USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mesleki Yeterlilik Kurumu

08-05-2016

    Nur topu gibi yeni bir kurum oluşturulmuş ey ahali! Haberiniz var mı? Diye öncelikle sormak istiyorum.
    Adına mesleki yeterlilik kurumu denilen bu kurumun amaç ve görevinin neler olacağına dair açıklama kurumun internet sayfasında şu şekilde belirtilmektedir.
 Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminin İş ve Eğitim Yaşamına Katkısı Nasıl Olacaktır?
    Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminin kurulmasındaki temel amaç eğitim ile iş yaşamının nitelik talepleri arasında işlevsel bir bağ kurmaktır. Bu sistem Türkiye’nin küresel ekonomide rekabet edebilmesi için ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlayacaktır. İş dünyasının işgücüne yönelik mevcut ihtiyaçları ve geleceğe dönük eğilimleri, hazırlanmasına katkı sağlayacağı ulusal meslek standartları yoluyla eğitim sistemine yansıyacaktır. Yine eğitim dünyası da, amaçlarından birisi olan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesini bu sistem sayesinde etkin ve esnek bir şekilde gerçekleştirecektir. Bu sistemin en güçlü yönlerinden birisi, hayat boyu öğrenme anlayışını kabul etmesidir. Bu kapsamda herhangi bir eğitim almadan çalışarak beceri edinen bireyleri sahip oldukları becerileri belgelendirmeleri, bireylere farklı meslekler veya sektörler arasında yatay ve dikey geçişleri sağlaması, bulunduğu sektörde ve icra ettiği meslekte ortaya çıkan yeni gelişmeleri esnek bir şekilde mesleğine yansıtabilmesi ve bunu belgelendirebilmesi gibi imkanlar bu sistem sayesinde mümkün olacaktır. DENİLMEKTEDİR.
    Şu aşamada; 48 tane iş grubu bu kapsama alınmıştır. Bu iş grupların hepsi inşaat sektöründeki iş gruplarıdır. Örneğin demirci, kalıpçı, sıvacı gibi meslek grupları bu kapsama alınmıştır.26 Mayıstan sonra bu 48 sektörde iş yapanların mesleki yerlilik sertifikası olmayanları çalıştıran işverenlere yüklü miktarda ceza kesileceği belirtiliyordu. Bu süre yılsonuna kadar uzatıldı.
    Yani gariban bir inşaat işçisi inşaatta çalışmak için mesleki yerlilik belgesi alması gerekiyor. Bu belgeyi, bu amaç ile kurulmuş ve ilgili bakanlıklardan izin almış kurumlardan para karşılığı ve belli bir süre ile işin eğitimi alarak alınacağı belirtilmektedir. Her seferinde mesleki yeterlilik kapsamında olan meslek grubunun genişletileceği belirtilmektedir.
Hangi Mesleklerde MYK belgeleri verilecektir?
    5544 sayılı MYK Kanunun 2. Maddesinde belirtildiği üzere tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler MYK Kanunu’nun kapsamı dışında kalmaktadır. Bunların haricindeki bütün mesleklere ilişkin yeterliliklerde MYK belgelerinin verilmesi zaman içinde söz konusu olacaktır. Ancak belgelendirme süreci iş piyasasının öncelikleri, ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda sınav ve belgelendirme kuruluşlarının yetkilendirdikleri mesleklerde belgelendirme yapılabilmekte olup bu mesleklerin sayısı sistemin yaygınlaşmasına paralel olarak artacaktır.
 Sınav ve belgelendirme süreci nasıl 
işlemektedir?
     Sınav ve belgelendirme süreci, belirlenen ulusal yeterliliklerde akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlarca yürütülmektedir. Belgelendirme için gerekli tüm işlemler MYK’nın gözetim ve denetimi altında, ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu tarafından yürütülmektedir. Yetkilendirilmiş kuruluşun yapacağı ölçme ve değerlendirme sonucunda belgelendirilmesi uygun olan kişilere MYK Yönetim Kurulu’nun onayı ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri verilmektedir.
    Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için gereken şartlar ise her meslek için geliştirilen Ulusal Yeterliliklerle belirlenmektedir. Buna göre MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen adaylar ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş personel belgelendirme kuruluşlarından birine başvururlar. Bu konuda yürütülen işlemlerin detayları MYK tarafından çıkarılan Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
    Şu aşamada inşaatta çalışmak isteyen gariban bir vatandaş, öncelikle gidip parası ile bu yeterlilik belgesini alacak ve ondan sonra işveren onu çalıştıracak… Siz bunu ne kadar gerçekçi buluyorsunuz acaba? Ben hiç mi hiç bulmuyor ve gereksiz olduğuna inanıyorum… 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?