USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Madde bağımlılığı ve Teknoloji bağımlılığı…

22-11-2017

20 Kasım çocuk ve gençlerin madde bağımlılığı ile mücadele günü olarak, değerlendiriliyor, madde bağımlılığı son yıllarda yerini teknoloji bağımlılığına bıraktı…
Aslında her türlü bağımlılık İnsanoğlu için zararlıdır, çünkü yeryüzünde verilen nimetlerin tamamında yarar olduğu gibi, sürekli ve aşırı kullanımında ize zarar vardır…
Ekmeği, Tuzu, Havayı ve diğer tüm ihtiyaç duyduğumuz maddelere bağımlı olur ve onları aşırı derece de tüketmeye çalışırsak, zararını görürüz.
Bu yüzden Ayeti kerimede, “Yiyiniz içiniz, israf etmeyiniz” denilmektedir. Bu emir doğrultusunda, İnsanoğlu bağımlılık yapmayacak şekilde her türlü maddeyi kullanabilir ve faydalanabilir…
Hatta ilaç niyeti ile yasaklanan, Domuz eti ve İçki bile zaruret halinde acil durumlarda kullanılmasına izin verilmiştir.
Sigara neden zararlı bağımlılık yaptığı için, içki neden zararlı bağımlılık yaptığı için, ekmek neden zararlı bağımlılık yaptığı için…
Son yılların en büyük teknoloji yeniliği olan ve hayatımızı çok önemli bir şekilde rahatlatan, İnternet ve ona bağlı olan sanal alem, aslında çok yararlı bir teknoloji…
Ama bu teknolojiyi sağlıklı ve yerinde, aynı zamanda, ihtiyaç kadar kullanabilene, çok faydalanabileceği bir teknoloji…
Büyük küçük herkesin yoğun olarak kullandığı ve faydalandığı bu teknoloji maalesef bazı çocuk ve gençlerde bağımlılık yaparak, onların hayatını olumsuz etkiliyor… 
Bilim adamları ve idareciler, araştırmacılar, çağımızın bu son bağımlılık maddesine karşı önlem alabilmek için gece gündüz çalışmaktalar… 

İnsanlarımız özellikle Çocuk ve Gençlerimiz, bu teknolojiyi zararlı kullanım haline getirerek, yemeden, içmeden, konuşup, düşünmekten kesilecek hale gelmekteler…
Aşağıda ki bilimsel makaleden anlaşılacağı gibi…
“Beyinsel gelişimleri, zihinsel algıları, sosyal davranışları ve toplumsal tepkileri ilginç hale gelmektedir. Bu tür Çocuk ve gençlere, aileleri ulaşamamakta, gelecekleri kararmakta ve tepkileri ilginçleşmektedir.
Tanım olarak ‘Bilgisayar/İnternet bağımlılığı’ tüm dünya için yeni bir kavram. İnternetin aşırı kullanılması isteğinin önüne geçilememesi, İnternete bağlı olmadan geçen zamanın önemini yitirmesi, yoksun kalındığında ise aşırı sinirlilik hali ve saldırgan olunması bilgisayar/internet bağımlılığının en basit tarifi.
Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir rapor da İnternet bağımlılığı kavramını destekliyor. AB araştırmasında, günde 4 saatten fazla sanal alemde sörf yapan kişilerde tıpkı kumar bağımlılarında olduğu gibi, beyinde insanın kendisini iyi hissetmesini sağlayan adrenalin benzeri bir kimyasal olan dopamin birikmesi meydana geldiği tespit edildi.
İnternet bağımlılığı diğer bazı psikolojik bozuklukları da alevlendirdiğini tüm hastalarının en az bir eşlik eden ek hastalığının olduğu saptanmıştır. Depresyon, sosyal fobiler, uyarı kontrol bozuklukları, dikkat bozukluğu en sık görülenlerdi. Bir çok hastanın diğer bir madde bağımlılığı da mevcuttu.
Daha sosyal bir tanımlama ile bağımlılık; birey ve nesne arasında bireyin seçimi ile başlayan aynılık ve süreklilik özelliği taşıyan boyutlu bir ilişki olarak tanımlanmıştır. Bu ilişki her ne kadar bireyin özgür iradesi ile başlamış ise de, bireyin özerkliği zaman içinde ortadan kalkmaktadır. Bağımlılığın gelişmesiyle ortadan kalkmaya başlayan özerklik, bireyin daha önce dağarcığında bulunmayan yeni tür tutum ve davranışlar edinmesine yol açar.
Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi bağımlılık başlangıçta bireysel olmakla birlikte, sorunların ortaya çıkması ve artması ile içinde bulunulan toplumu da etkilemektedir. Bu noktadan hareketle özellikle genç yaştaki bireylerin aşırı ve uygunsuz bilgisayar ve Internet kullanımına karşı bilgilendirilmesi, oluşması muhtemel sorunları azaltacaktır.”
Çocuklarımızı ve Gençlerimizi bu zararlı bağımlılıktan kurtarmak için gerekli gözlemleri yapmak ve işin uzmanlarına konuyu götürmekten çekinmemeli, Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü bu bağımlılık ile mücadele için sıkı bir çalışma başlatmıştır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?