USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÇALIŞMA HAYATINDA YENİ DÜZENLEMELER VE ÜCRET DESTEĞİ

18-04-2020

Mecliste yasalaşan 7244 sayılı yeni yasa 17/04/2020 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak resmi gazete yayınlanıp yürürlüğe girdi.

Ülkemizde yasalar yapıldıktan sonra, yasanın nasıl uygulanacağına dair, yasaya şekil ve ruh veren tüzük, yönetmelik, genelge, yönerge, gibi diğer yazılı metinler hazırlanmaktadır.

Artık bundan sonrası yazılı metinleri hazırlayan bürokratların yasadan ne anladıklarına kalmaktadır.

Bazen, yapılan alt düzenlemelerin yasaların ruhuna çok aykırı olabilecek şekilde yorumlanarak hazırlandıkları görülmektedir.

Çıkan son yasada çalışma hayatında yeni düzenlemeler getirilmiştir. Ancak uygulamanın nasıl olacağına yönelik olarak kafa karışıklıkları devam etmektedir.

*Yasada 3 ay boyunda işverenenin 17/4/2020 tarihinden 17/7/2020 tarihine kadar ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından işçi çıkışı yapılamayacağı belirtilmektedir. Yasada işçinin kendisinin ayrılması veya yapılan işin ihaleli iş-inşaat yapım işi gibi işler olması ve işin bitmesi durumunda ne yapılacağı konusu belirsizdir.

II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

  1. a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar  kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
  2. b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
  3. c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
  4. d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.(2)
  5. e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
  6. f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
  7. g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
  8. h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.

ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

*15/3/2020 tarihinden sonra 4447 sayılı Kanunun 51’inci maddesi kapsamında İş sözleşmesi feshedilen ve aynı Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile işverenler tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçilere günlük 39,24 TL, aylık 1.177,2 TL nakdi ücret desteği verilecektir. Uygulamada nasıl olacağı belirtilmemiştir. İşçi kendisi ayrıca müracaat edecek mi, yoksa SSK ya verilen bildirgeye istinaden otomatikmen işçiye aktarılacağı belli değildir.

* Kısa çalışma ödeneği başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, kısa çalışma ödemesi gerçekleştirileceği belirtilmiş ancak ödemelerin ne zaman yapılacağı belirtilmemiş ve uygunluk tespitine aykırılıktan işverene ceza verileceği yazılmıştır.

GÖVDEDEKİ RUH VE ŞEKİL UYUŞMADIĞI SÜRECE YAPBOZLAR DEVAM EDECEKTİR.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?