USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mutlu muyuz, umutlu muyuz…

22-03-2017

Her yıl Mart ayı nın 20. Günü Birleşmiş milletler dünya nın en mutlu insanlarının bulunduğu ülkeleri açıklıyor…
Tabi modern ve kapitalist sistemin hakim olduğu bir dünya da, mutluluğun kaynağı maddi gelir ve para dan başka bir şey olmuyor, maalesef.
Önce mutluluk nedir? Bunun üzerinde duralım ve mutluluğu tarif eden bir makaleden alıntı yapalım. 
“Mutluluk ; yaşamımızın temel amacıdır. Tüm çabalarımız onun içindir. Yemek yemek, gezmek, eğlenmek, para kazanmak, arkadaşlarla olmak, ibadet etmek, bir amaç için çabalamak, kendimizi geliştirmek vs. tümünün altında bize verdiği mutluluk vardır. Sadece olumlu davranışlar değil, olumsuz davranışlar ve yaşantılar da mutluluk amacına hizmet eder. Taziye görevini yerine getirmek,hastaya bakmak, inancı ya da düşüncesi için zorluklara katlanmak vb. gibi.
Davranışlarımızdan bazıları doğrudan bazıları ise dolaylı olarak bizi mutlu eder. Güzel bir yemek yemek direkt mutlu ederken, bir insana yardım etmek ise sorumluluk duygumuzun tatmin edilmesi nedeniyle dolaylı mutlu eder.
Mutlu olmak isterken hayatın gerçekleri acı tarafları da göz ardı edilmemeli. Sadece olumlu duyguya odaklanan kişi, hayatın yapısı gereği karşılaşacağı her olumsuz durumda kaçmayı veya yok saymayı deneyecektir. Oysa yok sayarak veya kaçarak hayatı yaşamak mümkün değildir.
Çağımızda mutluluk, görsellik ve maddiyatla çok ilişkilendirilir oldu. Çok para kazanmak, güzel yemekler, güzel arabalar, güzel ilişkiler, konforlu yaşam, her türlü imkana sahip olmak vb gibi unsurlar mutluluğun kaynağı gibi görülmektedir. Oysa bunlar mutlu eden değil, bizi mutluluğa götüren araçlardır. Bunlar elbette mutlulukta etkin paya sahiptir. Ama bunlara ulaştıktan sonra hep mutlu kalacağımızın garantisi yok. Mutsuz olan birine “araban,evin,maaşın, vsimkanların var halen neden mutsuzsun” diyemezsiniz. Bunun yanı sıra sınırlı geliri olan insanlarında mutsuz olduğu iddia edilemez.
Para mutluluk için gereklidir. Ama salatanın tek bileşeninin maydanoz olmadığı gibi,yaşamdaki tek mutluluk kaynağı da para değildir. Sadece para, yaşamı tüm yönleriyle mutlu etmeye yetmez.”
Bu makaleye göre para ile saadet olmaz ve para, mal, mülk mutluluk için yeterli değildir. Mutluluk için farklı nedenler ileri süren kesimler var.  
İşte bilimsel mutluluk tanımı: “Nörobilim alanında yapılan araştırmaların sonuçları, mutluluğun kaynakları hakkında yepyeni ufuklar açıyor. Buna göre kendimizi mutlu hissedebilmemiz için vücudumuzda dopamin, endorfin, seratonin ve oksitosin kimyasallarından en az birinin salgılanması gerekiyor.
Ayrıca sağlıklı bir yaşam ve sürdürülebilir mutluluk için, bu kimyasalların denge içinde olması çok önemli. Modern hayat tarzı bizleri tek bir kimyasala – dopamine bağımlı kılıyor.  Diğer kimyasalların eksikliği ise uzun dönemde tatminsizlik ve buna bağlı olarak mutsuzluğa yol açıyor.”

Bilim adamları ise mutluluğu, vücudun Kimyasındaki dengesizliğe bağlıyor ve buna göre yorum yaparak, kimyasal bileşenlerin dengede olmasını bekliyorlar…
Birleşmiş milletler raporuna göre ise; Bu yıl açıklanan raporuna göre, mutluluğu kişi başına düşen milli gelir oranına göre belirledi.
    
Norveç birinci sırada, Danimarka ise ikinci sırada yer aldı Birleşmiş milletler raporuna göre, Türkiye ise mutlulukta 69. Sırada yer alarak, dünya ortalamasında mutlu ülkelerin ortasında bir yerlerde bulunuyor…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?