DEDEAĞAÇ, KARADENİZ’İN HER TARAFI AĞAÇ!

M. Şah Ayaz

2 yıl önce

Son günlerde siyasi ve özellikle yurtdışı uluslararası yorumcuların en fazla yorumladığı konu, Yunanistan’ın Dedeağaç bölgesindeki, ABD üssü ve buradaki askeri ve mühimmat yığınağı.

Türkiye ye 30 kilometre uzaklıkta olan bu üs acaba kimler için ve ne amaçla kuruluyor? Bu bölgede yapılan Nato tatbikatı kime karşı yapıldı, ne hedeflendi, AB savunması adı verilen bu tatbikat neden Türkiye sınırları içinde değil de Yunanistan da yapıldı?

Heder Rusya ise, sınırı olan Türkiye neden savunma dışında bırakıldı? Yunanistan’a verilen F 35 ve hava savunma sistemleri ile Fransa’nın verdiği savaş uçakları yığınağı ve denizaltılar kime karşı kullanılacak?

Bazı yorumcular bu yığınak ve bu hazırlığın, kısa süre içinde Türkiye de bir Rus yanlısı darbe hazırlığı beklentisi için olduğu nu iddia etmektedir.

Yani Nato ve AB ülkeleri Türkiye’yi gözden çıkardıkları ve bir Avrupa ülkesi ve batı müttefiki olmadığı kanaatinde olanlar, böyle bir yorum yapmaktadırlar.

Bu fırsatı kaçıran ve bu gücü Yunanistan a bırakan bu gün ki iktidar bunun sıkıntılarını uluslararası diplomasi de zaten çekmektedir.

Batıdan onun kaynak ve imkanlarından kopartılan, onun ekonomik gücünü yitiren ve onun demokratik, hukuk devleti yapısından uzaklaşarak, Avrupa’nın hiçbir karar ve siyasetini benimsemeyen siyasi yapı, gerçekten bu bloktan kopartıldı mı?

Gerçekten bizi Rus gücü ve siyasi yapısı içine alıp tamamen kuşattı mı, bu konuda bizim hareket etme kabiliyetimiz yitirildi mi?

Bir diğer yorumcu kesim ise bu konuya farklı bir değerlendirme ile bakmakta ve bunun görüldüğü gibi değil, kıyamet senaryoları boşuna kurulduğu, Türkiye Nato ve ABD müttefikliğini hiçbir zaman bırakmaz, bırakamaz, iktidarın ABD ye göbekten bağlı olduğu, ancak bazen Rusya ya göz kırptığı iddiasındalar…

Bunu ise Türkiye cumhurbaşkanının hala ABD başkanı ile iki kelam etmek için ne kadar ısrarcı davrandığı, ekonomik yönden ise tam bir esir olduğu nu iddia etmektedirler…

Evet her ne kadar iyi bir ortam yakalanmıyorsa da, her şeye rağmen, Türkiye bir işaretle hemen koşacak ve Ab ile ABD ye sığınacak bir ülke, yani Türkiye batıdan kopmaz koparılmaz.

İşte bunun en büyük altyapısı ile geçen günlerde TBMM de çıkarılan tezkereler ile yurtiçinde yabancı asker barındırma ve yerleştirme ile Rusya ya en yakın yerlerden biri olan Karadeniz bölgesinde herhangi bir yerinde bir Amerikan üssü kurularak, buraya askeri yığınak yapılması konusunda, eline tam bir güvence almıştır.

Yani kısa süre sonra Dedeağaç gibi, bizimde ağaçları ve yeşilliği ile ünlü olan Karadeniz de gaz yerine silah ve mühimmat üssü olması çok yakındır diyor yorumcular.

Zaten ABD nin elindeki kozlar ve Silahlı, ekonomik kozları ile Amerika birleşik devletleri bir işareti ile Türkiye nin tüm Karadeniz bölgesini güçlü bir üs için açacaklarını, psikolojik olarak hazırlamış bulunmaktadır.

Bunun psikolojik hazırlığı ise Yunanistan a karşı, yani ezeli düşmanımıza karşı uluslararası gücü yanımıza almak!

İşte herkesin merakla sorduğu bu yabancı asker bulundurma tezkeresinin ne anlama geldiğini bu planda gizli olduğunu iddia ediyor yorumcular…

Sonun da, ağaç ise al sana ağaç, teskere ise al sana teskere, teslimiyet ise, al sana takla atacak bir iktidar, her tarafımız ve her adamız bu işgale karşı hazır!

Uluslararası işgal ve hesaplaşma politikalarının arasında kalmış bir ülke ve bir halk!...

YAZARIN DİĞER YAZILARI