WHATSAPP MI BİP Mİ?

M. Şah Ayaz

3 yıl önce

Haftaya kişisel verilerin gizlenmesi ve satılması ile bu verilerin yani konuşma, görüntü, ses gibi özel iletişim kayıtlarımızın başka bir operatör tarafından kullanılması.

Buna izin verip vermeyeceğimiz, bununla ilgili görüşmelerimizin mahremiyeti sorunu ortaya çıktı. Ulusal basın dediğimiz ve havuz medyası her zaman olduğu gibi halkını ve insanlarının genel çıkarlarını düşünerek hep bir ağızdan aynı manşetlerle çıkmıştı.

Türkiye de en önemli konu buymuş gibi, başka sorun yokmuş gibi, ekonomik, sosyal, siyasal... hiçbir sorunumuz yokmuş gibi....

Ne rektör atamaları, ne corona ve aşısı, ne işsizlik ve tüm iş yerlerinin kapalı olması, ne de kadın cinayetleri, illa da kişisel veriler!

Neymiş bizim görüşmelerimiz kimse tarafından bilinmesin, bu konu neden bu kadar mühim ve hassas oldu, neden iktidar medyası için manşet oldu?

Bunun nedeni yerli olarak bilinen sunucuya vatandaşları geçirmek ve yerli ve milli olan sunucuyu kullanmaya yönlendirmek.

Yine mesele milli ve yerli meselesi yoksa kimse benim verilerimin onun bunun elinde dolaşması veya sırlarımın ifşası meselesi değil.

Whatsapp zaten bu sunucu hizmetini verirken ta işin başında seninle bu sözleşmeyi yapıyor ve kişisel verilerini depolayarak istediğinde kullanabileceğini açıklıyor.

Bunu hepimiz az çok bilmekteyiz ve bilerek bu sunucuyu kullanıyoruz, şimdi ne oldu da bir sorun oldu zaten devlet kişisel verilerin korunması kanununu çıkararak bu bilgilerin devlete verilmesi için yasal zorunluluk getirmiş.

Hatta bazı sektörlerde bu verileri Mart 2021 tarihine kadar vermeyene çok büyük para cezaları ile cezalandırılacaklarını açıklamış.

Her operatör, Instagram, facebook, youtube, whatsapp gibi, işin başında bu bedava hizmetleri sunarken, bizim kişisel veri ve görüntü, konuşma ve sohbetlerimizi depolayıp kullanma hakkına sahip.

Yoksa adamlar neden bize bedava olarak bu güzel ve teknolojik hizmeti sunsunlar? Bu kadar emek, bu kadar teknoloji ve alt yapıyı biz rahat edip rahatça kullanalım ama onlar hiç bir şey kazanmasın...

Bunu bilmeme için saf olmak lazım, kişisel verilerimiz bu sunucuların tek kazanç kaynağı unutmayalım biz rahat görüşelim, görüntülü ve sesli iletişim kuralım diye onlar daha rahat bize ulaşsın diye bu hizmeti vermekte ve kişisel verilerimizi depolayarak kendi çıkarlarına kullanmaktalar..

Bu dünyayı kontrol etme ve yönetme faaliyetinin teknoloji yöntemidir, dikkat ederseniz güçlü ülkeler bu cağda silah ve cephane ile değil, bu tür sistemlerle savaşmaktadır.

Rusya, Çin, İngiltere ve Amerika internet ve onların hizmet sunucuları üzerinden bilgi hırsızlığı ve kullanımı savaşı vermektedirler.

Hatırlarsanız Trump’ın seçim kampanyasında Rus hackerleri etkisi aylarca kullanılmıştı ve sonunda olay kapandı.

İngiltere yine geçen yıl Rusya’yı bu yolla gizli bilgi ve belge çalma ile suçlamış ve ilginç bir sanal savaşa tutuşmuşlardı.

Bu yılbaşında whatsapp’ın bu verileri facebook ile paylaşımını onaylamamıza sunması ile iletişim bakanlığı ve havuz medyası kullanılarak bu krizi fırsata çevirme niyeti ile hemen kampanya başlatarak, yerli sunucu olan bip’i sahaya sunarak, kişisel verilerin kendi sosyal mecralarına akışını sağlamaya çalıştı.

Yoksa kimin umurunda benim ve sizin kişisel verileriniz ve sırlarınız, her şey benim sunucum iyi diğerleri kötü, benim sunucum milli ve yerli diğerleri yabancı…

YAZARIN DİĞER YAZILARI