USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

KORONAVİRÜS PANDEMİ SÜRECİNDE YAŞANAN DUYGUSAL ZORLANMALAR

28-04-2021

Koronavirüs salgını nedeniyle her bireyin farklı düzeylerde travmatize olduğuna inanıyorum.

Yaşadığımız olağan dışı süreç oldukça zorlayıcı ve zaman zaman bu süreçle baş etmek çok güç hale gelebilir.

Sosyal izolasyon ve sosyal mesafe virüsün bulaşmasını önlemek noktasında oldukça mühim. Ancak sosyalleşme ihtiyacı sekteye uğradığından kişi kendini yalnız hissedebilir. Buna ilaveten, virüse yakalanmak, hastanede yoğun bakımda kalmak, virüs sebebiyle bir yakınının vefatına tanık olmak ya da medya aracılığıyla vefat sayılarını öğrenmek gibi daha pek çok etmen psikolojik anlamda oldukça zorlayıcı.

Öncelikli olarak üzüntü, çaresizlik, yalnızlık, yas, keder gibi yaşadığınız süreçlerin farkında olmak önem teşkil etmekte.

Tüm zorlayıcı duygu ve düşüncelerin travmatik sürece verilen doğal tepkiler olduğunu kabul ettiğiniz zaman kendinizi bu duyguları yaşamaya fırsat vermiş olacaksınız.

Çünkü duygular kendiliğinden açığa çıkar ve onları yok etmeye çalışmak bir noktada kendi benliğinizi baskılamak olacaktır. Pandemi süreci uzun zamandır yaşanan en zorlayıcı süreçlerden biri ve dönem dönem hayata devam etmeye dahi zorlanmanız gayet doğal.

ZORLAYICI SÜREÇ İLE NASIL BAŞ EDEBILIRIM?

Öncelikle sürecin oldukça zorlayıcı olduğunu ve kendinizi zaman zaman çaresiz ve bıkkın hissedebileceğinizi kabul etmeniz önem teşkil etmekte.

Fakat her zaman çaresiz ve hüzünlü ruh haline sahip olmak muhtemelen sizi daha da kötü hissettirecek ve içinden çıkılmaz bir döngüye sokacaktır. Bu kısır döngünün kırılması için yaşamınızdaki güzel şeyleri düşünebilir, size iyi gelen aktivitelere zaman ayırabilir ve görüşemediğiniz yakınlarınızla telefonlaşabilirsiniz. Pandemi sürecinin gerekli önlemlerini göz önünde bulundurarak ve sahip olduğunuz imkanlar dahilinde sevdiğiniz etkinlikleri yapmanız oldukça önemli.

Bir insan kitap okumayı çok seviyordur fakat başka biri film seyretmekten hoşlanıyor olabilir. İlgi alanlarınızı belirleyip ona göre aktivite seçebilirsiniz.

Egzersiz yapmanın insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkileri pek çok çalışma ile kanıtlandı.

Yürüyüş, açık alanda koşu gibi egzersizler ile kendinizi fiziksel olarak aktif tutabilirseniz çok yüksek ihtimalle daha iyi hissedeceksiniz.

Görüşemediğiniz akraba ve dostlarınız ile görüntülü konuşabilir, sosyalleşme ihtiyacınıza kulak verebilirsiniz.

Görüşemediğiniz için üzülmeniz oldukça doğal fakat onlarla teknoloji aracılığı ile irtibat kurarak özleminizi biraz olsun giderebilirsiniz.

PANDEMI DÖNEMI BITECEK MI?

Merak ettiğimiz, endişelendiğimiz ama cevabını bilmediğimiz bir soru…Sorunun cevabını bilmediğimiz için karşımıza kocaman bir belirsizlik çıkıyor.

Fakat bu belirsizliği bir şekilde kabul etmeye çalışıp onunla birlikte hayatımıza devam etmeliyiz. Belki çok zor, haklısınız ama insanoğlu yaşadığı pek çok zorlu duruma uyum sağlama kapasitesine sahip. Buna ilaveten, geçmişteki salgın dönemleri de önünde sonunda bitti.

Koronavirüs de bir gün bitecek. Önemli olan bulunduğumuz koşulları kabul etmek ve bu şartlar altında süreci nasıl daha rahat geçirebiliriz diye düşünmek. Her birimizin temennisi salgının bitmesi, daha fazla can almaması ve eski hayatlarımıza geri dönebilmek.

Umuyoruz ki bir gün bu dileğimiz gerçekleşecek. Gelecekte sağlık endişesinden uzak, hayatı daha dolu dolu yaşayabileceğimiz güzel günler görmemiz dileğiyle….

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?