YUMUŞAMA MI, YUMUŞATMA MI?

M. Şah Ayaz

2 hafta önce

31 Mart seçimlerinden birinci parti olarak çıkmış ve cumhurbaşkanının iktidar partisini ana muhalefet durumuna düşürmüş olan bir partinin seçim sonrası siyasi manevralarda aldığı ve alacağı rollere bakıyoruz!

Çok dikkatli ve çok temkinli bir yol izlemek ve bu gün ana muhalefet partisi olan tek adam rejiminin tamamen sarsıntıya düştüğü bir dönemde oyun kurucu olarak, onun oyununa alet olmak yanlış olur.

Ak parti genel merkezinde yapılan iki parti liderinin buluşma töreninden hiçbir açıklamanın yapılmaması, cumhurbaşkanının ağzından çıktığı açıklanan siyasette yumuşama dönemi adını verdiği bu dönem nasıl geçecek!

Doğrusu bu teklifin ondan gelmesi ve onun bu oyunun kuralını koyarak, konuşulanların kamuoyu ile paylaşılmaması, çok ilginç bir gelişme!

Yorumlar ve kulis tahminleri bir birini kovalıyor, herkes bir tahmin ve bir şüphe içinde yorum yapıyor, bir türlü gerçek konuşmalar, açıklanmıyor!

Bu da bu yumuşama senaryosunun kurucusunun tam bir hesap ve plan eseri olduğunu ortaya koyuyor.

Bir türlü boş sandalyenin ne anlama geldiğini yorumlayamayan siyasi yorumcular, bir de bu sessiz ve açıklama yapmama prensip ine anlam veremiyorlar!

Ben yıllar önce bu liderin ve bu siyasi partinin, Kürt sorunu için ortaya attığı ve tamamen kendisi tarafından dizayn edilen senaryosu ile çözüm süreci adını verdiği sürecin, sonuna benzetiyorum, bu günkü senaryoyu!

İnşallah akıbeti benzemen, yumuşama sürecinin, çözüm sürecine, isimleri koyan aynı lider ve aynı parti olunca, sonucunda aynı olması beklenir!

O yıllarda gazeteci olarak ziyaret ettiğim HADEP il başkanına dediğim sözleri bu gün bu köşemde de yayınlamaktan çekinmem.

Bun o günlerde Kürt siyasetçileri derdim, siz nasıl bir garanti aldınız ki devlete bu kadar inanıyor ve güveniyorsunuz?

Hiçbir güvenceleri ve derin siyaset açısından hiçbir planları yoktu, oyunun kurallarını AKP koymaktaydı ve o iki tarafı da oyunun içine çekiyordu!

Ben tam o günlerde Çözüm sürecine kendi açımdan Çözülme süreci olarak görüyor ve sonucu bekliyordum!

Nihayet en sonunda örgütün yerli iş birlikçileri tamamen çözüldü ve ortaya çıkarıldıktan sonra, hendeklerde imha edildiler, çözüm ve süreç adına hiçbir şey ortada kalmadı!

Bu gün CHP ile aynı süreci kurmaya çalışan aynı zihniyet yarın bu parti liderini yumuşatmayı başarır ve İstanbul belediye başkanı ile Ankara belediye başkanlarını bir birine vurdurursa!

İşte o zaman hedeflenen amaca ulaşmış olacaktır cumhurbaşkanının kurduğu senaryo, ite o zaman bu halk için ikinci bir hezimet yaşanacaktır!

Benim temennim ve benim beklentim, genç ve dinamik siyasetçilerimizin bu yılların kurt siyasetçisine yenilmemesi ve onun kurduğu oyuna gelmemesi!

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI