USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KVKK-VERBİS SARMALI

29-12-2021

Öncelikle VERBİS in ne olduğu veya ne anlama geldiğini, 50 ve üzeri işçi çalıştıran firmaların hemen hemen hepsi öğrenmiş durumdadırlar. Bu konuda kendilerine sorumluluklarının anlatıldığına inanıyorum. Zorunluluk kapsamında olan işletmeler 31/12/2022 tarihine kadar gerekli işlemleri yapmaları gerekir. Aksi takdirde kurumun belirlemiş olduğu cezalar ile karşılaşma ihtimalleri vardır. Kısaca tekrardan hatırlatmak gerekir ise;

VERİ SORUMLULARI SİCİL BİLGİ SİSTEMİ (VERBİS) NEDİR?

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun (“Kanun”) 16. maddesine göre kişisel veri işleyen gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının kişisel veri işlemeye başlamadan önce Veri Sorumluları Siciline (“Sicil”) kaydolması gerekmektedir.

SONRADAN KAYIT YÜKÜMLÜSÜ OLANLAR SİCİLE NE ZAMAN KAYIT OLMALIDIR?

Buna göre bir veri sorumlusu, zorunluluk kapsamına girmiş ise kayıtlarını 31/12/2022 tarihine kadar kayıt yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekir. Bu sürenin tamamlanmasından sonraki bir tarihte kayıt yükümlüsü haline gelmiş olanlar, kayıt yükümlüsü olduğu tarihten itibaren 30 günlük sürede kayıt olmak zorundadırlar.

KURUL KARARLARINDAKİ “YILLIK ÇALIŞAN SAYISI” NASIL HESAPLANIR?

 Yıllık çalışan sayısının hesaplanması için öncelikle tamamlanmış bir yıl olması ve bu tamamlanmış yıl içerisindeki 12 aydan en az 7’sinin her birinde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde bildirilen çalışan sayısının dikkate alınması gerekmektedir. Ayrıca söz konusu 7 ayın aynı yıl içerisinde olmak kaydıyla ardışık olması zorunlu değildir.

Buna göre, bir veri sorumlusu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin en az 7 sinin her birinde bildirmiş olduğu çalışan sayısının 50’den çok olması halinde kayıt yükümlülüğü başlamış olacaktır.

SİCİLE KAYIT YÜKÜMLÜLÜĞÜNE İLİŞKİN OLARAK CİRO YA DA SATIŞ HASILATI BİLGİSİ DİKKATE ALINIR MI?

 Kurulun istisna ve kayıt yükümlülüğü başlama tarihleriyle ilgili kararlarında, diğer bazı kriterlerle birlikte “yıllık mali bilanço toplamı” kriteri de dikkate alınmıştır.

Bu kararlarda yer alan yıllık mali bilanço toplamı ifadesinden, bilanço usulüne göre defter tutanların yetkili kamu kurumuna verdiği yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyanname ekindeki bilançoda yer alan “aktif” ya da “pasif” bölümündeki toplam rakam dikkate alınacaktır. Ciro ya da net satış / brüt satış hasılatı bilgisi dikkate alınmayacaktır.

SİCİLE KAYITLI BİLGİLERDE DEĞİŞİKLİK OLMASI HALİNDE BU DEĞİŞİKLİK NE ZAMAN BİLDİRİLMELİDİR?

Yönetmeliğin 13 üncü maddesine göre, Sicile kayıtlı bilgilerde değişiklik olması halinde, değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren yedi gün içinde, VERBİS üzerinden bilgi girişinin yapılması gerekmektedir.

SİCİLE HER YIL TEKRAR BAŞVURU YAPILMASI GEREKİR Mİ?

 Hayır. Sicile kayıt yükümlülüğünün yerine getirilmesi akabinde, sadece girilen bilgilerde değişiklik meydana gelmesi halinde güncelleme yapılması gerekmektedir. Bunun haricinde her yıl tekrar tekrar kayıt yapılması gibi bir durum söz konusu değildir.

Ülke olarak bir kanunumuzu Avrupa birliği yasalarına uyum adına düzenliyoruz. Buda onlardan biri. İşverenler kendilerine olan faydasının ne olacağı noktasında haklı olarak soru sormaktadırlar. Bence çok gereksiz ve anlamsız bir konu. Ülkenin yatırım üretim hamlesini seferberliğini başlatması gerektiği bir zamanda, firmaları bu tür anlamsız konular ile meşgul etmek strese koymak, onların moral ve motivasyonlarını çok düşürdüğüne bizzat çok şahit olmaktayım.

Bence bu zor zamanda üretici insanlarının morallerini bozmamalı ve onları üretime motive edecek uygulamalar ve desteklerin daha fazla sağlanması için çalışmalar yapılmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?