USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

7103 SGK TEŞVİĞİ VE ORTALAMA MUAMMASI

13-02-2019


2018 yılının başından itibaren uylamaya giren 7103 sayılı SGK desteğinde, bir önceki yılın ortalamasına ilave olarak işe giren işçiler dolayısı ile faydalanma imkânı getirilmişti. Tabi, kanunun işverenler ile işçi açısından bazı şartları vardı.
İşverenler açısından, eski dosyalarda 2017 yılı ortalamasına ilave olarak işe giren işçiler yönünden, 2018 yılında yeni açılan dosyalarda ise, ilk 3 ay hariç olmak üzere şartları taşıyan tüm çalışanlar açısından faydalanma imkânı vardı.
İşçiler açsından ise, işe giriş tarihinden önceki ilk 3 ay içinde 10 günden fazla sigortalı çalışmamış olmamaları ve işkura kayıtlı olmaları şartı vardı.2018 yılı içinde bu teşvik işverenler açısından çok büyük bir nefes oldu. Gel gör ki, bu teşvik 2019 yılında, insanın kafasını yemesine sebep oluyor. Şu anda, 2018 yılı ortalaması üzerinden hareket edildiği için, 2018 yılında işe girip, süre anlamında hakları olduğu halde,  2018 yılı ortalaması yükselen işyerlerinde sıkıntı çıkmaktadır.

Şöyle örnek vermek gerekir ise, A İşletmesinin 41 çalışanı vardır. 2017 yılı ortalaması 11 kişi olup, 15 işçiyi diğer kanunlardan, 26 işçiyide 7103 ten faydalandırılmaktaydı.2018 yılında işe girenler ile birlikte 2018 yılı ortalaması 26 kişi olmuştur.2019 -1 dönem aylık hizmet bildirgesi gönderilince, 2018 yılındaki işe girişliler ile birlikte,  sistem, 26 kişi diğer kanunlardan, geriye kalanı 7103 ten faydalandırbilirsiniz diyor. Burada bir hak gaspının olduğunu düşünüyorum. Konu bazı mesleki sitelerde tatışılmakta ve mali müşavirlerin nasıl hareket edecekleri  konusunda duraksadıklarını görüyoruz.

Aslında ilgili olması gerekenler, işverenler ile işveren odalarıdır. Mali müşavirler  sadece  mevcut kanunları uygularlar.İşveren odaları  konunun üzerinde durmalı ve çözüm getirilmesi noktasında arayış içine girmeleri gerekmektedir.TOBB ve odaların bundan haberleri var mıdır bilmiyorum.Siteminin düzeltilmemesinden dolayı asıl mağduriyeti  onların üyeleri göreceklerdir.İşverenler bağlı oldukları odalar vasıtası ile konuyu ilgili mercilere iletmelidirler.

Geçen gün Mali müşavirler odasında teşvik semineri veren SGK İL MÜDÜRÜMÜZE konu nakledilmiştir. SGK müdürümüz, konu ile ilgili olarak ivedilikle ilgileneceği ve ANKARA’nın, yani genel müdürlüğünün dikkatlerine sunacaklarını beyan etmişlerdir. Sistem otomatikmen bir yıl önceki ortalamayı esas aldığından, yeni işe girişlerden dolayı ortalaması yükselen işyerleri açısından ortalamadan dolayı engel çıkarmaktadır.2.ci aydaki iş yoğunluğuda dikkate alındığında, sistemin acil bir şekilde hal edilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Mesleki sosyal medyadan aldığım bazı bilgilere göre, bazı meslek mensuplarımızın SGK genel müdürlüğünü aradıklarını, SGK’nın olaydan haberdar olduklarını ifade ettiklerini, bu konuda çok şikâyetin geldiğini söylenmiştir. Ayrıca 1-2 hafta içinde sistemi işlevsel hale getireceklerini bunun için çalışmaya başlayacaklarını belirtmişlerdir. Tabi bizim buna inanmak ve sistemin derhal uygulanabilir hale gelmesini beklemekten başka çaremizin olmadığını da ifade edeyim.

Hakikaten bu ülkede, elini taşın altına koyanları pişman eden birçok uygulama olmaktadır. Kimse işini doğru dürüst yapmamakta, en basit meselerin çözümü çok zaman almaktadır. Uygulamaya konulan birçok işlemin, paydaşlarına danışılmadığı için sonradan birçok sıkıntıyı beraberinde getirdiği ortadadır.

Buna benzer birçok hadise yaşanmaktadır. Özellikle mevzuatı yazanların birçok gerçeklikten bi haber olduğu özülerek ifade etmek isterim. Çıkan her uygulamada birçok sıkıntı çıkmış, kervan yolda düzelir mantığı ile hareket edilmektedir.
ALLAH BİZE , ÖNCE AKIL SONRA SABIR VERSİN…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?