Çevre ve Toprak…

M. Şah Ayaz

7 yıl önce

Toprak ana, tüm doğanın ve canlıların anası olan Toprak çevre için önemli üç elementten biridir, bunun korunması ve sağlıklı olması tüm canlılar için önem arz etmektedir. Toprak, Su ve Hava ile birleşince bağrında barındırdığı maddelerden canlıların oluşum ve doğumuna analık eder… Sağlıklı bir nesil, sağlıklı bir meyve ve sağlıklı bir bitki, hatta sağlıklı bir su için sağlıklı Toprağa ihtiyaç vardır… Topraklarımızı korumak onları özüne dikkat etmek ve toprağa başka yabancı maddelerin karışmasını önlemek çevrecilik açısından çok önemlidir… Toprak, hem içinde, hem de yüzeyinde barındırdığı zenginlikler ve cevherlerle, üzerinde ve içinde yetişen canlılara, renk, kan ve tat verir… Belli coğrafya ve belli topraklarda yetişen, İnsanlardan tutun, meyve ve sebzeye kadar çok çeşitli, ürünlerin elde edildiğine şahit oluyoruz… Toprağın içinde barındırdığı birçok Organik ve inorganik maddeler ile doğanın dengesini, canlıların dengesini sağlamaktadır… Bu yüzden bu eko oluşumun bozulmaması için, tüm maddelerin ve canlıların zarar görmemesi gerekir, özellikle toprağın aşırı su, aşırı ateş ve aşırı kimyasallarla, özelliğinin kaybedilmemesine dikkat edilmelidir… Gübre adı altında kullandığımız kimyasallar, su adı altında kullandığımız vahşi ve cazibeli sulama, Anız yakma adı altında, tüm canlıları katletme… İşte bunlar tabiatın anası olan, canlıları rahminde taşıyan Toprağa büyük zararlar vermekte ve onun sağlıklı doğum yapmasına, sağlıklı meyveler vermesine engel olmaktadır. Doğal felaketler dışında, İnsanoğlu ve teknoloji eli ile topraklarımızı cılızlaştırmakta ve içindeki yararlı maddelerin yok olmasına kendi elimizle fırsat vermekteyiz… İnsanların aç gözlülüğü ve çok kazanma hırsı onların elindeki altın yumurtlayan tavuk olan toprağı bir seferinde katlederek, sürekli yumurta, hem de altın yumurta kazanma fırsatını kaçırmaktadır. 

“Toprak, yerkabuğunu oluşturan kayaların, uzun yıllar boyunca parçalanıp ayrışması ile oluşan gevşek yeryüzü örtüsüne verilen genel bir isimdir. Fakat toprağın, önemine ve işlevine göre herkes için başka tanımlamaları da bulunuyor. Örneğin,

· Toprak, yaşamdan gelir. Toprakta yaşayan bakteri ve mantar gibi canlılar, ölü organizmaları besin ve toprak organik maddesi olan humusa dönüştürürler. Besin ve humus, toprağın en önemli bileşenlerindendir.

· Toprak canlıdır. Milyonlarca organizmayı içinde barındırır.

· Toprak nefes alır. İçinde barındırdığı organizmaların çoğu, tıpkı insanlar gibi oksijen soluyup, karbondioksit verirler; yani nefes alırlar.

· Toprak, doğar ve yaşlanır; bir geçmişi vardır. Dünyamız pek çok farklı toprak çeşidiyle kaplıdır. Çünkü topraklar sabit kalmaz, sürekli bir değişime uğrarlar. Herbirinin farklı bir öyküsü bulunur. Kendine özgü renkleri ve katmanlarıyla, zaman içinde nasıl değiştiklerinin ipuçlarını verirler bize.

· Toprak yaşamın kaynağıdır. Bitkiler toprakta ve toprakla büyür, sonra da doğrudan ya da dolaylı olarak dünya üzerindeki tüm canlılar için besin sağlarlar. Yani, toprak olmasaydı yaşam bildiğimiz gibi olmazdı.

Öyleyse toprak, su ve hava gibi, tüm canlıların ortaklaşa kullandıkları bir hazinedir aslında. Dünya üzerinde yaşamın sürekliliği bu hazinenin varlığına bağlıdır.

Peki, biz bu hazinenin ne kadar farkındayız? Ülkemiz neredeyse dünyadaki tüm toprak çeşitlerini barındırıyor. Bolca organik madde içeren orman topraklarından tutun da yalnızca otsu bitkilerle çalıların yetiştiği bozkır topraklarına kadar çok çeşitli topraklarımız var. Ancak topraklarımız erozyon ve çölleşme, asitleşme, canlı çeşitliliğinin azalması, toprak verimliliğinin tükenmesi gibi çeşitli değer azaltıcı etkenlerle tükeniyor. Buna dur demenin ilk adımıysa toprağı tanımakla başlıyor…”

YAZARIN DİĞER YAZILARI