USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dünya dengesi bozuluyor…

12-09-2017

Dünya ECO sistemi gün geçtikçe bozuluyor ve yeryüzünde tufanı andıran kıyamet sahneleri gibi sahnelere şahit oluyoruz…
Şimdilik kıtamızda olmazsa da, dünya nın diğer kıtalarında özellikle okyanus kıyısı ülkeler bu doğal afetlerin etkisinden çıkamıyor.
Amerika kıtası ve Afrika kıtasında her gün yeni bir kasırga, yeni bir tayfun ve yeni bir felaket, yağmur yağmayan yerlerde, kuraklık ve yoksulluk, yağan yerlerde ise tufan…
Son iki yüzyıl, fosil yakıtların dünyada en çok kullanıldığı asırlar oluyor ve buzulların erimesi, mevsimlerin kayması, dengesiz doğa olayları…
Dünya nın en büyük sanayisine ve en büyük ekonomisine sahip olan ABD ise bu olup bitenlere rağmen himayeci bir politika uygulayarak, sanayisini ECO sistem uygun olarak değiştirmeye yanaşmıyor…
Özellikle Globalleşen dünya ve globalleşen ekonomi ile globalleşen sorunlarla başa çıkmayan ABD küresel ısınmaya karşı hiçbir tedbir almamaya direniyor… 
Yeniden kömüre ve petrole dayalı üretime yönelerek, vatandaşlarının istihdam sorunu çözmeye karar veren TRUMP yönetimi, dünyanın temiz ve rahat bir nefes almasına engel oluyor…
Ama tüm bunlara rağmen dünyanın diğer büyük ekonomileri ve sanayi ülkeleri bu vurdumduymazlığa ve bu yanlış tutuma uymama kararında…
Özellikle otomotiv sanayii gücünü elinde bulunduran bazı ülkeler kısa sürede ECO sistemi kirleten araçların yani fosil yakıt yakan, benzinli ve dizel araçlarını yasaklama kararı almaya hazırlanıyorlar…
Yeni bir habere göre:  “Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Çin, Hindistan, Fransa, İngiltere ve Norveç gibi ülkeler, farklı tarihlerde benzinli ve dizel araçlara yasak getirmeye hazırlanıyor. 
ÇİN TEK DEĞİL
Fosil yakıtlı araçlara yasak getirmeye hazırlanan tek ülke sadece Çin değil. İngiltere, ülkenin havasını temizlemek için 2040 yılından itibaren benzinli ve dizel araç satışını yasaklamayı planlıyor. 2050 yılına kadar ise yollardaki tüm araçların sıfır emisyon üreten araçlar olması hedefleniyor. İngiltere, yıllık 2.7 milyon araç satışı ile dünyanın en büyük altıncı araç pazarı konumunda bulunuyor.
Benzer şekilde Fransa da küresel ısınmaya karşı 2040 yılına kadar fosil yakıtlı araçların satışına sınırlama getirmeye hazırlanıyor. 2040 yılından sonra Fransa sadece elektrikli, hibrit ve diğer temiz yakıtlı araçların satışına izin verecek.
Fransa'da temiz yakıtlı araçların toplam pazar içerisindeki payı henüz yüzde 4 olsa da segment hızlı bir şekilde büyüyor. 2017 ilk çeyrekte satılan her dört araçtan biri temiz yakıtlı araç oldu.
Almanya da bu konuda niyetini belli eden ülkeler arasında yer alıyor. Henüz diğer ülkeler gibi belirli bir tarih telaffuz edilmese de, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, bu yönde bir niyetlerinin olduğunu ve temiz yakıtlı araç yaklaşımını doğru bulduğunu belirtmişti. Merkel bunun için de otomotiv endüstrisinin hızlı bir şekilde altyapısını ayarlaması gerektiğini ifade etmişti.
Bir diğer dev otomotiv pazarı olan Hindistan da benzin ve dizel yakıtlı araçlardan vazgeçmeye hazırlanıyor. Hindistan hükümeti, bu yılın başında yaptığı açıklamada, 2030 yılına kadar ülkede satılan her otomobilin elektrikli motora sahip olması gerektiğini duyurmuştu.
Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna göre yukarıdaki ülkelerin haricinde elektrikli araçlar konusunda hedef açıklayan 8 ülke daha bulunuyor.
Avusturya, Danimarka, İrlanda, Portekiz, İspanya, Japonya, Hollanda ve Güney Kore bu konudaki niyetini ortaya koyan ülkeler arasında bulunuyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?