USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE GÖREVLERİ

19-06-2017

Günümüzde toplumun ihtiyaçlarının karşılaması sadece devletin görevi olmaktan çıkmıştır. Çeşitli konularda duyarlı bireyler bir araya gelerek eğitim, sağlık, çevre, kültür, insan hakları, bilim,ekonomi ve teknoloji gibi toplumu temel ihtiyaçlarının karşılaması ve çeşitli sorularına çözüm bulabilmek.amacıyla sivil toplum örgütleri kurmaktadırlar.

 

 Bu nedenle insanlar bir araya gelerek bu amaçlarını gerçekleştirmek için dernek, vakıf ve sendikalar kurarlar. Bunlara Sivil Toplum Kuruluşu (STK) denir.

 

Sivil toplum kuruluşları toplumun birlik, beraberliği ve yardımlaşmasında önemli rol oynar. Toplumun farklı kesimleri yardım etme, yardım alma amacıyla bir araya gelerek birlik ve beraberlik örneği sergilerler.Daha doğrusu öyle olmaları gerekmektedirler.Ya, gerçek uygulama öylemi sizce ?

 

Sivil toplum örgütlerinin en önemli özelliği hizmetin para karşılığında değil de gönüllü olarak yapılmasıdır.Sivil toplum kuruluşları dernek, vakıf, sendika, birlik, oda adları altında faaliyet gösterirler.

        İşte, İşin püf noktası buradan başlamaktadır.Gerçektende günümüzde , adı STK diye anılan bazı kurumlar  yukarıda amaçları tarif edildiği gibi mi hareket etmekteler, yoksa işi kendi şahsi çıkarlarına indirgemiş ve her dönem kim iktidar ise onlara yakın olma görüntüsü içine girip kendi menfaatleri için mi hareket ettiklerini toplumun vicdanına havale ediyorum.Şahsen ben şuan, adı STK diye geçen bir çok kuruluşun üyeleri ,sırf kendi çıkarları için bu kurumlar etrafında toplanmış olduklarını ve genel anlamda toplum adına hiçbir katkı ortaya koymadıkları görüşündeyim.Tabi bunun dışında olan STK ları bu ifademden tenzih ediyorum.

 

İnsanlar sivil toplum kuruluşlarına üye olup faaliyetlerine katılabilirler. Çalışmalara maddi ve manevi katkılarda bulunabilirler. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarını desteklemek için üye olmak şart değildir. Hayırsever insanlar istediği zaman istediği sivil toplum kuruluşuna yardımda bulunabilirler.Halk için çaba içinde olan ve bu amaçla kurulan bazı teşekkülleri aşağıda isimlerini ve anlamlarını tarif edecek olursak;

 

Sivil Toplumun tanımı ; Devlet kuruluşlarına bağlı olmadan, halkın kendi içinde gönüllülük esasına dayalı olarak oluşturduğu topluluk anlamına gelmektedir.

 

Oda: Serbest meslek sahiplerinin (esnaf ve sanatkarların) bir araya gelerek kurdukları mesleki dayanışma kuruluşlarıdır. Sanayi Odası, Şoförler Odası, Ticaret Odası gibi.

 

Sendika: İşçi, işveren ve memurların hak ve kazançlarını korumak için kurulan dayanışma birlikleridir.

 

Dernek: Belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için kurulan yasal topluluğa dernek denir. Sakatlar Derneği, Deniz Feneri Derneği,İHH gibi…..

 

Örgüt: Ortak bir amaç veya bir işi gerçekleştirmek için bir araya gelen kurum ya da kişilerin oluşturduğu birliğe örgüt denir. Yeşil Barış Örgütü (Greenpeace), Birleşmiş Milletler Örgütü gibi

 

Vakıf: Bir hizmetin, bir işin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir kimse tarafından bırakılan mülk veya para ve bu hizmeti yapmak için oluşturulmuş (hayır) kurumlarıdır. Türk Eğitim Vakfı, Tema Vakfı gibi.İFADE EDİLEBİLİRLER.

 

Sivil Toplum Örgütünün Özelliklerini şu şekilde ifade edebiliriz.

1-Gönüllük esasına göre çalışırlar.

2-Çalışanların tek amacı topluma hizmet etmek, toplumun sorunlarına çözüm bulmaktır.

3-Çalışanlar, hizmetlerinin karşılığında ücret almazlar.

4-Çalışanlar görevlerini yaparken ast- üst ilişkisi içinde çalışmazlar. Her birey diğerleriyle dayanışma içindedir ve yardımlaşma ön plandadır.

5-Devletin katkısı yoktur. Ancak örgütlenmelerini ve faaliyetlerini devletin koyduğu yasalar çerçevesinde gerçekleştirirler.

6-Devletin yetersiz kaldığı hizmetlerde halkın yararına çalışmalar yaparlar.

7-Masraflarını (ihtiyaçlarını), çalışmalara destek veren üyelerin bağışlarıyla karşılarlar.

8-Oda, sendika, dernek veya vakıf adı altında faaliyet gösteriler.

 

Yakın bir zamanda birçok kişinin sırf devletten nemalanmak , kendi reklamlarını yapmak yerel ve ulusal medyada poz vermek, her dönem kim iktidar ise onlara yakın durup şahsi çıkarları öne çıkarıp menfaat sağlamak adına bu tür kuruluşları kurduklarını,üye olduklarını  görüyoruz.

Toplumun faydasına hareket edenleri, ALLAH,  ONLARI HAYIR VE BEREKETİNE  BOĞSUN,ŞAHSİ ÇIKARLARI İÇİN HAREKET EDENLERİDE ISLAH ETSİN GÖZLERİNİ DOYURSUN  DİYELİM….SELAM VE DUA İLE…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?