USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

NEDEN, VERGİ İNCELEMESİ?

16-07-2019

Son yıllarda arka arkaya çıkarılan vergi barışı yasaları ile, bir çok işletme vergi incelenmesi noktasında kendisini güvenceye aldı.Yine geçmiş yıllara nazaran incelemeye alınan firma sayısının artmasına paralel olarak , vergi müfettişlerinin de sayılarının arttığı görülmektedir.
Vergi konusu bir kültür ,bir bilinç meselesi olduğu görüşündeyim.Özellikle vergi yasalarının anlaşılmasının zor ve karmaşık olmasının yanında ,vergi ödevlilerinin eğitim ve bilinç durumlarının çok tezat olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.Yani, yazılı yasalar ile uygulayıcılar arasındaki ,anlama ve uygulanabilirlik makası çok geniştir.
Ticari hayat içinde vergisel konularda risk yaşamamak adına vergi ödevlilerinin daha dikkatli ve bilinçli olmalarında büyük önem vardır.Türkiye’deki cezalar çok ağır ve uygulanmaları durumunda, işvereni adeta felç edebilecek türden oldukları bilinmektir.Mevcut uygulamaların ceza kesmeden önce, ıslah edici ve uyarıcı görevinin yapılmasından sonra ,cezanın kesilmesi ve firmanın dikkatinin çekilmesi sağlanması, hem firma devamlılığını sağlayacak hemde aynı hataların bir daha tekrar edilmemesini sağlayacaktır.
Peki, vergi incelemesine neden alınırsınız? Aslında mükelleflerin hangi nedenlerle incelemeye alındığını bilmek, uygun önlemler almak suretiyle bazı durumlarda vergi inceleme riskini azaltılabilir. Ancak bazı durumlarda ise, ne kadar özenli olursanız olun, önlemler bir işe yaramaz ve inceleme elemanı kapınızı çalar.
VERGİ İNCELEMESİNE ALINMA NEDENLERİ NELERDİR?
1-İhbar: Vergi incelemesinin önemli gerekçelerinden birisi, hakkınızda vergi kaçırdığınız yönünde yapılan ihbarlardır. 
2-Birbirine düşmüş ortaklar: Ortağının kendisine haksızlık yaptığını düşünen diğer ortak, aralarındaki kavgada vergi incelemesini diğer ortağı dövmek için bir tür sopa gibi kullanır.
3-Aralarında husumet oluşan eş ve diğer akrabalar: İhbarlar içinde önemli bir paya sahip. Kardeşlerin, amcaların, yeğenlerin, hatta karı-kocanın birbirlerini ihbar ettiği pek çok olay söz konusu. Aile içi veya akrabalar arası kavgada, vergi incelemesi yine bir sopa gibi kullanılmak isteniyor. 
4-Rakipler: Rakibi ile normal rekabet şartlarında yarışamayan bazı işletmeler, vergi incelemesi ile rakibini zayıflatmak için ihbarı bir araç olarak görebiliyorlar. 
5-Şirkete mal veya hizmet satanlar veya müşterileriniz: Tedarikçileriniz veya mal sattığınız müşterileriniz de potansiyel ihbarcılar arasında.Mükellefin mal veya hizmet aldığı veya sattığı başka bir mükellefin inceleme sonuçlarına göre söz konusu mükellefin de incelemeye alınmasına karar verilebilir. Özellikle mal veya hizmet aldığınız mükellefin sahte belge düzenleyicisi olduğu yönünde düzenlenecek vergi tekniği raporu, sizin de sahte belge kullanıcısı olarak incelenmenizin temel nedeni olacak.
6-Başka bir mükellefe ilişkin yapılan karşıt inceleme sırasında elde edilen veya sunamadığınız bilgi belgeler de sizin hakkınızda incelemeye başlanması sürecini tetikleyebilir.
Beyanname, ekleri ve bilanço/gelir tablosu dipnotlarındaki tutarsızlıklar,
Son 5 yıl içinde birden fazla gayrimenkul veya araç alım satımı yapılması,
Banka kredilerinin tapudaki alım satım bedelinden yüksek olması,
Kasa hesabının şişkinliği, kasa hesabı bakiyesinin yüksekliği,
Ortaklar cari hesabının yüksekliği,
Kanunen kabul edilmeyen giderlerin yüksekliği,
Sürekli ve yüksek miktarlı devreden KDV,
Geçici vergi dönemlerinin sonu ile yılsonunda artan fatura trafiği ve çok küçük miktarlı kar etme durumu (özellikle beyaz nayloncularda görülen bir durum),
Sürekli zarar beyanı,
Karlılık oranlarının sektör ortalamasından sapması.
Beyannamenin diğer indirim satırında gösterilen tutarlara ilişkin açıklamaların yetersiz olması,
Karşılık rakamlarının sektör ortalamasına göre aşırı yüksekliği
KDV beyanname rakamları ile gelir tablosu rakamlarının kıyaslanması sonucu tespit edilen tutarsızlıklar,
Transfer fiyatlamasına yönelik emsal fiyat çalışmaları,
Harici verilerle mükellef verilerinin kıyaslanması,
Mali tabloların tutarsızlıklar içermesi,
Ba-Bs formlarındaki tutarsızlıklar.
BİLMİYORUMDUM, ANLAMIYORUM, HABERİM YOKTU, BİLSEYDİM YAPMAZDIM,ŞU- BU BENİ UYARMADI GİBİ BAHANELERİ BİR KENARA BIRAKIP,BASİRETLİ BİR İŞ ADAMI GİBİ HAREKET ETME MECBURİYETİMİZİN OLDUĞUNU UNUTMAYALIM.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?