BİR ÜFLEME İLE GELEN, BİR KÜKREME İLE GİDEN!

M. Şah Ayaz

2 yıl önce

Türk ekonomik sisteminin içine düştüğü hale bakın, tıpkı şeyh ile mürit ilişkisine benziyor, bir işaretle kalkan ve bir işaretle düşen…

Para politikası ile yürütülmeye çalışılan bir ekonomiden ancak bu beklenir, NASA dayalı bir faiz politikası ile faizi düşüren saray, şimdide Nas a uygun bir faiz artırma yöntemi bularak, piyasayı oyalamaya çalışıyor!

Tıpkı Diyanetin fetvalar sistemine benziyor, Faize faiz değil de paranın karı adını vererek, işi kurtarmaya çalışan Diyanetin çalışmalarına benziyor bizim ekonomi projelerimiz…

Aslına bakarsanız maliye ve hazineyi hatta merkez bankasını da bu şekilde Diyanet işlerine bağlamakta yarar vardır, ekonomi tıkandığı anda bir fetva ile işi kurtarma!

Dünden beri çılgınca bir döviz ve altın düşüşü yaşamaktayız, peki ne oldu, ekonomimize sıcak para girişi mi oldu, sanayi ve yatırım, hatta gaz ve petrol mu bulundu?

Yok, bunların hiç biri yok, dış borç stoku aynı, kredi ve güven sorunu durduğu yerde, dış piyasalarda sıkıntılar sürüyor, o halde nasıl oldu bu kadar düşüş?

Şeyh müritlerini denemek için, bir gün müritleri arasında sesli bir şekilde yellenir, şeyhin osurduğunu duyan ve gören müritler, hemen şeyhin etrafından birer ikişer çekilirler, gün gelir şeyh in yanında bir iki mürit ten başkası kalmaz, bu sefer şeyh müritleri tekrar bir araya getirmek için, köy meydanında toplanan kalabalığın arasında, başı kesik bir tavuğa kış der ve tavuk kalkarak kaçar…

Bunun üzerine bu mucizevi kerameti gören müritler tekrar şeyh in etrafında toplanırlar, bu mürit kalabalığını gören şeyh içinden boş kalabalığa bakarak, bir yelleme ile giden, bir kış ile gelen mürit ten ne beklenir? Der ve topluluğu terk eder!

İşte bizim insanlarımız ve liderlerine bağlılıkları bu kadar basit ve yapmacık bağlarla bağlıdır, düne kadar güvenilmeyen ve ekonomisinden şikayet edilen, saray rejimi, bu gün sadece bir umut verdi diye herkes birden Türk lirasına hücum etti ve doların bir anlık düşmesine neden oldu!

Peki, bu örtülü faiz getirisinin ne olduğu ve ne kadar olacağı, nasıl alınıp kimden ödeneceği konusunda kimse merak edip uygulamayı gördü mü?

Hayır.

Merak eden bile olmadı, bu para yani faiz getirisi, nasıl karşılanacak, bu sistem nasıl çalışacak, bu para nerden gelecek?

Bunu da merak eden olmadı, bizler bunun nereden ve nasıl olduğuna değil, bu lafları kimin söylediğine değil, bunun ne etki bıraktığına bakıyoruz.

Dün ve bu gün düşen dolar kurundan alanların yarın öbür gün ne kadar para kazanacaklarını ve bunun bir alım fırsatı olarak değerleneceğini hiç tahmin edeniniz oldu mu?

Yine birilerinin cebi ve hesabı kabaracak, yine küçük tasarruf sahipleri zarar edecek ve yine birçok yuva yıkılacak!

Tıpkı siz bu kardeşinize güvenin dövizden çıkın Türk lirasına geçin diyen yıllar önce ona güvenenleri zarar uğratan şeyh, bu gün yine tavuğa kış dedi ve müritler etrafında toplandı, bizde bu kafa bu inanç ve bu göz varken bizi peşine takacak çok şeyhler ortaya çıkacak ve her seferinde bizi bir uçurumdan yuvarlayacaklar!

YAZARIN DİĞER YAZILARI