USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Muhtar ve Muhtarlık…

20-10-2017

Son yıllarda bu müessese kamuoyu tarafından daha yakından tanınmış oldu, Muhtar nedir, Muhtarlık nedir?
Özellikle Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan ın Sarayda ayda bir Muhtarlarla toplantı yapmaya başlaması ve onları muhatap alması ile…
Muhtarlar devletin en küçük birimleri olan Köylerdeki Cumhurbaşkanı temsilcileri olarak bilinmektedirler…
Özellikle köylerde yaşamış ve Köy ortamında büyümüş olanlar Muhtarı ve Muhtarlığın önemini daha iyi kavrarlar.
Muhtar her ne kadar Şehirde mahalle temsilcisi ve yasal sorumlusu olarak görünse de Köy Muhtarı kadar etkili ve yetkili olmamaktadır.
Nedenine gelince; Cumhuriyetin ilk yıllarında, okuma yazma bilmeyen ve Türkçe anlamayan köylerde, bu makamın çok etkin olduğunu söyleyebiliriz.
Köylünün devletteki, kulağı, dili, hakkı, hukuku, tapusu, yasası sayılırdı, köylünün can ve mal güvenliğini sağlayan, tüm yasa ve yönetmelikleri bilen ve uygulayan…
Özellikle uyanık Ağaların hakimiyetinin sürdüğü ve büyük toprak ağaları ile köylüler arasında, sürtüşmelerin oyunların oynandığı dönemlerde…
Köy Muhtarları hangi tarafa meyleder ve desteklerse, o tarafın devlet imkanlarından daha fazla yararlanabildiğine şahit oluyoruz…
O dönemlerde Muhtarların sözü kanun, mühürleri ise emir telaki edilirdi. Suçlular berat ettirilir, suçsuzlar ise cezaevlerinde süründürülebilirdi.
Muhtarlar Köy halkı üzerinde çok etkili olduğu gibi, devlet nezdinde de, cumhurbaşkanını temsil ettikleri için yasal olarak, tanınırlardı.
Şehir yerinde ise Muhtarlar tamamen izole edilmiş ve uzun süre İkametgah memuru olarak bilinirlerdi.
AK parti dönemine kadar muhtarlara pek maaş verilmez ve sosyal güvenceleri bile yok sayılacak kadar sınırlıydı.
Ne zaman ki başbakan R. Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı oldu, ne zaman ki köşke çıktı ve sarayını tamamladı, her ay Muhtarlarla bir toplantı yaparak onları köşkte karşıladı, ağırladı…
İşte o zaman kıyamet alameti denilecek bir alamet daha gerçekleşti! Muhtarlar kıymete bindi ve onlarda kendilerini kıymetli his etmeye başladı.
Bu müessesenin yeniden canlanması ve yeniden kıymete binmesi, yalnız onların Saraya çıkması ile sınırlı değil tabi…
Muhtarlara dolgun bir maaş verilmesi ve hepsinin sosyal güvenceye kavuşması ile saraylı olmaları farklı bir siyasi kişiliğe kavuşmalarına neden oldu.
Artık Muhtarlar günü törenlerle kutlanıyor, Valiler ve Belediye başkanları onları tebrik ediyor, onlar için basın toplantıları düzenleniyor ve herkes tarafından saygı ile karşılanıyorlar…
Bende bu kadar kıymete bindirilen ve bu kadar saygınlıkları arttırılan Muhtarların gününü kutluyor, Muhtarlık müessesinin daha ileri boyutlara taşınmasını diliyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?