USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İLETİŞİMDE BEN DİLİNİN ÖNEMİ

29-03-2021

Fikirlerimizi iletmek, duygularımızı paylaşmak ve sevildiğimizi hissedebilmek gibi pek çok ihtiyacımızı iletişim kurarak sağlıyoruz. Özellikle sözel iletişim hayatımızda çok merkezi bir konumda yer alıyor. Yaşamımızda her gün, her saat ve belki de zaman zaman her dakika sözel iletişim halinde olabiliyoruz. Sözel iletişim sırasında ortaya çıkan çatışmaların olası sebeplerini ve çözümlerini anlayabilmek bu anlamda önem teşkil ediyor. Peki çatışmalarda ben dili yerine sen dili kullanmanın ne gibi sakıncası olabilir?

TARTIŞMALARDA SEN DİLİ KULLANMAK

Tartışma halindeyken karşımızdakine ‘’Sen hep aynı şeyi yapıyorsun.’’ ‘’Senin yüzünden ben bunları yaşıyorum." ‘’Senin kadar kötü birini görmedim.’’ gibi cümleler sen dili kullanılarak oluşturulmuştur. Üç örnek cümlede de kendimiz yerine karşımızdakinin dilinden konuşmaktayız. Onu suçlayıp kendi duygularımızı es geçmekteyiz. Tartışma sırasında sen dili kullanmanın sonucunda her iki tarafta birbirlerinin duygularından bihaber olup, tartışmanın şiddeti daha da alevlenmektedir. Çözümü oldukça zorlaştıran sen dili, kendi düşünce ve duygularımız üzerine yoğunlaşmaktan bizleri uzaklaştırır. Sen dili kullanırken karşımızdaki bireyi merkeze alırız.

BEN DİLİ HAYAT KURTARIR

Sen dilinin aksine ben dilini kullanırsak karşımızdaki insana kendi duygu ve düşüncelerimizi ifade etmiş oluruz. Örneğin ‘’Seninle aramız kötü olunca kendimi çok üzgün hissettim.’’ ‘’Bazen beni hiç anlamadığını düşünüyorum.’’ ‘’Davranışların bana kendimi değersiz hissettiriyor.’’ cümleleri ben dili ile oluşturulmuştur. Her üç örnek cümlenin özelliği kişinin kendi düşünce ve duygularını merkeze alarak konuşmasıdır. Tartışma esnasında ben dilini kullanmak hayat kurtarır. Karşımızdakini suçlamadan bizlere duygu ve düşüncelerimizi iletme fırsatı sunar. Ben dili kullandığımız vakit, kendimizi de önemseriz ve karşımızdaki kişinin üzerinden kurduğumuz bir hayat yerine kendi benliğimizi merkeze almış oluruz.

KENDİ BENLİĞİMİ MERKEZE ALMAK BENCİLLİK Mİ OLUR?

Tek kelime ile cevap hayır. Çünkü insanın en önemli ihtiyaçlarından biri kendi benliğini beslemek. Bunu yapmaya ben dilini kullanarak başlayabilirsiniz. Böylece kendi düşüncelerinize ve ihtiyaçlarınıza kulak vermiş olacaksınız. Buna ilaveten, tartışmanın daha da şiddetlenmesinin önüne geçmek ve karşınızdaki insan ile iletişiminizi daha sağlıklı kılmak için ben dilini kullanmak oldukça kıymetlidir.

SEVMEK VE BAĞ KURMAK İÇİN VAR OLAN İNSAN

İlişki kurmak bizler için hayati bir öneme sahiptir. Bir saniyeliğine yeryüzünde kendimizden başka kimse olmadığını düşünelim. Çoğumuz için bunu hayal etmek oldukça korkutucu olabilmektedir. O nedenle bizler için kıymetli olan sevdiklerimizle iletişimimizi iyileştirmek aslında bizleri de iyileştirir. Ben dilini günlük yaşantıda kullanmanın ilk başta zorlayıcı olması oldukça doğaldır. Önemli olan ilk etapta küçükte olsa ben dilinin faydasını fark edebilmek ve üzerinde çalışmaya devam etmektir. Unutmayalım ki insanoğlu tüm acılarına rağmen her an gelişebilme potansiyeline sahip bir varlıktır. Bizler yeter ki gelişmek isteyelim. Ben dilini kullanmaya niyetlendiğimiz nice güzel günlere…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?