USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SGK UYGULAMALARI VE ADAMI ÇILDIRTMAK !

18-03-2018

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bir çok kurum teknolojik alt yapısını güçlendirmekte ,işlemlerin kağıt ortamından yürütülmesi yerine ,internet ortamında işlemlerin yapılmasını sağlamaktadır. SGK kurumu da bu kurumların en başında gelmekte ve internet alt yapısı itibari ile çok güçlendiği  ve bir çok işlemin sistem üzerinden gerçekleştirme imkanı getirmesi bakımından çok ileri adımlar attığı görülmektedir.
Ancak ;bazı uygulamaları var ki, adeta adamı çıldırtacak niteliktedir. Örneğin,SGK dosyası açıldığında işveren yetkilisine şifresi e-devlet üzerinden gönderilmektedir. Bu uygulamanın çok modern nitelik taşıdığını öncelikle belirtelim. İşveren aldığı bu şifre ile SGK sistemine yani, Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş Ana Menüsü, işe giriş-çıkış, ilişiksizlik yazıları, işçi rapor menüsü, iş kazası bildirimi ,e borcu yoktur gibi işlemleri bu şifre ile yapmaktadır. Bazı uygulamalar var ki tekrarın tekrarı niteliğini taşımaktadır. Bunu örnekler ile açıklamaya çalışayım.
1-Daha önce onaylanmış aylık hizmet bildirgesi kısmında geçmişe dönük tüm bildirgeleri rahatlıkla görebilme imkanı vardı. Şimdi geçmiş dönemlere ait aylık hizmet bildirgeleri görebilmek için tekrardan şifre istenmektedir. Yani şifre ile girdiğin sisteme aynı şifre ile tekrar giriş yapılması uygulaması getirilmiştir. Şimdi buna akıl erdirmek mümkün müdür? Geçmiş bildirgeleri görmek için neden şifre tekrardan istenmektedir? Bunun ne mantığı var anlamış değilim gerçekten de…
2-Diğer bir saçmalık örneği ,ilk defa bildirge göndereceklere adresi güncelle ekranın açılması uygulamasıdır. Tamam, adres yanlış olabilir. Peki, sistem niye şifre ile girilen yerde adres değişikliği talebi için aynı şifreyi yeniden neden istemektedir? Bunun akıllı bir mantığı olabilir mi? Onu da anlamış ve kavramış değilim…
3-İşverenin teşviklerden yersiz yararlanıp yararlanmadığını sorgulanması olayı da zaten fecaattir. Nasıl mı? Onuda kısaca anlatalım. Yine,şifre ile Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Giriş Ana Menüsüne  girdikten sonra ,teşvikten yersiz yararlandığı dönemler butonu görmekteyiz. Burayı tıkladığınızda yine karşınıza şifre ,şifre ile birlikte de güvenlik kodu karşınıza çıkmaktadır. Bunları girdikten sonrada ,yararlanılan teşvik kanun maddesi seçildikten sonra tekrardan güvenlik kodu çıkmakta ve girilmesi gerekmektedir. şife içinde şifre….
4-İşbaşı eğitim teşvik butonu tıkladığınızda yine karşınıza şifre ekranı çıkmaktadır. Burada da aynı şifre tekrardan  girilmektedir.
5-Engelli ve işsizlik teşvik yöntemi butonu seçildiğinde yine şifre ekranı çıkmakta ve şifre istenmektedir. Ana menüye girmek için kullanılan aynı şifre tekrar girilmesi gerekmektedir.
6-İşkur meslek kodu güncelleme işlemi seçildiğinde tekrardan şifre ekranı karşımıza çıkmaktatır.
7-İşyeri yeni nace konu talep sisteminde yine aynı şifre ekranı çıkmakta ve aynı şifre girilmektedir.
Sizlerin bu yazıyı okuduğunuzda bile ne kadar sıkıldığınızı tahmin ediyorum. Maalesef bu işlemler yapıldığında her seferinde aynı şifre her seferinde tekrar tekrar istenmektedir. Birilerinin SGK genel müdürlüğü nezdinde bu işlem ve uygulamalara vesile olanlara dikkatlerinin çekilmesi konusunda gerekli uyarıyı yapmaları gerektiğine inanıyorum. Devlet büyükleri her geçen gün işverenlerin önündeki basit bürokratik engelleri kaldırmaya çalışırlarken, birilerinin aklın ermediği saçmalıkları her geçen gün devreye sokmaları izahatını vermelidirler bence….
ANA MENÜYE girmek için kullanılan şifreyi ana menünün alt başlıkları olan yukarda saydığım linkler için tekrardan şifrenin istenmesinin izahı ne olabilir ki? Şahsen her seferinde bu uygulamaya sebep olanlara hayır dualarımızı iletmediğimizi belirtmek isterim. 
Bunun gibi bir çok uygulama diğer kurumlarda da görmek mümkündür. HER İŞİ MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER YAPTIĞI İÇİN ,YENİ ÇIKAN TÜM SAÇMALIKLAR İLE BİZ İLGİLENDİĞİMİZ İÇİN KİMSENİN UMRUNDA DEĞİLDİR.ŞİFRE İÇİND ŞİFRE…VAY BE….MİLLET MARSA GİDERKEN BİZ ,ŞİFRE İÇİNDE ŞİFRECİLİK OYNUYORUZ…..HADİ HAYIRLISI….

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?