USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TEBLİĞ-GENELGE –DUYURU

03-04-2017

İşletme sahiplerinin hemen hemen çoğunun haberdar olmadığı, ancak mali müşavirlerin bir aydır haberdar oldukları ve her seferinde yeni bir tebliğ veya duyuru ile karşılaştıkları SSK-Muhtasar birleşmesini ilk önce  ele alacağım.
Güya sözüm ona, devlet kayıt dışılığı önlemek ve vergi kaybını engellemek için 2018 ocak ayından itibaren SSK hizmet bildirgesi ile muhtasar beyannamesinin birlikte beyan edileceğine dair tebliğ gelir idaresi tarafından yayınlandı. Tebliğe göre ssk işyeri sicil numarası olan firmalar internet vergi dairesi üzerinden EK-8 formunda belirtilen şekli ile sistemde gerekli tanımlamaları yapmaları gerektiği ve süreninde 31 MART olduğu belirtildi. Tebliğ o kadar açık ve net değil ki, ikide bir ikinci tebliğ yok efendim ssk duyurusu, şu, bu şeklinde ikide bir yeni yeni ilaveler edilmeye ,olaya açıklık getirilmeye çalışıldığını görmekteyiz. Aslındaöyle  anlaşılıyor ki, bu tebliğ ve genelgeleri yayınlayan memurlar olaya tam hakim değillerdir. Oysakiasl işin uygulayıcıları olan mali müşavirler odasından görüş alınsa ve uygulamanın nasıl daha sağlıklı olacağı yönünde ortak çalışma yapılmış olsaydı ,ikide bir yeni yeni ilaveler ve duyurulara gerek kalmazdı sanırım.
Diğer bir içler acısı hadise ise, 687 sayılı KHK ile ilave işveren desteği uygulamasında karşımıza çıkmaktadır. Devlet büyükleri 2017/2 itibari ile ilave istihdam yapan herkese gerekli desteğin verileceğini beyan etmişlerken ,SGKöyle bir genelge hazırladı ki tamda içinden çıkılmaz bir durumun yaşanmasına vesile oldu. Mesela genelgede her bir farklı duruma yeni yorum ve seçenek ile genelgede kimin nasıl yararlanacağı konusuna açıklık getirilmeye çalışılmış. Oysaki, buradaki asıl amaç, 2017 yılı içinde işverenlerin daha çok istihdam yapmaları teşvik edilmiş ve bu anlamda işçi çalıştıran firmaların bu destekten yaralanmaları istenirken genelgede buna engel teşkil eden bir çok sınırlama getirilmiştir.
Örneğin, 2016 yılı aralık ayı içinde işçisi olanlar ayrı ,2016 yılı içinde işçi çalıştırmış ancak 12 ayda işçisi olamayanlar için ayrı ve 2017 yılı içinde yeni SSK dosyası açanlar içinde ayrı bir uygulama getirildiğini görmekteyiz.
Genelge ve tebliğleri hazırlayanların ,nasıl, işi içinden çıkılmaz bir hale getirebiliriz uğraşı içine girmişlerdir sanki. Devleti idare edenler bu hakkı vermişken ,genelge veya tebliğler ile işi zorlaştırmanın  ne manası vardır ALLAH aşkına. Bırakınkardeşim; insanlar devlet büyüklerinin direktifleri doğrultusunda işçi istihdam etmek ve işsizliği azaltmak istedikleri halde yollarının bu şekilde kesilmesi büyük hayal kırıklığına neden olduğu görülmektedir. Mesela 2017 yılında yeni SSK dosyası açmış bir işveren 687 KHK den yaralanmasının önü, büyük oranda kapatıldığını görmekteyiz.
Benzer uygulama daha öncede 2-3 sefer dile getirmiş olduğum üzere6736 sayılı yasada ,matrah artışları ile ilgili yaşandı. Tebliğin dili o kadar açık ve net değildi ki,olayabir çok kişi farklı yorum getirdi ve uzunca bir süre insanlar ne yapacaklarını bilmez halde bekledi ve sonunda süre uzatımının bitimine kısa bir süre kala GİB farklı bir izah getirmek zorunda kaldı.
Evet gerçek tende çok yazık oluyor ve yakışık kalmıyor.Tebliğ-genelger ile yasaların asıl murat ettikleri hususların önü tıkanmakta ve kargaşaya sebebiyet verildiğini düşünüyorum. Yasaları çıkaranların işin devamında çıkan tebliğ, genelge gibi uygulamada yol belirleyici olan hususlarada çok dikkat etmeleri ve işi takip etmeleri gerektiğigörülmektedir.Yoksa çıkarılan bir çok kanun, genelgeler tebliğler yolu ile insanların caymalarına neden olduğu ve insanların bundan faydalanmalarının önü kesildiğini üzülerek hep görüyor ve şahit oluyoruz….taktir sizin..yoksa siz bu şekilde daha çok kanun çıkarırsınız…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?