bu gün çocuklar sanal oyunlarından fırsat bulup çevrelerine ve tarihlerine, veya ailelerine bakacak fırsat bulamıyorlar, bu yüzden bayram, tarih ve geleneklerin onlar için hiçbir önemi yok…
Bu çocuk yaşlarda bile çıkarcı ve menfaat çı bir zihniyetle her kese ve her şeye yaklaşıyorlar, bu böyle olunca, istismara açık ve kullanılmaya açık oluyorlar.
Bir araştırma raporuna göre ki bu rapor maalesef 23 Nisan günü yayınlanmış, çocuk istismarında dünya da 3. Sırada olduğumuz tespit edilmiş…
“ CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara milletvekili Tekin Bingöl, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle AKP iktidarı döneminde çocukların yaşadığı hak kayıplarına dair bir rapor hazırladı. Rapora göre; Yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Türkiye, çocuk istismarında üçüncü sırada.
Raporda çocuk işçiliği, çocuk cinayetleri, eğitim sisteminde yaşanan çarpıklık ve artan çocuk istismarı gibi konulara yer verildi. Dikkat çeken veriler şöyle:
8 BİN ÇOCUK MAĞDUR
- 2 milyon okullaşamadı: Milli Eğitim Bakanlığı istatistiklerine göre; 2017/18 öğretim yılında ilkokul seviyesinde (1 - 4. sınıf) okullaşma oranı yüzde 91.5, ortaokulda (5 - 8. sınıf) 94.4 ve lise eğitiminde (9 - 12. sınıf) yüzde 83.5. AKP’nin 4+4+4 sistemi ile özellikle ilkokul seviyesindeki okullaşma oranlarında ciddi bir düşüş gözleniyor. 4+4+4 sisteminden önce yüzde 98.67 düzeyinde olan okullaşma oranı yüzde 91,5’e geriledi. Bu verilere göre ilk ve ortaokul düzeyinde yaklaşık 750 bin, lise düzeyinde ise yaklaşık 1 milyon çocuğun okullaşamadığı görülüyor.

- Çocuk yaşta evlilik: Türkiye’de kadınların yüzde 26’sı 18 yaşından önce evleniyor, yüzde 10’u ilk çocuğunu 18 yaşından önce kucağına alıyor. Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi. Türkiye, çocuklara karşı cinsel istismar, taciz ve tecavüz olaylarında dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Son 10 yılda çocuk istismar davaları ise yüzde 700 arttı.
Bir başka raporda ise çocukların internete yolu ile nasıl istismar edilerek, çeşitli tehlikelerle başbaşa kaldığını ortaya koymaktadır.
“Suça itilen, sokakta ya da güç koşullarda yaşayan çocuklara ve şiddet mağduru kadınlara yönelik çalışmalar yürüten Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği (İMDAT) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, internet ortamında çocuklara yönelik tehlikelere dikkat çekmek amacıyla hazırladığı raporda, Türkiye'de yeni bir kavram olan grooming (siber uşaklaştırma) konusunu ele aldı.
Polat, AA muhabiriyle paylaştığı "Çocuk İstismarında Farklı Bir Kavram: Grooming" adlı raporunda, internetin, teknolojinin ve sosyal medya kullanımının gelişmesi ve günlük yaşantıda sıkça kullanır hale gelmesiyle yetişkinler gibi çocukların da internet üzerinde fazlaca zaman geçirmeye başladığını dile getirdi.”
Bu raporlar gösteriyor ki, dünyanın tek çocuk bayramına sahip olan çocuklarımızın, bu bayramı pek neşe içinde geçiremediklerini, bir an önce çocukları bu tehlikelerden uzak tutmamız gerektiğini… 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?