USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DUYGUSAL ŞİDDET

03-12-2022

Duygusal şiddet, bir insanı aşağı görmek, kötü hissettirmek, ona isim takmak ve değersizleştirmek ile ilişkilidir.

Duygusal şiddete daha çok romantik ilişkilerde rastlansa da arkadaşlık, aile ve iş ilişkilerinde de duygusal şiddet yaşanmaktadır.

Fiziksel şiddetin belirtileri (morluk, yara, yanık vb…) dışarıdan görülebilirken duygusal şiddete maruz kalan kişinin ruhu yaralanmaktadır. Bireyin benlik algısı bozulmakta, kendisini değersiz, sevgiye layık olmayan ve beceriksiz biri olarak görmeye başlamaktadır.

Ona duygusal şiddet uygulayan kişinin baktığı gözden kendisine bakmaya başlayan birey depresyon, kaygı bozukluğu ve yeme bozukluğu yaşayabilmektedir. Buna ek olarak, kişi değersizliğine o denli inanır ki arkadaşlık ilişkilerinden kendisini izole etmeye başlar.

Sosyal destek ağlarını daraltması sonucunda ise hayatında sadece ona duygusal şiddet uygulayan kişi kalır ve bu döngü sürüp gider. İlerleyen zamanlarda bilinçli ya da bilinçdışı olarak ‘beni zaten kimse beğenmez ve sevmez, o yüzden hayatımdaki bu sağlıksız ilişkiye daha da tutunmalıyım’ gibi bir inanç geliştirir.

Duygusal şiddet sarmalında boğulan insan zamanla ‘mağdur’ rolünü üstlenir ve kendi ile ilgili algısının zarar görmesiyle beraber yaşadığı sağlıksız ilişkiyi bir dış göz olarak sorgulayamaz. Adeta ilişkinin içerisinde savrulup durmaktadır.

Toplumumuzda daha çok kadınların duygusal şiddete maruz kaldığını görmekteyiz. Bu durum kültürümüzün erkek egemen bir yapısı olması ile ilintilidir. Ancak bu demek değildir ki erkekler duygusal şiddete uğramaz.

Her birey duygusal şiddete maruz kalabilir. Duygusal şiddet yaşadığınızda yakınlarınız ile tekrardan bağ kurup sosyal destek kaynaklarınızı genişletmek sağlıklı bir baş etme yöntemidir. Güvendiğiniz ve sizi anlayabilecek insanlara yaşadığınız zorlayıcı süreci açmanız önemlidir.

Bu durumdan bir çıkış yolu bulmak kendi sağlığınız için bir önceliktir.

Başka bir yol ise size duygusal şiddet yaşatan kişi ile aranıza sınır koymaktır. Onunla yakın oldukça size duygusal şiddet uygulama ihtimali artmaktadır.

Duygusal şiddet özellikle uzun süreli olduğunda bireyi psikolojik anlamda yıpratmaktadır. Bu açıdan birey psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilmektedir.

Psikolojik destek ile birlikte kendisine ait değer ve sevilmezlik algıları düzenlenmekte, kişinin herkes gibi sevgiye layık biri olduğunu içselleştirmesi hedeflenmektedir.

Psikolojik destek hakkındaki soru ve talepleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz. Duygusal şiddete maruz kalmadığımız ve başkasına şiddet yaşatmadığımız nice sağlıklı günlere…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?