USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NEDEN MUHASEBE?

07-03-2019

Ekonomik yaşamdaki değişimler ile birlikte  değişen müşteri beklentileri ve her alanda artan rekabet, işletmeleri daha rasyonel çalışmaya zorlamıştır.Tüm bunların dizaynı, muhasebe dediğimiz meslek ile gerçekleştirilmektedir.Bence muahsebe bir bilimdir.Tabi kişilerin bakış açılarına göre değişim göstermektedir.

Kimileri muhasebeyi basit bir işlem olarak görürken ,bazılarıda önemini  iyi kavramış ve gereken değeri vermektedir.İşletmeler ticari hayatları boyunca  mal ve hizmet üretmek için çeşitli faaliyetlerde bulunurlar. Personel çalıştırırlar, hammadde, malzeme satın alırlar. Üretim, pazarlama ve satış yaparlar. Bunun sonucunda para tahsilatı ve ödemeler ile çok sayıda benzer işlemler yaparlar.

İşletmelerin bu faaliyetleri sırasında varlıkları ve kaynaklarında değişmeler meydana gelir. Bunun sonucunda muhasebe yapılan faaliyetleri ve buna bağlı olarak oluşan değişmeleri belirleyerek yeni kararlar alınmasında tekrar kullanılabilir bilgiler hâline getirir.
Muhasebe, işletme içinde karar sürecinde kullanılan en önemli araçlardan biridir.Günümüzde işletme sahipleri, yatırımcılar, kredi kuruluşları vb. muhasebe tarafından sağlanan bilgilerden yararlanarak yeni stratejiler ortaya koymaktadırlar.Bu nedenden dolayı muhasebenin önemi ve kullanımı günden güne artmaktadır.

Muhasebe; işletmelerin mali işlemlerini kaydeden, sınıflandıran, özetleyen ve raporlayan bir bilimdir.
Muhasebe bir bilgi aracıdır. Üretilen bilgilerle geleceğe ait tahminlerde bulunmaya ve planlamaya yardımcı olur.Muhasebe, işletmelerin varlıklarının ve kaynaklarının oluşumunu, bunların kullanılma biçimini, işletmelerin yaptığı işlemler sonucunda bu varlıklardaki ve kaynaklardaki değişmeleri, işletmelerin mali durumlarını açıklayacak bilgileri sağlayan ve bu bilgileri ilgili kişi ve kurumlara ileten bir bilgi sistemidir.

Muhasebenin çeşitli amaçları vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
1-işletmeler kendileriyle iş ilişkisinde olan diğer firmaların durumlarını muhasebe kayıtları ile daha iyi bilirler.Bu süreçte belgelemenin önemi çok önem arz etmektedir.
2-Yapılan ticari bir teşebbüste, sahip olduğu değerleri tespit etmek, kontrol etmek ve görülen eksiklerle ilgili tedbir almak muhasebe ile mümkün olur.Ancak gönümüzde  bazı işletmelerin muhasebe işlemleri  ,muhasebe bilgisi ve lilakatı  eksik insanlar eli ile yapılmaya çalışıldığından işin içinde çıkılamamaktadır.Bunun yanında vergi ve ssk mevzuatında sürekli yapılan değişikler uygulamada karmaşıklığa neden olmaktadır.
3-Oysaki İşlem ve çalışmaların sonuçları muhasebe ile daha çabuk ve daha doğru alınır.Ancak bu süreçte zaman zaman çok  basit hatalar yapılmaktadır.Fatura kesilirken yanlış kesilmesi,sevk irsaliyesinin düzenlenmemesi,ödeme belgelerinin alınmaması veya ödemelerin banka ve benzeri kurumlar üzerinden yapılmaması gibi çok basit hatalar yapılmaktadır.Aynı şekilde işçi ödemelerinin banka yolu ile yapılmadığı durumlarda işverenlerin bir çok risk ile karşılaşmaları bunlardan bazılarıdır.
  
4-Muhasebe mükellefin vergi ile ilgili servet, sermaye ve hesap durumu hakkında bilgi verir.Vergi ile ilgili faaliyet ve hesap sonuçlarını tespit eder.Vergi ile ilgili işlemleri belirtir.
5-Mükellefin hesap kayıtları yardımıyla üçüncü şahısların vergi durumlarının kontrol edilmesine yardımcı olur.
6-Muhasebe işletmenin mali durumu, verimliliği hakkında bilgi verir.Özellikle üretim yapan kişilerin yaptığı üretimin maliyetinin bilinmesini sağlar.
7-İşletme dışındaki kişilerle olan ticari ilişkiler hakkında bilgi verir. Borç alacak durumunu gösterir.
İstatistiki bilgilere göre işletmenin geleceğine ait bilgiler verir, dolayısı ile geleceğe ait programları düzenler.
8-Mali ve iktisadi konular hakkında yönetici ve sorumluların zamanında bilgi sahibi olmalarını sağlar.
9-Belgeleme özelliği ile ticari anlaşmazlıkların çözümüne yardımcı olur.
10-İşletmenin verimi, karlı mı, zararlı mı çalıştığı hakkında bilgi verir.İşletme sahiplerinin ticari konuda daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.Vergilerin zamanında ve doğru olarak tespit edilmesine yardımcı olur.
11-Muhasebeden yeterli düzeyde fayda sağlamak için ticaret belgeleri ve kayıtlardaki rakamların, gösterilen hesapların doğru, açık ve anlaşılır olması gereklidir.
12-Günümüzde muhasebe, sadece geçmiş olayları kaydeden bir sistem olmaktan çıkmış, faaliyetlerin önceden planlanmasına, sonuçların yorumlanmasına ve yeni kararlar alınmasına imkân sağlamaktadır.
RİSKSİZ BİR HAYAT İÇİN MUHASEBE……

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?