USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Savurganlık ve lüks tüketim…

26-12-2016

Bizler ülke olarak dışa bağımlı bir ülke olmamız ve ekonomik gelişmemizi ikame malları üreterek sağlamamız nedeniyle, ekonomik gelişmişlikte ileri gidemeyişimiz…
Kısacası israfa batan ve dışa bağımlı mallarla lüks yaşayan bir halk olarak, hiçbir zaman, tasarruf ve içe dönük tüketime yönelemiyoruz…
Bakın her yıl olduğu gibi bu yıl sonunda da, çılgın bir otomobil talebi ile karşı karşıyayız, her yıl olduğu gibi bu yıl da bir önceki yıl sonu satış rakamları aşılmaktadır…  
Otomobil alışkanlığı o kadar fazla ileri gitti ki, her aile ye bir otomobil değil, ailenin her ferdine bir otomobil düşecek seviye ye geldik…
Ekonomik krize rağmen, yüksek akaryakıt fiyatına rağmen ve otomobillere gelen zamlarla, dolar ve vergi artışlarına rağmen, satışlarda adeta patlama yaşanıyor…
Ekonomide kriz ve tasarruf yılı olarak bilinen bu yıl sonunda tamamen dövize bağlı olan otomobil satışları ile yurt dışına bir sürü döviz akışı sağlamış oluyoruz…
Cumhurbaşkanı ve diğer devlet yetkilileri, halkın dövizini TL ye çevire dursunlar, bu kadar dışa bağımlı ve lüks tüketime meraklı bir halkın önünde hiçbir tedbir duramaz…  
Her otomobil bir park yeri ihtiyacı ve her otomobil karayollarında bir fazla araç sayısı olarak hesaplandığında, size bu yıl sonu itibari ile olan talepleri sunarak, bunun hesabını size bırakıyorum…
“2016’da 150 ülkede 2 bin 700 farklı otomobil modeli yollara çıkarken, toplam satışın yıl sonunda 75 milyon adede ulaşması bekleniyor. Toyota Corolla dünyada bu yıl da ‘en çok satılan model’ olmaya hazırlanırken, ülkelere göre en çok satanlar ise duygulara ve ekonomik gerekçelere göre farklılık gösteriyor. Türkiye’de ise 11 ayın sonunda Bursa’da üretilen Fiat Egea önde giderken, Sakarya’da üretilen Corolla ise hemen ensesinde yer alıyor.
2015 yılında tüm dünyada 66 milyon 311 adet otomobil satıldı. Bu yıl bu rakamın özellikle Çin, Amerika, Avrupa’da artan satışlarla 70 milyon adedin üzerine çıkması hatta 75 milyon adetlere ulaşması bekleniyor. Yılın geride kalan 11 ayına baktığımızda zaten 2015 yılının yakalandığını görüyoruz. Bugün tüm dünyada yaklaşık 150 ülkede tam 2 bin 700 farklı model otomobil satılıyor. Bu kadar çok seçenek içinde dünyada en çok tercih edilen model ise yine açık ara farkla Toyota Corolla. Türkiye’de de üretilen Corolla tartışmasız bugüne kadar dünyada en çok satılan otomobil unvanını da elinde tutuyor. 2016 yılının ilk 9 ayına baktığımızda dünyada tam 945 bin adet Corolla satılırken, en yakın takipçisi olan Volkswagen Golf’ten ise 730 bin adet satılmış. Global satışlarda üçüncü sırada ise satışlarını hızla artıran ve 728 bin adetle Golf’ün ensesine gelen Ford F Serisi yer alıyor. Amerika’nın bir numarası olan bu modelin yılı ikinci sırada tamamlamasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu 3 modeli ise sırasıyla Ford Focus ve Hyundai Elantra izliyor. Bir başka Volkswagen modeli olan Polo ise listede 6’ıncı sırada yer alıyor.
2016 yılının Ocak-Kasım dönemine baktığımızda Fiat Egea 30 bin 195 adetle üretildiği ilk tam yıl en çok satılan model olurken, dünyada en çok satılan Toyota Corolla ise 28 bin 347 adetle ikinci sırada yer alıyor. İlk iki sıradaki modellerin en önemli özelliği Türkiye’de üretiliyor olmaları. Bu modelleri 25 bin 334 adetle VW  Passat ve 24 bin 145 adetle VW Polo takip ediyor.  Bursa’da üretimi sona eren ve yerini Megane Sedan’a bırakan Fluence ise 2015 yılında yer aldığı 3’üncülükten 21 bin 851 adetle bu yıl 5’inci sıraya gerilemiş durumda. Fiat bu yıl Egea ile ilk sırada yer alırken, 2015 yılında ise Linea ile sıralamanın en önündeydi. Linea, üretiminin azalmasına bağlı olarak bu yıl ilk 10’da yer almıyor. Corolla ise geçtiğimiz yıl olduğu gibi ikinciliğini bu yıl da koruyor. Yılın şampiyonunu ise aralık ayı performansları belirleyecek. Bu yıl listede dikkat çeken yükselmeyi 10’unculuktan 4’üncülüğe yükselen Polo gösterirken, Golf ise ilk 10’dan çıkan bir model olarak dikkat çekiyor. Ama kasım ayı sonunda gerçekleşen ÖTV artışı ve kurlardaki yükselme, 2017 yılında karşımıza yepyeni bir sıralama getirebilir. Bekleyip göreceğiz.”
Dünya ülkeleri kendi yerli markalarına rağbet göstererek, ekonomilerine katkıda bulunurken, bizim montaj sanayi ile dışarıya döviz kazandırdığımız açıkça görülmektedir…
Otomobildeki bu savurganlık ve aşırı lüks tüketim merakı, ekonomik olarak dışabağımlılık ve döviz kaybına neden olmaktadır… 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?